Challenger Prostějov: Veselý, Rosol a Pavlásek postupují, Kolář neuspěl

- David Soumar, Daniel Kubelka

Prostějovský challenger pokračuje třetím hracím dnem. Po odehrání kvalifikace a části prvních kol je na programu další várka zápasů. O postup mezi šestnáct nejlepších budou bojovat česká esa. Tvrdou bitvu má za sebou dvojnásobný vítěz turnaje Jiří Veselý, který na postup přes Srba Jankoviće potřeboval více než tři hodiny. S Prostějovem se naopak loučí Zdeněk Kolář, jenž nestačil na padesátého hráče světa Litevce Berankise. Druhého kolo si na Czech Open zahrají i Lukáš Rosol s Adamem Pavláskem.

O štěstí při losu se nedá mluvit v případě Zdeňka Koláře. Litevec Berankis je prvním nasazeným na turnaji a ve světovém žebříčku mu náleží místo v elitní padesátce. Mladý Čech mohl proti rodákovi z Vilniusu jen překvapit. Jeho zápas odstartoval jako první. Talentovaný Kolář bojoval. Po prohře dvakrát 4:6 se ale nakonec musel z turnajem rozloučit. Berankis třikrát brejknul českého hráče, a zápas tak rozhodnul. 

Ohlasy Zdeňka Koláře po prohře v 1. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

 

Za povšimnutí stál i duel, který na dvorci č. 1 odstartoval v 11 hodin. Na prostějovské antuce se představil Janko Tipsarevič, bývalý hráč TOP 10, jenž se snaží po zranění vrátit do vyšších pater žebříčku. Do turnaje dostal volnou kartu – stejně jako jeho soupeř, mladý Slovák Molčan. Ten ze soboje vyšel jako poražený. Tipsarevič si připsal výhru 6:4, 6:3 a v turnaji jde dál.

Dvojnásobný vítěz prostějovského challengeru Jiří Veselý se na postup do druhého kola pořádně nadřel. V zápase se srbským tenistou Miki Jankovićem, až 291. hráčem světového žebříčku, potřeboval dvaadvacetiletý Čech tři sety a více než tři hodiny! Po dvou zkrácených hrách rozhodla o vítězi utkání až třetí sada, kterou příbramský rodák vyhrál v poměru 7:5. „Míče hodně lítaly, neměl jsem moc, čím to zlomit. Nevěděl jsem moc co hrát, o co se opřít. Snažil jsem se držet si servis. Důležité bylo, že jsem si udržel servis na 4:4, i pak za stavu 5:4 to bylo těžké. Pak ho v závěru začaly brát křeče a díky tomu jsem vyhrál,“ zhodnotil utkání třetí nasazený hráč turnaje Veselý, na kterého v dalším duelu čeká bývalá světová osmička, Janko Tipsarević ze Srbska. Teď mě čeká Tipsarevič. Viděl jsem kousek jeho zápasu s Molčanem a je to samozřejmě zkušený hráč, který byl v první desítce, ale všiml jsem si, že trochu kazil z forhendu. Určitě šanci mám. Na zápas se těším.“

Ohlasy Jiřího Veselého po výhře v 1. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

 

Také Lukáš Rosol postupuje do druhého kola prostějovského challengeru. V utkání proti Dmitriji Popkovi z Kazachstánu zvítězil 6:4 a 7:6 (4). V první sadě dokázal český tenista otočit stav 1:3, rozhodnutí druhého setu přinesla až zkrácená hra, ve které se více dařilo nasazené dvojce turnaje. Rosol se v dalším zápase střetne s talentovaným Švédem Eliasem Ymerem. "Dnes to byl náročný zápas. Bylo to první kolo a já se musel sžít s podmínkami na kurtu, což pro mě nebylo úplně jednoduché. Ale jsem rád, že jsem prošel do druhého kola," zhodnotil utkání 59. hráč světa, který si pochvaloval atmosféru turnaje. "Atmosféra v Prostějově je skvělá. Bylo se tu na mě podívat spoustu kamarádů a já jsem jim za to vděčný."

Ohlasy Lukáše Rosola po výhře v 1. kole UniCredit Czech Open v Prostějově

 

Adam Pavlásek je třetím českým tenistou, který si vybojoval postup do druhého kola prostějovského challengeru. Argentince Juana Londera přehrál ve dvou setech, 6:4 a 6:3. V dalším zápase čeká na rodáka z Bílovce Brazilec Rogerio Dutra da Silva, nasazená sedmička.

Zdeněk Kolář si nespravil chuť v Prostějově ani v zápase čtyřhry. Společně s Matějem Vocelem nestačili na chorvatský pár Sančić, Mektić ve třech setech 6:2, 3:6 a 8:10 a s turnajem se český pár loučí již po úvodním utkání. "Je to určitě škoda nevyhrát zápas na tak velikém turnaji," zhodnotil prohru Matěj Vocel. Jeho deblový partner pak popsal průběh nepovedeného zápasu. "V prvním setu jsme hráli dobře, měli jsme i trochu štěstí. Od druhé sady jsme začali zbytečně spěchat. Některé balony snad ani nebudu komentovat," konstatoval smutně Kolář, který tak po singlu neuspěl ani ve čtyřhře.

Ohlasy Matěje Vocela a Zdeňka Koláře po prohře v 1. kole čtyřhry

 

Jaroslav Pospíšil s Dominikem Kellovským díky divoké kartě dostali možnost zahrát si společně i v Prostějově a v prvním kole jim los přisoudil Marcela Arevala s Jamesem Cerretanim. Český pár si po ztracené první sadě dokázal vynutit supertiebreak, ale ten již poměrně jasně ovládla salvadorsko-americká dvojice. "Debl je se systémem, kdy se hraje bez výhod a supertiebreak vždycky trošičku o štěstí. Myslím, že jsme nehráli vůbec špatně, druhý set jsme zvládli, vyhráli jsme 6:3, ale supertiebreak bohužel nevyšel," zhodnotil utkání Kellovský.

Ohlasy Dominika Kellovského po prohře v 1. kole čtyřhry

 


Robin Haase za imitaci hekání svého soupeře vyfasoval trestný fiftýn!

2. hrací den "Pospíšil ve finále kvalifikace padl, Kellovský má premiérovou výhru"

1. hrací den "Challenger Prostějov: Prvním kolem prošli čtyři Češi, druhým pouze Pospíšil" 

V Prostějově se představí padesátý tenista světa i bývalá hvězda TOP 10 

Prostějovský challenger se blíží. Představí se české hvězdy i Kvitová se Šafářovou 

Zápasy prvního kola hlavní soutěže dvouhry

Ricardas Berankis (LTU, 50.) – Zdeněk Kolář (334.) 6:4, 6:4

Alex Molčan (SVK, 685.) – Janko Tipsarevič (SRB, 680.) 4:6, 4:6

Joao Souza (BRA, 186.) – Marsel Ilhan (TUR, 198.) 5:7, 6:2, 6:4

Elias Ymer (SWE, 118.) – Marcelo Demoliner (BRA, 725.) 6:4, 1:1 skreč Demoliner

Miki Jankovič (SRB, 291.) – Jiří Veselý (60.)  6:7 (4). 7:6 (8), 5:7

Gonzalo Lama (CHI, 183.) – Robin Haase (NED, 86.)  6:3, 6:3

Damir Dzumhur (BIH, 73.) – Guido Andreozii (ARG, 191.)  5:7, 1:4 skreč Dzumhur

Dmitirj Popko (KAZ, 210.) – Lukáš Rosol (59.)  4:6, 6:7 (4)

Marton Fucsovics (HUN, 204.) – Pedja Krstin (SRB, 168.)  6:4, 2:0 skreč Krstin

Gastao Elias (POR, 88.) – Alessandro Giannessi (ITA, 178.)  6:7 (7), 7:5, 1:6

Adam Pavlásek (138.) – Juan Ignacio Londero (ARG, 298.)  6:4, 6:3

Zápasy prvního kola hlavní soutěže čtyřhry

Julio Peralta, Hans Podlipnik-Castillo (oba CHI) – Roman Jebavý, Jiří Veselý  7:5, 6:4

Dominik Kellovský, Jaroslav Pospíšil – Marcelo Arevalo (ESP), James Cerretani (USA)  4:6, 6:3, 4:10

Nikola Mektic, Antontio Sancic (oba CRO) – Zdeněk Kolář, Matěj Vocel  2:6, 6:3, 10:8

Facundo Bagnis (ARG), Sergio Galdos (PER) – Marcelo Demoliner (BRA), Julian Knowle (AUT)  4:6, 6:4, 10:7

Michail Elgin (RUS), Mateusz Kowalszyk (POL) – Aliaksandr Bury (BLR), Igor Zelenay (SVK) 5:7, 2:6

Nicholas Monore (USA), Artem Sitak (NZL) – Rogerio Dutra Silva (BRA), Andres Molteni (ARG) 3:6, 2:6