UniCredit Czech Open 2017: Do 2. kola kvalifikace prošlo kvarteto Čechů, finále si proti sobě zahrají jen Michnev se Staňkem

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PROSTĚJOVA: Největší tuzemský turnaj mužů UniCredit Czech Open 2017 odstartoval v neděli kvalifikací i s jedenácti českými tenisty. Do druhého kola, které bylo na programu ještě tentýž den, prošli celkem čtyři, přičemž do pondělního kvalifikačního vyvrcholení postoupila přesně polovina - Petr Michnev a Robin Staněk. Oba Češi si zahrají v přímém souboji o jednu ze čtyř vstupenek do hlavní soutěže.

První kolo kvalifikace

Michnev vstoupil do kvalifikace vítězně
Petr Michnev má za sebou vítězný vstup do kvalifikace na UniCredit Czech Open v Prostějově. Ostravský rodák porazil v dopoledním utkání zkušeného Jaroslava Pospíšila po setech 6:3, 6:4. Michnev si v tomto duelu pomohl devíti esy, avšak trápil se při využívání brejkbolů, neboť proměnil čtyři z šestnácti brejkbolových možností. „Z mé strany to byl zřejmě jeden z nejlepších zápasů na antuce, které jsem v letošní sezoně odehrál," lebedil si po utkání Michnev v rozhovoru pro Tenisový svět. 

Šestnáctiletý Lehečka zaznamenal první výhru mezi muži

Jiří Lehečka, talentovaný tenista z klubu TK Agrofert Prostějov, obdržel od pořadatelů divokou kartu do kvalifikace a po odstoupení Matěje Vocela, kterého trápily zdravotní problémy, postupuje do dalšího kola. „Utkání jsem skrečoval kvůli bolestem břicha. Už od rána jsem se necítil příliš dobře," uvedl Vocel v rozhovoru pro náš web. Talentovaný Lehečka tak zaznamenal své první vítězství mezi muži, v dalším kole ho čeká Francouz Constant Lestienne. 

Papík končí hned v úvodním kole kvalifikace
Do druhého kola kvalifikace na UniCredit Czech Open bohužel neprošel Tomáš Papík, který nestačil na Ukrajince Denyse Molčanova. Český tenista prohrál po setech 3:6, 6:7 (4). „Byl to z mé strany špatný výkon. Měl jsem špatný pohyb a dělal jsem spostu nevynucených chyb," hodnotil zápas zklamaný Papík v rozhovoru pro náš web.  

Novák nestačil na Škugora
Dvaadvacetiletý Jakub Novák dostal od pořadatelů divokou kartu pro kvalifikaci, avšak končí již v prvním kole. Český tenista nestačil na Chorvata Franko Škugora, který je na žebříčku ATP na začátku čtvrté světové stovky. „Do zápasu jsem šel s tím, že nemám co ztratit a můžu jen překvapit," řekl Novák v pozápasovém rozhovoru pro tenisový svět.  

Poljak přehrál ve třech setech krajana Kopřivu
David Poljak přemohl v české bitvě favorizovaného krajana Víta Kopřivu. Ten sice vyhrál první sadu 7:4 v tiebreaku, další dvě dějství ale přepustil svému soupeři. Poljak se tak po vítězství 6:7(4), 7:5 a 6:3 mohl těšit na utkání druhého kola kvalifikace proti Maximu Janvierovi z Francie.

Kellovský prohrál se Sorgim
Dominik Kellovský se přes první kolo prostějovské kvalifikace neprodral. Nad jeho síly byla nasazená sedmička Joao Pedro Sorgi z Brazílie, s níž uhrál pouze tři gemy. V utkání, které skončilo výsledkem 1:6 a 3:6, měl sice český hráč tři brejkboly, ovšem ani jeden z nich nevyužil.

Jaloviec padl po boji s Nysem
Tuhou bitvu má za sebou Marek Jaloviec, který ve třech setech prohrál s Francouzem Hugo Nysem. Český tenista utkání dobře rozehrál, když bral první sadu poměrem 6:4. Další dva sety už mu ale těsně unikly. Ten druhý skrze zkrácenou hru, kterou vyhrál Francouz 7:4, třetí pak 4:6.

Druhé kolo kvalifikace

Michnev neztratil set ani s Molčanovem
Úspěšnou neděli korunoval Petr Michnev vítězstvím i ve druhém kole kvalifikace. Stejně jako s krajanem Pospíšilem neztratil rovněž s Ukrajincem Denysem Molčanovem ani set a po výhře dvakrát 6:4 se může těšit na pondělní souboj o místo v hlavní soutěži.

Janvier byl nad Poljakovy síly
Jednadvacetiletý David Poljak končí na prostějovském UniCredit Czech Open ve druhém kole kvalifikace. V tom nenašel recept na favorizovaného Francouze Janviera, s nímž prohrál dvakrát 2:6.

S nasazeným Francouzem padl také Lehečka
Stejně jako krajan Poljak se i Jiří Lehečka utkal o postup do finále prostějovské kvalifikace s favorizovaným soupeřem z Francie. Tím byla nasazená trojka Constant Lestienne, který si po vítězství v poměru dvakrát 6:2 v pondělí zahraje o hlavní soutěž. Francouz nečelil v zápase ani jednomu brejkbolu.

Staněk otočil utkání s Nysem
Robin Staněk je i nadále ve hře o hlavní soutěž prostějovského turnaje UniCredit Czech Open. Dvaadvacetiletý tenista zvládl i svůj druhý nedělní zápas, v němž přemohl o čtyři roky staršího Francouze Huga Nyse po setech 4:6, 7:6(0) a 6:1. O vstupenku do elitního startovního pole si Staněk v pondělí zahraje s krajanem Petrem Michnevem.

Nedělní program UniCredit Czech Open

Centrální dvorec
DAVID POLJAK - VÍT KOPŘIVA 6:7 (4), 7:5, 6:3
ROBIN STANĚK - Louis Wessels (GER) 6:4, 6:4

Kurt číslo 1
PETR MICHNEV [2]
- JAROSLAV POSPÍŠIL 6:3, 6:4 
DOMINIK KELLOVSKÝ - Joao Pedro Sorgi (BRA) 1:6, 3:6
Tomáš Liška (SVK) - Sadio Doumbia (FRA) 5:6 skreč Doumbia

Kurt číslo 2
JAKUB NOVÁK - Franko Škugor (CRO) [8] 0:6, 2:6
Hugo Nys (FRA) - MAREK JALOVIEC 4:6, 7:6 (4), 6:4
Miki Jankovič (SRB) - Markus Eriksson (SWE) 6:7(1), 6:7(1)

Kurt číslo 6
Denys Molčanov (UKR)
- TOMÁŠ PAPÍK 6:3, 7:6 (4)
Alejandro González (COL) - Andreas Haider-Mauer (AUT) 0:6, 7:6 (6), 6:3
Kevin Krawietz (GER) - Mats Moraing (GER) 6:3, 6:4

Kurt číslo 7
Maxim Janvier (FRA) [4]
- Alex Molčan (SVK) 6:3, 6:4
JIŘÍ LEHEČKA - MATĚJ VOCEL 5:1, skreč Vocel
Sebastian Ofner (AUT) - Filip Horanský (SVK) 5:7, 4:6

Kurt číslo 10
Daniel Elahi Galan (COL) - Nikola Cacič (SRB) 7:6 (5), 6:3
Constant Lestienne (FRA) - Niels Lootsma (NED) 6:7 (3), 6:3, 6:3

Druhé kolo kvalifikace

Daniel Elahi Galan (COL) - Franko Škugor (CRO) [8] 2:6, 2:6
PETR MICHNEV [2] - Denys Molčanov (UKR) 6:4, 6:4
Constant Lestienne (FRA) - JIŘÍ LEHEČKA 6:2, 6:2
Alejandro González (COL) - Joao Pedro Sorgi (BRA) 4:6, 1:6
ROBIN STANĚK - Hugo Nys (FRA) 4:6, 7:6(0), 6:1
Maxime Janvier (FRA) - DAVID POLJAK 6:2, 6:2
Filip Horanský (SVK) - Kevin Krawietz (GER) 3:6, 2:6
Markus Eriksson (SWE) - Tomáš Liška (SVK) 6:1, 6:2