Jablonec Open 2017: Michnev otočil duel s Riklem, Mertl a Staněk nezaváhali

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE: Třetí turnaj futures konaný v této sezoně na českém území pokračoval ve středu zbývajícími duely prvního kola. V Jablonci se poprvé představil Petr Michnev, který ve svém úvodním představení udolal Patrika Rikla a zajistil si postup do druhého kola. Ve hře byl také finalista podniku v Mostě Jan Mertl, který jako pětka turnaje potvrdil roli favorita proti Chilanovi Laslovi Urrutiovi Fuentesovi.

Michnev otočil duel s Riklem

Petr Michnev vstupoval do duelu s Patrikem Riklem startujícím na divokou kartu v roli velkého favorita. Nasazené jedničce však první sada nevyšla dle představ, a tak musela utkání otáčet. Michnev se dostal do problémů i ve druhém setu, ve kterém prohrával už 1:3, avšak dokázal se vzchopit. Aktuálně 238. tenista světového žebříčku poté získal pět gemů v řadě a v rozhodující sadě rozhodl o svém postupu do druhého kola. V dalším kole čeká nejvyše nasazeného tenistu Robin Staněk. 

Mertl si poradil s chilským soupeřem

Po finále na turnaji v Mostě přijel Jan Mertl do Jablonce s obdobnými cíli a touhou získat svůj první titul v sezoně. Úvodní krok nasazená pětka zvládla, když porazila Chilana Lasla Urrutiu Fuentese 6:4, 7:5. V utkání měl Mertl výborné vstupy do obou setů, v nichž vždy na úvod prorazil podání soupeře. Zatímco v prvním setu Urrutia nenašel odpověď, ve druhém se dokázal do hry ještě vrátit, ale na brejk z jedenáctého gemu, kterým se český hráč ujal vedení 6:5, už odpovědět nedokázal.

Staněk zvládl třísetový souboj

Náročný zápas má za sebou také Robin Staněk, který ve třech setech porazil Rakušana Gibrila Diarru 5:7, 6:2, 6:3. Po prvním setu, v němž nedopodával za stavu 5:4, zvládl předvést úspěšný obrat a připsat si na své konto 8 výhru v sezoně a především přerušit sérii tří porážek v řadě.

Vejvara uspěl v souboji kvalifikantů

Do druhého kola Jablonec Open postoupil v dopoledním programu českého futuru Lukáš Vejvara, který v souboji úspěšných kvalifikantů přehrál 6:4, 6:2 Poláka Adama Chadaje.

Gengel obrat nedokonal

Naopak porážku na své konto připsal Marek Gengel, který sice byl favoritem v utkání se šťastným poraženým Slovákem Michalem Markem, ale v duelu se mu nepodařilo využít dobrého výkonu z druhé sady. Na začátku třetího setu přišel Gengel o podání a získat ztracený servis zpět se mu už nepodařilo. S turnajem se loučí po porážce 6:7 (5), 6:4, 4:6.

Loučí se Schmid i Langmajer

Porážky v prvním kole jabloneckého futuru schytali Michal Schmid a Dominik Langmajer. Schmid narazil v úvodním kole na druhého nasazeného Poláka Kamila Majchrzaka, který potvrdil roli favorita a českého tenistu porazil 6:0, 7:5.

Na divokou kartu startující Langmajer prohrál 2:6, 1:6 s Němcem Janem Choinskim (542.)

Paroulek předvedl parádní obrat 

Tadeáš Paroulek se v Jablonci nad Nisou prodral přes kvalifikaci poprvé v letošním roce do hlavní soutěže turnaje kategorie futures. Sedmnáctiletý tenista se střetl v zápase prvního kola s o tři roky starším Danielem Nolanem z Austrálie. Vše nasvědčovalo tomu, že Paroulek skončí v prvním kole, neboť prohrával 3:6 a 1:5. Poté však talentovaný hráč předvedl neskutečný obrat, po kterém zvítězil 6:4 ve třetím setu a podruhé ve své kariéře postoupil na turnaji futures do druhého kola! Jeho dalším soupeřem bude Polák Kamil Majchrzak, druhý nasazený.  

1. kolo dvouhry
Michal Marko (SVK, LL) - MAREK GENGEL 7:6 (5), 4:6, 6:4
LUKÁŠ VEJVARA (Q) - Adam Chadaj (POL, Q) 6:4, 6:2
JAN MERTL (5) - Laslo Urrutia Fuentes (CHI) 6:4, 7:5
Gibril Diarra (AUT) - ROBIN STANĚK 7:5, 2:6, 3:6
PETR MICHNEV (1) - PATRIK RIKL (WC) 3:6, 6:3, 6:4
MICHAL SCHMID - Adam Majchrzak (POL, 2) 0:6, 5:7
Jan Choinski (GER) - DOMINIK LANGMAJER (WC) 6:2, 6:1
Robin Kern (GER) - Niels Lootsma (NED, 7) 6:7 (6), 3:6
TADEÁŠ PAROULEK (Q) - Daniel Nolan (AUS) 3:6, 7:6 (3), 6:4
FILIP DUDA (Q) - Bruno Sant'Anna (BRA, 8) 1:6, 0:2, skreč Duda

1. kolo čtyřhry
MERTL, STANĚK - GENGEL, SÜČ 5:7, 6:4, 10:7
BRTNICKÝ, VEJVARA - Choinski (GER), Majchrzak (POL) 3:6, 4:6

Jablonec Open 2017 den po dni:

Úterý 30.5.:

Jablonec Open 2017: Jaloviec překvapivě nestačil na Brtnického, Vocel s Papíkem postupují

Pondělí 29.5.:

Jablonec Open 2017: Paroulek, Duda, Vocel a Vejvara si zajistili místo v hlavní soutěži

Neděle 28.5.:

Jablonec Open 2017: Postup do finále kvalifikace si zajistila sedmička českých tenistů

Sobota 27.5.:

Jablonec Open 2017: Kvalifikaci v sobotu rozehrálo 28 domácích tenistů