Challenger Prostějov: Pospíšil ve finále kvalifikace padl, Kellovský má premiérovou výhru

- Petr Šístek, David Soumar

Třiadvacátý ročník největšího mužského turnaje v České republice byl zahájen nedělními prvními dvěma koly kvalifikace, v pondělí se naplno rozběhla i hlavní soutěž. V ní se z českých zástupců představil pouze Dominik Kellovský, který díky divoké kartě dostal možnost usilovat o svou premiérovou výhru na turnaji kategorie challenger. Do cesty se mu sice postavil Alexander Kudrjavcev, 156. hráč světového žebříčku. Ani ten ale mladého Čecha nezastavil.

Jako první se ale na oblíbeném kurtu č. 1 představil domácí veterán Jaroslav Pospíšil. Ten v úvodním kole kvalifikace překvapil sedmého nasazeného Smirnova a ve druhém včerejším zápase po prohraném prvním setu otočil utkání se Slovákem Fabiánem. Dnes vyzval nasazenou jedničku kvalifikace, Brazilce Joãa Souzu, s nímž měl negativní vzájemnou bilanci 0:2. 186. hráč světového žebříčku vstoupil do utkání poněkud mdle, čehož Pospíšil využil k zisku první sady poměrem 6:3.

Ve druhém setu se ale brazilský hráč po zlepšeném výkonu dostal do vedení 5:2, na což ještě dokázal Pospíšil zareagovat a srovnal na 5:5, poté se ale za stavu 5:6 připravil dvojchybou o gembol a hru a spolu s ní i celý set nakonec prohrál. Ve třetí sadě pak už domácí veterán tahal za kratší konec a Souza se rychle dostal do vedení 5:1. Pospíšil dokázal ještě zabojovat a snížit na 3:5, ale Brazilec utkání na druhý pokus již dopodával.

„Nebylo to nejhorší. Rozhodly ale dva faktory – můj servis, kterým jsem si moc nepomohl a soupeřovy kraťasy. I když se mi to moc nestává, při těch kratších míčích jsme měl velmi negativní bilanci,“ hodnotil Pospíšil prohraný duel se Souzou.

První výhra pro Kellovského

Kvůli odhláškám se do hlavní soutěže probojovali i dva šťastní poražení – Popko, jenž vyzve Rosola, a Jankovič, kterého čeká Veselý. Větší pozornost si ale vysloužil duel Dominika Kellovského. Ten do turnaje dostal divokou kartu a bojoval o cenný skalp – o svou první výhru na challengeru. 

Velké výzvy se mladík nezalekl. Rusa, který v žebříčku figuruje o víc než 500 míst výše, přehrál ve dvou setech. První sadu si uzmul poměrem 7:5. Napínavá koncovka se dala očekávat i v druhém setu. Za stavu 5:4 ale 19letý tenista svého soupeře brejknul a vybojoval první výhru na podniku takových kvalit. 

„Byl to nepříjemný soupeř. Nikdy se nehraje snadno proti někomu, kdo chce každým úderem zahrát vítězný míč. Snažil jsem hrát dlouhé balóny a vyvarovat se chyb,“ hodnotil Kellovský výhru na Kudrjaceveme, svou premiérovou na challengeru.

Dvěma zápasy také odstartoval turnaj čtyřhry a v obou utkáních měl český tenis své zástupce. Jako první vyzval Michal Konečný s Václavem Šafránkem srbsko-bosenskou dvojici Pedja Krstin, Damir Džumhur. První set ztratili Češi již za 18 minut, ve druhé sadě ale zabrali a zápas otočili. Výsledkem bylo vítězství českého páru Konečný – Šafránek 10:5 v super-tiebreaku. 

„Ve druhém setu jsem začali trochu víc riskovat, oni polevili. Tam se to zlomilo,“ říká Konečný a Šafránek přitakává: „Byl to vypjatý zápas. Začátek se nám nepovedl, pak to ale byl slušný debl.“

Adam Pavlásek, který pro tento turnaj vytvořil pár s talentovaným Švédem Eliasem Ymerem, vyzval Iniga Cervantese s Markem Vervoortem. Poslední duel dne musel rozhdoovat až super-tiebreak. Pavlásek ho se švédským spoluhráčem prohráli 9:11. 

1. hrací den "Challenger Prostějov: Prvním kolem prošli čtyři Češi, druhým pouze Pospíšil" 

V Prostějově se představí padesátý tenista světa i bývalá hvězda TOP 10 

Prostějovský challenger se blíží. Představí se české hvězdy i Kvitová se Šafářovou 

Dnešní zápasy finálového kola kvalifikace

JAROSLAV POSPÍŠIL (445.) - João Souza (BRA, 186.) 6:3, 5:7, 3:6

Marcelo Demoliner (BRA, 725.) - Miki Jankovič (SRB, 291.) 6:2, 6:3

Juan Ignacio Londero (ARG, 298.) - Marcelo Arevalo (ESA, 251.) 6:2, 2:6, 7:6(5)

Marton Fucsovics (HUN, 204.) - Dmitrij Popko (KAZ, 210.) 7:6(3), 6:2

Dnešní zápasy 1. kola hlavní soutěže dvouhry

Michajil Kukuškin (KAZ, 83.) - Jürgen Zopp (EST, 181.) 6:3, 6:0

Inigo Cervanters (ESP, 69.) - Daniel Brands (GER, 138.) 7:6(5), 6:7(5), 6:3

Karen Chačanov (RUS, 108.) - Marco Cecchinato (ITA, 124.) 6:7(3), 6:3, 6:4

Facundo Bagnis (ARG, 99.) - Rogerio Dutra Silva (BRA, 85.) 6:7 (2), 4:6

DOMINIK KELLOVSKÝ (697.) - Alexander Kudrjavcev (RUS, 156.) 7:5, 6:4

Dnešní zápasy 1. kola čtyřhry

MICHAL KONEČNÝ, VÁCLAV ŠAFRÁNEK - Damir Džumhur (BIH), Pedja Krstin (SRB) 0:6, 6:2, 10:5

ADAM PAVLÁSEK, Elias Ymer (SWE) - Inigo Cervantes (ESP), Mark Vervoort (NED) 6:2, 4:6, 9:11