Slzy bolesti i zklamání: Po Římě zradilo Almagra koleno i v Paříži

- Filip Lefenda

Emotivní zápas s hodně předčasným koncem – to byla bitva druhého kola mezi Juanem Martínem Del Potrem a Nicolasem Almagrem. Druhý jmenovaný se s favorizovaným Argentincem rval statečně, na začátku třetího dějství jej ale za nerozhodného stavu zradilo problematické levé koleno. Jednatřicetiletý majitel třinácti singlových titulů z okruhu ATP opouštěl za potlesku přítomných kurt se slzami v očích. Zračily nejen fyzickou bolest, ale i velké zklamání z nutného ukončení dobře rozehraného střetnutí.

Utkání začalo podle očekávání. Del Potro na soupeře vlétl svým smrtícím forhendem a bleskově si vypracoval náskok tří her. Zasloužil se o něj mimo jiné brejkem čistou hrou z druhého gemu, výhodu podání si pak bez nutnosti čelit jedinému brejkbolu světová třicítka po zbytek úvodního setu bez problémů uhájila.

Ve druhém setu však Almagro roli „sparingpartnera“ odmítl a vzepjal se papírovým předpokladům. Tentokrát se ve čtvrté hře o krádež servisu čistým způsobem postaral sám, a ačkoliv Španěl v osmé hře při servisu soupeře první setbol nevyužil, o několik okamžiků později už byl při svém podání neomylný.

Duel tak začínal prakticky od začátku, rozdíl mezi oběma hráči se smazával. O to více musela Nicolase Almagra mrzet, že ho za nerozhodného stavu 1:1 opět zradilo podvázané levé koleno. Španěl kvůli němu skrečoval před dvěma týdny v Římě utkání s Nadalem a zdravotní problémy jej postihly také ve francouzské metropolii.

Almagro v daný moment vůbec nezareagoval na servis Del Potra a bylo jasné, že je zle. Když se pak „Nico“ svalil na antuku, leckoho muselo zamrazit. Španěl propukl v hlasitý pláč, když to už k němu mířil i jeho protivník. Ten pro něj musel mít pochopení, jak by také ne. Sám „smolař“ Del Potro by o tom, jak jeho kariéru brzdila neustálá zranění, mohl dlouze povídat.

Argentinec utrápeného soupeře konejšil, po chvíli jej doprovodil i na lavičku, kde s ním ještě chvíli po zápase poseděl a utěšoval jej. Přemožiteli Kypřana Baghdatise z úvodního kola se ve tváři zračila nejen bolest, ale i obrovské zklamání ze smolného odstoupení z grandslamového turnaje. Svou frustraci dával tenista, který byl nejvýše devátý na světě, odhozenými předměty jasně najevo.

Del Potra čeká ve třetím kole světová jednička a loňský finalista Andy Murray, který si ve čtyřech setech poradil se Slovákem Martinem Kližanem. V posledním vzájemném měření sil dokázal Argentinec svého britského soka v rámci utkání Davisova poháru porazit.