Do stovky a ještě výš, přeje si Adam Pavlásek

- Daniel Kubelka

Jediný balon dělil Adama Pavláska od porážky ve druhém kole prostějovského challengeru. V zápase s Brazilcem Rogeriem Dutrou Da Silvou, 85. hráčem světového žebříčku, se ale dokázal vzepnout, utkání otočit a doslova utéct hrobníkovi z lopaty.

„Byl to pro mě obtížný zápas. První set byl soupeř jasně lepší ve všech směrech,“ zahájil Pavlásek resumé těžkého souboje, ve kterém se ale i za nepříznivého stavu nehodlal vzdát. „Já jsem ale bojoval dál. Zachoval jsem klid, a to utkání jsem zvládnul. Rozhodla koncovka druhé sady, kdy byl Brazilec jeden míč od výhry. On to neudržel a to tomu hráči nepřidá,“ popsal rodák z Bílovce okamžik, kdy se duel zlomil v jeho prospěch.

Jedenadvacetiletý tenista se ve středu odpoledne pral se svým podáním. Da Silva si během Pavláskova servisu vypracoval hned šestnáct brejkbolů! „Centrkurt je tu hodně rychlý, takže je tu potřeba rychle servírovat a to se mi dnes nedařilo. Ale jak už jsem řekl, ačkoliv jsem byl po prvním setu hodně dole, tak jsem bojoval. Jsem rád, že jsem vyhrál.“ uzavřel 132. hráč světového žebříčku hodnocení zápasu.

Život profesionálního tenisty, to je především neustále cestování po celém světě. Český mladík si nejen proto všechny tuzemské podniky užívá. „Já mám domácí turnaje velice rád, ať už se hraje v Prostějově anebo v Ostravě. Rád hraju před našimi diváky, umí udělat skvělou atmosféru,“ přiznal Pavlásek, proč ho utkání v domácích luzích a hájích tolik baví.

Před několika dny si již jistý čtvrtfinalista prostějovského podniku připsal jeden z významných milníků své kariéry, když se vůbec poprvé podíval do hlavní soutěže grandslamového turnaje. V prvním kole si navíc po těžkém souboji se Španělem Carballesem-Baenou připsal i premiérové vítězství mezi pařížskou elitou. „Vyhraný zápas v pěti setech mi strašně pomohl po psychické stránce. Otevřelo mi to oči. Zjistil jsem, že můžu hrát vyrovnané zápasy s elitními hráči. Nutí mě to makat, abych s nimi mohl hrát co nejčastěji,“ shrnul Pavlásek největší přínos druhého grandslamu sezóny.

Zatímco jeden turnaj „velké čtyřky“ se pomalu blíží ke svému vyvrcholení, ten další, slavný londýnský Wimbledon, již pomalu klepe na dveře. Český mladík však stejně jako loni ani v letošním roce nehodlá přípravě na travnatou část sezóny věnovat větší pozornost. „Příprava bude stejná jako v loňském roce, pojedu do Londýna až přímo na kvalifikaci,“ možná poněkud překvapivě uvádí český tenista, který však svůj záměr záhy vysvětluje. „Je pro mě mnohem příjemnější hrát na antuce a tak budu hrát co nejvíce zápasů na tomto povrchu.“

Už jednou ale jednou velký talent českého tenisu v letošní sezóně výběrem turnajů poměrně překvapil. Místo očekáváného boje na Australian Open na začátku sezóny raději zvolil menší podnik v Bangkoku. I v tomto případě přichází Pavlásek s poměrně logickým vysvětlením. „Chtěl jsem hrát přímo v hlavní soutěži French Open. Chyběly mi body a tak jsem je chtěl v Thajsku nahrát. Což se ale nakonec nepovedlo,“ poodhalil své záměry ze začátku roku.

V letošní sezoně se Pavláskovi již třikrát podařilo dostat do finále challengeru, jenže ani jednou v souboji o vítězné vavříny neuspěl. Nejblíže k titulu měl ve francouzském Cherbourgu, kde nad Australanem Thompsonem ztratil výborně rozehraný zápas, po jehož skončení odcházel z kurtu se sklopenou hlavou. „Finále v Cherbourgu si letos cením nejvíc, ale zároveň toho zápasu také nejvíc lituji. Předváděl jsem po celý turnaj výborný tenis, porážel jsem dobré hráče. V posledním utkání jsem měl set k dobru, ve druhém jsem vedl 4:2 a podával. Bohužel jsem to nedotáhl a prohrál. Kdybych to tehdy zvládl, mohl jsem být teď jinde.“ litoval promarněné šance český tenista.

A jaké jsou plány nadějného mladíka do zbývající části letošní sezóny? „Cíl je dlouhodobě jasný. Rád bych se propracoval do stovky a pak šel krůček po krůčku výš,“ popsal své ambice Pavlásek na závěr rozhovoru.