Challenger Prostějov: Tři Češi ve čtvrtfinále, neuspěl jen Kellovský

- Petr Šístek

V plánu prostějovského challengeru Unicredit Czech Open byly dnes všechna osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. Program na centrálním dvorci zahájil na divokou kartu startující Dominik Kellovský, jenž ve dvou setech hladce podlehl Španělu Cervantesovi. Lépe si vedl Adam Pavlásek, který ve třech setech přešel přes Brazilce Da Silvu a také Adam Pavlásek, který porazil bývalou světovou osmičku Janka Tipsareviće. Jako poslední si postup do čtvrtfinále vybojoval Lukáš Rosol, jenž potřeboval na Švéda Ymera taktéž tři sady.

Kellovský hladce podlehl Cervantesovi

Pro Kellovského se jednalo o premiérové osmifinále turnaje kategorie challenger. Jeho dnešní vystoupení ale nemělo dlouhého trvání, neboť španělský tenista měl po celé utkání převahu a nakonec po 50 minutách hry mohl slavit výhru po setech 6:2 a 6:1.

„Z mé strany to dnes nebylo nic velkého, nebyl to dobrý den. S tou šancí jsem nenaložil dobře,“ zhodnotil Kellovský stručně dnenší utkání. Pro českého tenistu to byla dnes na prostějovském centrkurtu premiéra. „Je zde úplně jiná atmosféra než na ostatních kurtech. Mít kolem sebe diváky je moc fajn. Bohužel to ale nedopadlo tak, jak jsem chtěl.“

Ohlasy Dominika Kellovského po prohře ve 2. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

Pavlásek otočil duel s Da Silvou

Jako druhý v pořadí se pak na dvorec dostal Adam Pavlásek, který poměřil síly s Rogeriem Dutrou Silvou, 85. hráčem světového žebříčku. Se zkušeným Brazilcem již odehrál dvě vzájemná utkání, v nichž nezískal ani set. Zápas 2. kola prostějovského challengeru ale zvládl lépe český tenista, jenž po výhře ve třech setech, 3:6, 7:6 (6) a 6:1 postupuje do čtvrtfinále tohoto podniku. V něm se potká s přemožitelem Dominika Kellovského, Španělem Cervantesem. 

„Byl to pro mě obtížný zápas. První set byl soupeř jasně lepší ve všech směrech. Jsem rád, že jsem ale bojoval dál a zachoval chladnou hlavu a to utkání nakonec zvládnul.“ zhodnotil Adam Pavlásek třísetovou bitvu  proti Da Silvovi.

Ohlasy Adama Pavláska po výhře ve 2. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

Veselý si poradil s Tipsarevićem

Očekávaným soubojem bylo klání mezi prostějovským šampionem posledních dvou ročníků Jiřím Veselým a bývalým osmým tenistou světa Jankem Tipsarevičem, který se vrací po dlouhé zdravotní pauze a na Hané startuje na divokou kartu. Že to na srbské tenisty dvaadvacetiletý Čech umí, to dokázal již v Monte Carlu, kde slavně porazil Novaka Djokoviće a ve včerejším duelu s Miki Jankovićem. V dnešním zápase s bývalou světovou osmičkou Jankem Tipsarevićem to pak už jen potvrdil. Šedesátý hráč žebříčku ATP přehrál Srba ve dvou setech, 7:6 (5) a 6:3. Vyrovnaný první set musela rozhodnout až zkrácená hra, ve druhé sadě musel být zápas za stavu 4:2 pro Veselého přerušen. Zatahovací střecha centrkurtu totiž nevydržela silný déšť a na kurt propustila poměrně velké množství vody. Po pauze český tenista nejprve za stavu 5:2 prováhal ukončit zápas při vlastním podání, v další hře ale ziskem Srbova servisu již uzavřel utkání.

„Dnešní zápas byl, stejně jako včera, takový nemastný, neslaný. Tipsarević se vrací po dlouhé pauze a ještě není v optimální formě. Rozhodl určitě servis, který mi pomohl v důležitých chvílích,“ uvedl Veselý v rozhovoru přímo na kurtu. Po včerejším těžkém duelu s Jankovićem mu ale nebylo přílis do zpěvu. „Měl jsem málo sil. Ráno jsem vstal z postele a nebylo mi úplně nejlépe. Všechno mě bolelo, moc jsem nespal. Včera jsem se vydal ze všech sil. Odpoledne už to ale bylo lepší. Byl jsem se projít, nechal jsem svaly odpočívat. Udělal jsem maximum, co jsem mohl,“ vrátil se český talent ke včerejší třísetové bitvě a jejím následkům.

Ohlasy Jiřího Veselého po výhře ve 2. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

Dnešní program na centrálním dvorci uzavřel Lukáš Rosol s Eliasem Ymerem. Český tenista vyhrál premiérový vzájemný souboj v úvodním kole loňského Roland Garros, ale v poslední době si los s oběma hráči poměrně zalaškoval a švédský talent dokázal vyhrát obě měření sil během čtyř dnů na challengerech v Aix-en-Provence a Bordeaux. V souboji prostějovského challengeru ale dokázal 59. hráč žebříčku využít výhodu domácího prostředí a po výhře ve třech setech, 6:2, 2:6 a 6:3 doplnil již známou dvojici svých krajanů ve čtvrtečních bojích. 

„Dnešní zápas byl těžký v tom, že jsem s Ymerem poslední dvě utkání prohrál. Přibližně jsem věděl, co od něj mohu očekávat. Minulé zápasy jsem na něj ale nenašel žádnou zbraň,“ rozvedl Rosol na úvod hodnocení zápasu, který byl dle jeho slov jako na houpačce. „Utkání jsem začal docela dobře, první set jsem vyhrál 6:2. Ve druhé sadě mi zase utekl a v tom posledním to bylo pořád nahoru - dolů. Ale naštěstí to pro mě skončilo dobře, za což jsem moc rád.“

Ohlasy Lukáše Rosola po výhře ve 2. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

Jedinými českými zástupci v turnaji čtyřhry zůstali na divokou kartu startující Michal KonečnýVáclavem Šafránkem, kteří v úvodním kole urvali výhru po utrženém kanáru v první sadě až v supertiebreaku. Ve čtvrtfinále jim byl za soupeře chilský pár Hans Podlipnik-Castillo, Julio Peralta, kterému však česká dvojice podlehla dvakrát 2:6.

Ohlasy Michala Konečného a Václava Šafránka po prohře ve čtvrtfinále čtyřhry

Ohlasy Igora Zelenaye po zápase 2. kola čtyřhry

 

Robin Haase za imitaci hekání svého soupeře vyfasoval trestný fiftýn!

3. hrací den "Veselý, Rosol a Pavlásek postupují, Kolář neuspěl"

2. hrací den "Pospíšil ve finále kvalifikace padl, Kellovský má premiérovou výhru"

1. hrací den "Challenger Prostějov: Prvním kolem prošli čtyři Češi, druhým pouze Pospíšil" 

V Prostějově se představí padesátý tenista světa i bývalá hvězda TOP 10 

Prostějovský challenger se blíží. Představí se české hvězdy i Kvitová se Šafářovou 

Středeční zápasy osmifinále dvouhry

DOMINIK KELLOVSKÝ (697.) - Inigo Cervantes (ESP, 69.) 1:6, 2:6

Ričardas Berankis (LTU, 50.) - João Souza (BRA, 186.) 7:5, 6:3

Marton Fucsovics (HUN, 204.) - Gonzalo Lama (CHI, 183.) 2:6, 7:5, 6:4

ADAM PAVLÁSEK (132.) - Rogerio Dutra Silva (BRA, 85.)  3:6, 7:6 (6), 6:1

Guido Andreozzi (ARG, 191.) - Karen Chačanov (RUS, 108.)  6:7 (6), 5:7

JIŘÍ VESELÝ (60.) - Janko Tipsarevič (680.)  7:6 (5), 6:3

Michail Kukuškin (83.) - Alessandro Giannessi (ITA, 178.)  7:6 (1), 7:5

LUKÁŠ ROSOL (59.) - Elias Ymer (SWE, 118.)  6:2, 2.6, 6:3

Středeční zápasy čtvrtfinále čtyřhry

Marcelo Arevalo (ESA), James Cerretani (USA) - Facundo Bagnis (ARG), Sergio Galdos (PER)  6:3, 6:3

Inigo Cervantes (ESP), Mark Verkvoort (NED) - Igor Zelenay (SVK), Aliksandr Bury (BLR)  1:6, 4:6

Rogerio Dutra Silva (BRA), Andreas Molteni (ARG) - Nikola Mektič (CRO), Antonio Sančič (CRO)  4:6, 6:3, 10:12

MICHAL KONEČNÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Hans Podlipnik-Castillo (CHI), Julio Peralta (CHI)  2:6, 2:6