Jednou jsou terčem zlosti, jindy je objímají. Být sběračem je prestiž i dřina

- David Soumar

Během nedělního programu tenisového French Open uchvátil diváky Stan Wawrinka. Během ošetření protihráče poslal na druhou stranu sítě jednoho ze sběračů. Pro mladého chlapce to byl slušný sparing, který navíc Švýcara – s trochou nadsázky – rozehrál tak dobře, že duel s Troickim zvládl. Ne vždy ale chlapci a děvčata podávající míčky zažívají hezké chvilky, někdy se tenisté neudrží a vylijí si na nich zlost. To, že to někdy sběrači nemají lehké a jindy si zase moho vyslechnout aplaus z publika, se potvrdilo i na letošním French Open.

Na pařížském podniku pršelo i před dvěma lety. Duel Novaka Djokoviče musel být nakrátko přerušen a světové jednička jednomu ze sběračů přerušení hezky zpestřila. Djokovič chlapce posadil vedle sebe a deštník v rukou držel místo něj, dokonce si s ním i symbolicky připil.  

Podobné šestí měl i chlapec, který podával míče při letošním zápase Wawrinky s Troickim. Srb se musel nechat ošetřit a Wawrinka nechtěl během přestávky vypadnout z tempa. Jelikož všichni sběrači mají vztah k tenisu a sami ho hrají, byl mladík švýcarskému hráči slušným sparing-partnerem. Wawrinka navíc duel nad srbským soupeřem dotáhl do vítězného konce.  

Jindy musí dokonce být sběrači oporou v těžkých chvílích. Francesca Schiavoneová v roce 2013 schytala od Sereny Williamsové debakl 6:0, 6:1. Po jedené z náročných výměn prostě potřebovala objetí… 

Křik a běsnění 

Ne vždy tomu tak ale je. Někdy si musí sběrači protrpět krušné chvíle...

Barbora Strýcová je známá silným projevem emocí. Její frustraci pocítil na letošním Roland Garros i jeden ze sběračů. V emocích směrem k chlapci Češka mrštila tenisák větší silou, než by se asi slušelo. Chtěla jiný míček, emoce ale měla udržet na uzdě. Sama si pak sypala popel na hlavu, napomenutí si podle vlastních slov zasloužila a mladému tenistovi se omlouvala. 

Podobně nepříjemnou situaci musel vytrpět i mladík v přítomnosti Nicka Kyrgiose. Známý bouřlivák si křikem o ručník rovněž vysloužil napomenutí sudího. Na rozdíl od Strýcové své pochybení neuznal a v emocích se dohadoval i s mužem na umpiru. 

 V negativním světle se ve spojitosti se sběrači prezentoval i Djokovič. Křikem do boxu trenérů jednoho sběrače vyděsil, ani zběsilé vytrhnutí ručníku sběrače asi moc nepotěšilo. Světová jednička se alespoň následně po jednom z těchto incidentů omluvila ve videu.