Běžně bojuje na challengerech, v Paříži ale Martin takhle prohnal Raonice

- David Soumar

Velmi zajímavý příběh napsal v Paříži slovenský tenista Andrej Martin. Jeho úder proti favorizovanému Roanicovi ve třetím kole Roland Garros byl po zásluze vyhlášen jako nejpovedenější z celého šestého hracího dne. Cesta k duelu s kanadským ranařem byla ale pro Slováka velmi trnitá. Ještě před měsícem se trápil s prvními koly na challengerech.

Martinovi patří v žebříčku 80. pozice a v kalendáři si vybírá především turnaje kategorie challenger. Naposledy startoval v Turíně, německém Helibronnu a na ostravském challengeru. Při posledních třech účastích se nedostal z prvního kola. V Ostravě sice úspěšně prošel kvalifikací, pak ale jeho cesta turnajem skončila.  

Těžké kvalifikační boje si Martin vyzkoušel i na pařížském grandslamu. První dvě kola zvládl poměrně lehce. Pak ho ale čekalo finále kvalifikace – bitva rozhodující o postupu a záoveň velmi tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Martin padl s Němcem Struffem a zdálo se, že si bude muset sbalit kufry. Usmálo se ale na něj štěstí. Jako lucky loser se ale do hlavní soutěže dostal. 

Nabídnuté šance se chytil. V prvním kole ve čtyřech setech přehrál Daniela Munoza de la Nava ze Španělska, ve druhém kole domácího hráče dokonce bez ztráty sady. Pak vyzval kanadského ranaře Milose Raonice, nasazenou osmičku. 

V duelu s favoritem ohromil úderem, kterým vrátil smeč Kanaďana. Raonic mohl získat setbol, proti ale byla rána z forhendu, na kterou neměl Kanaďan nárok. Na úder se podívejte v sestřihu z šestého hracího dne.