Jablonec Open 2017: Do semifinále prošel jen Mertl. Michnev i Vocel končí, v deblu si však zahrají finále

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE: Turnaj kategorie futures v Jablonci dospěl do své druhé poloviny. Do čtvrtfinále třetího podniku ITF na českém území v této sezoně se probojovala také trojice domácích zástupců, z nichž do souboje o postup do finále prošel jediný z nich - Jan Mertl. Nejvýše nasazený Petr Michnev i úspěšný kvalifikant Matěj Vocel své singlové duely prohráli, náladu si poté vylepšili alespoň v deblu, v němž postoupili už do finále.

Michnev překvapivě končí

Nečekanou porážku si připsal ve čtvrtfinále v Jablonci Petr Michnev. Nasazená jednička turnaje plnila roli favorita v souboji s Brazilcem Brunem Sant'Annem, ale špatná úspěšnost prvního servisu a nízká produktivita proměňování brejkbolů nakonec Michneva stála postup do semifinále.

V prvním setu prohrál český tenista 3:6, když rozhodl jediný brejk, na který nedokázal nejvýše nasazený hráč turnaje odpovědět. V druhém dějství sice byl obrázek zápasu zcela odlišný a Michnev se nastartoval k obratu, což doložil i vítězstvím 6:1, jenže v rozhodujícím dějství ho opět začalo zrazovat podání. Navíc se mu příliš nedařilo ani na returnu a Sant'Anna po výhře 6:2 dosáhl cenného skalpu.

Mertl si zahraje v semifinále

Své druhé semifinále v řadě si zahraje zkušený veterán Jan Mertl, který v souboji se Švýcarem Adrienem Bosselem potvrdil roli favorita. Dlouhá přetahovaná v prvním setu sice stála oba tenisty výraznou porci sil, ale během úvodního dějství bez brejku dokázal Mertl přes zkrácenou hru dokráčet pro vedení 1:0. V druhém setu už dvorci český tenista dominoval, ve třetím gemu dosáhl na první brejk a vedení poté navýšil v sedmé hře. Po doservírování na stav 6:2 se mohl radovat z postupu.

Vocel na Majchrzaka nevyzrál

Nejhorší výchozí pozici z českých tenistů měl v pátečním čtvrtfinále Matěj Vocel, který narazil na druhého nasazeného Poláka Kamila Majchrzaka, 261. hráče světa. Vocel s ním nedokázal udržet krok a za pouhých 53 minut prohrál 1:6, 2:6. Přesto však může jablonecký turnaj hodnotit velice kladně, když postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace a zvládl projít až mezi osm nejlepších, za což si připíše do světového žebříčku další dva body.

Michnev s Vocelem si zahrají o titul ve čtyřhře

Petr Michnev s Matějem Vocelem sice své zápasy ve dvouhře nezvládli, náladu si ale částečně spravili alespoň v deblu, v nemž postoupili už do finále. V pátek si česká dvojice poradila s polským párem Jakub Grzegorczyk, Mateusz Kowalczyk a po setech 6:4, 6:3 se mohou těšit na zápas o jablonecký titul. V tom narazí na třetí nasazené duo, které tvoří další Polák Kamil Majchrzak a Jan Choinski z Německa. Oba jmenovaní postoupili do finále poté, co Filip Duda s Michalem Schmidem k semifinálovému střetnutí nenastoupili.

Čtvrtfinále dvouhry

JAN MERTL (5) - Adrien Bossel (SUI) 7:6 (5), 6:2
PETR MICHNEV (1) - Bruno Sant'Anna (BRA, 8) 3:6, 6:1, 2:6
MATĚJ VOCEL (Q) - Kamil Majchrzak (POL, 2) 1:6, 2:6
Pascal Meis (GER) - Jan Choinski (GER) 3:6, 6:3, 0:6

Semifinále čtyřhry
MICHNEV, VOCEL - Grzegorczyk, Kowalczyk (POL) 6:4, 6:3

Jablonec Open 2017 den po dni:

Čtvrtek 1.6.:

Jablonec Open 2017: Michnev, Mertl a Vocel se probojovali do čtvrtfinále, zbylých pět Čechů končí

Středa 31.5.:

Jablonec Open 2017: Jaloviec překvapivě nestačil na Brtnického, Vocel s Papíkem postupují

Úterý 30.5.:

Jablonec Open 2017: Michnev otočil duel s Riklem, Mertl a Staněk nezaváhali

Pondělí 29.5.:

Jablonec Open 2017: Paroulek, Duda, Vocel a Vejvara si zajistili místo v hlavní soutěži

Neděle 28.5.:

Jablonec Open 2017: Postup do finále kvalifikace si zajistila sedmička českých tenistů

Sobota 27.5.:

Jablonec Open 2017: Kvalifikaci v sobotu rozehrálo 28 domácích tenistů