Začíná juniorské French Open. O co přesně jde?

- Jakub Siwek

Rafael Nadal, Novak Djokovič, Andy Murray. Hlavní hvězdy mužské dvouhry na letošním French Open, které zná úplně každý fanoušek tenisu. A co třeba Mate Valkusz či Stefanos Tsitsipas? Že Vám tato jména nic neříkají? A právě za pár let je možná budete znát již velmi dobře. Jedná se o jedny z favoritů juniorského French Open, které startuje dnes.

Zlomová léta pro každého mladého tenistu začínají zhruba někde mezi šestnácti až osmnácti lety. V té době se nadějní chlapci začínají střetávat v prvních soutěžních zápasech s muži. Současný tenisový svět nabízí hráčům dvě hlavní možnosti, jak se s tímto obdobím tenisového dospívání popasovat. První možností je hrát co nejdříve mužské turnaje (zejména kategorie ITF) a získávat cenné zkušenosti při křtu ohněm. Druhou možností je střetávat se s nejlepšími vrstevníky na juniorském okruhu ITF. Nedá se jednoznačně říct, která cesta je ta správná. Existuje spousta dospívajících hráčů, kteří tyto dvě cesty kombinují.

Pro některé velmi nadané mladíky je objíždění klasických juniorských turnajů jen ztrátou času, jelikož cítí, že jim zápasy nedávají tolik, jako třeba zápasy na mužském okruhu. Rozdíl je u grandslamů, které jsou prestižní a i velmi nadaní junioři je berou vážněji. A to je to – na juniorských grandslamech se zpravidla setkávají nejlepší junioři světa, tedy i ti, kteří juniorským turnajům obvykle takovou pozornost nevěnují. Proto můžeme v pavouku vidět i hráče jako Orlando Luze (676. na ATP), Stefanose Tsitsipase (406.) či Denise Shapovalova (400.). Nejvýše nasazeným hráčem na tomto turnaji je Řek Tsitsipas, který si vede velmi dobře na mužském okruhu a zároveň si občas ještě odskočí na nějaký juniorský turnaj, díky čemuž dřží pozici světové jedničky mezi juniory. 

Pierre-Hugues Herbert vs. José Pereira na juniorském French Open 2009

Proč je juniorské French Open důležité?
Tento turnaj je určen pro hráče v rozmezí třinácti až osmnácti let, takže se na něm představuje téměř kompletní špička juniorského tenisu. Pro hráče jde o obrovskou školu, právě tady se láme chleba. Juniorský turnaj se hraje od roku 1947 a naskýtá se tedy jedna další otázka...

Která slavná jména v minulosti juniorskou dvouhru ovládla?
O úrovni tohoto turnaje svědčí i fakt, kolik budoucích hvězd ho v minulosti vyhrálo. John McEnroe, Ivan Lendl, Mats Wilander, Stefan Edberg či v dobách nedávných Richard Gasquet, Stanislas Wawrinka, Gael Monfils a Marin Čilič. Toto všechno jsou jména juniorských vítězů, kteří pak předváděli a předvádí i vynikající tenis na mužské úrovni. Ukáže letošní turnaj na nového Lendla nebo Edberga? Nechme se překvapit.

Česká stopa v turnaji chlapců
V hlavním turnaji chlapců se objeví Čech Patrik Rikl. Syn úspěšného deblisty Davida Rikla. V současné době patří Patrikovi Riklovi na juniorském žebříčku 44. místo, což jej neřadí mezi hlavní favority turnaje, na druhou stranu však ani mezi outsidery. Více se o tomto nadějném tenistovi můžete dozvědět na jeho osobních stránkách http://www.patrikrikl.com/.

Česká stopa v turnaji dívek
Juniorské French Open samozřejmě nenabízí pouze zápasy chlapců, ale svůj pavouk rozehrály dnes i dívky. I zde má Česká republika své zastoupení a to dokonce trojnásobné, jelikož se zde představí Lucie Kaňková, Monika Kilnarová a Markéta Vondroušová. Poslední dvě jmenované již dokonce stihly postoupit do druhého kola. Největší šance z českého trojlístku má pravděpodobně Markéta Vondroušová, která je všeobecně považována za velký talent českého tenisu a v Paříži plní roli třinácté nasazené. Šestnáctiletá rodačka ze Sokolova byla přesně před rokem na prvním místě juniorského žebříčku dívek, vzhledem k jejímu velkému talentu však již plně přešla na okruh WTA a v současné době jí patří vynikající 306. místo. V rámci letošních dívčích dvouher patří jednoznačně mezi velké favoritky a má reálnou šanci napodobit Martinu Hingisovou, Hanu Mandlíkovou či Simonu Halepovou, které turnaji v minulosti dominovaly.


Krátké představení Markéty Vondroušové  

Ať už dopadne letošní ročník jakkoliv, tak třeba to bude právě letos, kdy se prosadí další budoucí hvězda, která bude zářit v podobném stylu jako v minulosti Ivan Lendl či Martina Hingisová. A kdo ví, jestli to nebude právě třeba Patrik Rikl či Markéta Vondroušová.