Senzace, která před osmi lety ohromila French Open

- Radek Štohl

Posledního května letošního roku uběhlo přesně osm let od chvíle, kdy se na French Open přihodila jedna z největších senzací bílého sportu. Rafael Nadal, vítěz čtyř předešlých ročníků Roland Garros, totiž v osmifinále prohrál vůbec svůj první zápas na pařížské antuce, když ve čtyřech setech nestačil na Robina Söderlinga. Španělský tenista se z šoku otřepal a získal dalších pět trofejí z tohoto podniku, jeho soupeř naopak onemocněl mononukleózou, kvůli jejímž následkům odehrál svůj poslední zápas na okruhu v červenci 2011. Tento nečekaný výsledek měl za následek ještě jeden velký okamžik v historii tenisu.

Psal se 31. květen roku 2009. V tuto neděli byly na druhém grandslamu roku na programu osmifinálové zápasy mužské dvouhry. Mezi nimi se objevil také duel mezi Rafael Nadalem a Robinem Söderlingem. Zápas, který měl favorita posunout mezi osmičku nejlepších…

Antukový král začal své působení na French Open v roce 2005, když tehdy jako čerstvě devatenáctiletý získal svůj vůbec první "major". Včetně tohoto ročníku si během čtyř let vypracoval fantastickou bilanci 31 zápasů bez jediné porážky. Od finále 2007 s Rogerem Federerem dokonce vyhrál úctyhodných 32 setů v řadě.

Jeho osmifinálový soupeř se v té době nacházel na pětadvacáté pozici světa a vyhrál tři tituly na okruhu ATP. Po vítězstvích nad Kevinem Kimem, Denisem Istominem a Davidem Ferrerem se překvapivě poprvé v kariéře prodral mezi šestnáctku nejlepších a ve své cestě měl ještě pokračovat…

Osudový zápas začal mnohem lépe právě druhý jmenovaný tenista, který úvodní set vyhrál snadno 6:2. V tom druhém se španělský soupeř vzpamatoval a dotáhl set do tie-breaku, v němž dominoval a ovládl jej jednoznačným poměrem 7:2.

Rovněž třetí sada nabídla vyrovnanou podívanou, v níž se v sedmé hře probojoval Söderling k dvěma brejkbolům. Ten první sice ještě Nadal fantastickým forhendem po lajně odvrátil, druhou šanci však zužitkoval starší hráč, který se většinu výměny tlačil soupeři do bekhendu. Taktika nesla úspěch, neboť při závěrečném úderu křížem umístil Švéd balónek tak šikovně, že favorit svůj obouručný bekhend vyslal jen daleko za základní lajnu. Jelikož si oba hráči do konce setu již udrželi svá podání, vedl bývalý druhý junior světa 2:1 na sety.

Čtvrtá sada začala lépe pro olympijského vítěze z Pekingu. Ten se ve druhé hře propracoval k brejku a vypadalo to, že bude na koni. V následujícím gemu ovšem ztratil vlastní servis čistou hrou. Stejně jako druhý set dospěla i čtvrtá sada do zkrácené hry. V té byl jednoznačně lepší outsider zápasu, který se dostal do vedení 6:1. První mečbol sice ještě nevyužil, druhý ovšem ano, když svěřenec Toniho Nadala nezvládl zahrát míček pod sítí, který vyletěl pouze do prostoru pro čtyřhru.

Rafael Nadal přišel touto osmifinálovou prohrou o možnost získat pátý grandslamový titul z French Open. Zároveň vůbec poprvé v kariéře nevyhrál zápas na antuce, který se hrál na tři vítězné sety. Všech předchozích 48 klání dokázal vždy dovést do vítězného konce.

Až později se ukázalo, že španělského tenistu sužovaly zdravotní problémy s koleny, kvůli kterým musel vynechat i Wimbledon. Na kurtech se objevil až o dva a půl měsíce později v Montréalu. Z tohoto zranění i porážky se dokázala bývala světová jednička oklepat a na Roland Garros znovu úřadovat mezi lety 2010 - 2014, kdy získala pět trofejí za sebou. Letos na stejném podniku usiluje již o desátou trofej. 

Robin Söderling se tímto vítězstvím nakopl k lepším výsledkům. Na French Open došel o rok později do finále (ve čtvrtfinále vyřadil Federera, v semifinále Berdycha), v roce 2011 mezi osmičku nejlepších. V obou případech mu vystavil stopku stejný hráč - Rafael Nadal. Švéd si k těmto úspěchům připsal i čtvrtfinále ve Wimbledonu, stejně jako dvě účasti ve stejné fázi turnaje na US Open. Poté však přišly komplikace, které vyřadily bývalého čtvrtého tenistu světa ze hry.

Vítěz deseti turnajů na okruhu ATP totiž v roce 2011 prodělal mononukleózu. Nejprve se sice zdálo, že by jeho návrat na kurty mohl být rychlý, postupem času se však vše pouze oddalovalo. Hráč si často stěžoval, že bývá unavený a že nemá dostatek energie. Ačkoliv se bývalý svěřenec Magnuse Normana pokoušel vrátit, jeho naděje pokaždé ztroskotaly. Své definitivum o konci kariéry prohlásil ke konci roku 2015, kdy již neviděl reálnou šanci se s návratem porvat.

"Uvědomil jsem si, že již nebudu dostatečně zdravý na to, abych byl schopný hrát tenis na úrovni, kterou od sebe požaduji. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl ukončit kariéru profesionálního tenisty," uvedl pro theguardian.com hráč, který během kariéry vydělal přes deset milionů dolarů.

Zápas mezi Nadalem a Söderlingem vstoupil toho dne do tenisových dějin, španělského tenistu znovu porazil na druhém grandslamu v roce až Novak Djokovič před dvěma lety. Možná i díky památné výhře švédského tenisty se Roger Federer dočkal završení kariérního Grandslamu, který získal dosud jedinou výhrou na French Open právě v roce 2009.