Čekání na českou světovou jedničku trvá! Novotná byla velmi blízko, šance měly také Plíšková s Kvitovou

- Jan Havlovic

Čekání na první českou světovou jedničku stále pokračuje i po skončení letošního ročníku Roland Garros. Hned tři naše reprezentantky však byly od postu královny ženského tenisu opravdu velmi blízko. Vždy chyběl pomyslný poslední krůček...

Grandslam je více než pozice světové jedničky. Od většiny tenistek, které jsou ve špičce ženského tenisu, tuhle větu zaručeně uslyšíte. Je to pochopitelné. Vyhrát grandslam je počin, který se podaří málokomu, a ukazuje velikost daného hráče, jenž dokázal svou formu perfektně načasovat. O tom ví své například letošní vítězka French Open Jelena Ostapenková, na jejíž bomby od základní čáry soupeřky marně hledaly recept...

O post královny ženského tenisu hráčkám v dnešní době až tolik nejde, avšak každá z nich by se jistě ráda svým vnoučatům jednoho dne pochlubila, že právě v tomto roce byla tou nejlepší na světě.

Česká republika ve své samostatné historii stále čeká na svou tenisovou reprezentantku, která by usedla na pomyslný trůn ženského tenisu. Poslední československou světovou jedničkou byla Martina Navrátilová, která se mezi lety 1978-1987 držela na tomto postu dlouhých 332 týdnů.

Historie však vzpomíná na případy, kdy české tenistky byly od pozice světové jedničky neskutečně blízko...

Jana Novotná – US Open 1998

Jedna z legend českého a československého tenisu kralovala během své kariéry ve čtyřhře, ve které získala dvanáct grandslamových titulů a v deblu byla rovněž světovou jedničkou. Na trůn ženského tenisu ve dvouhře si dělala zálusk v roce 1998 při US Open, kdy byla této pozici až neskutečně blízko...

Do New Yorku tehdy Novotná přijížděla jako vítězka Wimbledonu a finalistka podniku v New Havenu, posledního turnaje před US Open. Česká tenistka svou formu ve Flushing Meadows potvrzovala od úvodních kol a až do semifinále neztratila ani set! Před duelem o postup do finále Novotná věděla, že pokud porazí tehdy sedmnáctiletou Martinu Hingisovou, stane se světovou jedničkou.

Dramatický duel dospěl až do třetího setu, ve kterém Novotná držela vedení 4:3 a při jejím podání byl stav 30:0. Šest fiftýnů a měla by to tenistka původem z Brna v kapse, jenže... Novotná ztratila čtyři body v řadě a dovolila Hingisové vrátit se zpět do zápasu.

Nalomená česká hráčka od té doby získala pouhé dva fiftýny a sen o tom, že usedne na trůn ženského tenisu, se rozplynul. Novotná po US Open zakončila sezónu čtyřmi porážkami v řadě a postu světové jedničky se již nikdy nepřiblížila. O rok později také ukončila svou profesionální kariéru.

Rozhodující zápas
US Open 1998 – JANA NOVOTNÁ x Martina Hingisová (SUI) 6:3, 1:6, 4:6

Petra Kvitová – Sydney 2012, Australian Open 2012

Pro Petru Kvitovou byla sezóna 2011 průlomová. Poprvé v kariéře si sáhla na grandslamový titul, když ve finále Wimbledonu udolala Rusku Šarapovovou a kalendářní rok zakončila titulem na Turnaji mistryň. Na začátku nadcházející sezóny měl přijít další krok – post světové jedničky.

Samotnou Kvitovou pozice královny světového tenisu až tak nelákala. „Pro mě je mnohem větším lákadlem vyhrát letošní LOH v Londýně. Tím bych se chlubila celý život,“ hlásila česká lvice na prahu nového kalendářního roku v rozhovoru pro stránku tyden.cz. Kdo by se však nechtěl pochlubit tím, že byl nejlepší na světě?!

Kvitová oplývala na začátku roku 2012 skvělou formou, kterou potvrdila na Hopman Cupu, kde vyhrála všechny čtyři duely. Před turnajem v Sydney byly karty vyloženy jasně – pokud česká hráčka v nejlidnatějším městě Oceánie zvítězí, stane se světovou jedničkou.

Nevyšlo to. Kvitová došla až do semifinále, ve kterém ji však vystavila stopku Číňanka Li Na. Další zastávkou tehdy jednadvacetileté tenistky bylo Australian Open, do kterého Kvitová vstupovala jako „virtuální jednička“. Po odečtení bodů za melbournský grandslam z předchozího roku by totiž Kvitová vedla s náskokem více jak dvou set bodů.

Česká lvice dokráčela až mezi čtyři nelepší hráčky turnaje. Před semifinálovými boji bylo jasné, že na pozici světové jedničky vystřídá Caroline Wozniackou jedna z trojice Azarenková, Kvitová, Šarapovová. Právě poslední dvě zmíněné se střetly v semifinále. Tehdejší českou tenisovou jedničku dělily dvě výhry od postu královny ženského tenisu. Rozhodující kroky však Kvitová opět nezvládla.

Rozhodující zápasy
Sydney 2012 – KVITOVÁ x Li Na (CHN) 6:1, 5:7, 2:6
Australian Open 2012 - KVITOVÁ x Šarapovová 2:6, 6:3, 4:6

Karolína Plíšková – Roland Garros 2017

Přesně před pěti dny skončila jízda Karolíny Plíškové letošním ročníkem French Open. Před samotným pařížským grandslamem bylo jméno aktuálně nejlepší české tenistky spojováno s pozicí světové jedničky, bylo zde avšak několik "ale". Plíšková by musela dojít alespoň do finále, což se zdálo při antukové formě české tenistky jako fikce a Němka Kerberové by musela vypadnout již v úvodním kole.

První podmínka byla splněná hned na začátku mezinárodního mistrovství Francie, neboť světová jednička Kerberová vylétla z turnaje po porážce od Rusky Makarovové. Plíšková začala svou jízdu výhrou nad Číňankou Čeng a poté přidávala jednu výhru za druhou, čímž vylepšovala své kariérní maximum na pařížské antuce.

Útočně laděná bomberka z Loun došla až do semifinále, před kterým věděla, že pokud porazí rumunskou zeď Simonu Halepovou, bude světovou jedničkou. Plíšková předvedla možná svůj nejlepší výkon na turnaji, avšak proti antukové specialistce to nestačilo. Ve třetím setu byla Plíšková čistě teoreticky při vlastním servisu za stavu 3:4 tři gemy od pozice světové jedničky. Bohužel to ale neklaplo a do finále šla Halepová.

Karolína Plíšková však nemusí věšet hlavu, neboť přichází travnatá část sezony, ve které podnikne další atak na trůn ženského tenisu. Ve Wimbledonu obhajuje body za účast ve druhém kole, kdežto aktuální světová jednička Angelique Kerberová došla v loňském roce v All England Clubu až do finále, a tak šance pro aktuální českou jedničku rozhodně je!

Rozhodující zápas
French Open 2017 – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – Simona Halepová (ROU) 4:6, 6:3, 3:6