Jablonec Open 2017: Jaloviec překvapivě nestačil na Brtnického, Vocel s Papíkem postupují

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE: Úterní program v pořadí třetího českého turnaje futures zahrnoval utkání úvodního kola hlavní soutěže. Ve dvouhře Filip Brtnický ovládl český souboj s Markem Jaloviecem, Michael Vrbenský bohužel nestačil na Adriena Bossela. Do druhého kola pronikl Tomáš Papík, který v téměř tříhodinové bitvě udolal Rakušana Lennyho Hampela. Tři sety a rozhodující tiebreak potřeboval v souboji kvalifikantů také Matěj Vocel, který postoupil přes Slováka Tomáše Lišku.

Jaloviec překvapivě nestačil na Brtnického

Třetí nasazený Marek Jaloviec v úvodním kole hlavní soutěže prohrál s na divokou kartu startujícím Filipem Brnickým po setech 5:7 a 3:6. Jaloviec přitom vstoupil do utkání velmi dobře a dostal se do vedení 2:0, avšak Brtnický třemi brejky otočil na 5:2. Set ale dvakrát nedokázal dopodávat a rázem bylo srovnáno na 5:5. V koncovce nicméně prokázal pevnější nervy Brtnický, jež první sadu ovládl poměrem 7:5. Ve druhém dějství sice Brtnický ztratil vedení, avšak od stavu 3:3 získal tři hry v řadě a vybojoval tak překvapivý postup do druhého kola.

Vrbenský srdnatě vzdoroval Bosselovi

Na divokou kartu startující Michael Vrbenský v úvodním kole turnaje podlehl Adrianu Bosselovi po setech 6:2, 4:6 a 4:6. Český tenista vstoupil do zápasu skvěle, rychle si vypracoval vedení 3:0 a vzápětí přidal další brejk, kterým rozhodl o zisku první sady. Ve následujících dvou sadách již ale na podání soupeře vyzrát nedokázal a Švýcar tak díky jedinému brejku v každém setu dokázal utkání otočit a po téměř dvouhodinové bitvě postoupil do osmifinále.

Papík dřel tři hodiny

Daleko od vyřazení v prvním kole nebyl Tomáš Papík, jenž se střetl s šestým nasazeným Lennym Hampelem z Rakouska. Papík prohrál úvodní sadu 5:7 a ve druhém dějství čelil dvěma brejkbolům. Oba však zvládl odvrátit a set dovést do tiebreaku, ve kterém zvítězil 7:1. V rozhodující sadě ale nezačal ideálně, prohrál si servis a prohrával 0:2. Z problémů se zvládl okamžitě vymanit a k další příležitosti na brejk už Hampela nepustil. Sadu opět dokázal dotáhnout až do zkrácené hry, v níž opět vyhrál 7:1 a vybojoval velmi cenné vítězství.

Vocel v bitvě kvalifikantů rozhodoval v tiebreaku

Souboj mezi Matějem Vocelem a Slovákem Tomášem Liškou, kteří oba prošli v Jablonci kvalifikací, přinesl rovněž třísetový souboj. Z postupu se radoval taktéž český tenista, když Vocel v utkání zvládl zvítězit 2:6, 6:2, 7:6 (5). Vocel úspěšně otočil zápas a z vítězství se mohl radovat už dříve, ale brejky z prvního gemu ani z jedenácté hry, kdy mohl dopodávat za stavu 6:5, udržet nedokázal. V rozhodující zkrácené hře však vyhrál 7:5 a o postup do čtvrtfinále se utká právě s Tomášem Papíkem.

Rozhovory po zápasech čtyřhry

1. kolo dvouhry

MAREK JALOVIEC [3] - FILIP BRTNICKÝ [WC] 5:7, 3:6
Dennis Novak (AUT)[4] - Patrick Mayer (GER)[Q] 6:1, 6:3
MICHAEL VRBENSKÝ [WC] - Adrien Bossel (SUI) 6:2, 4:6, 4:6
Riccardo Maiga (SUI)[Q] - Pascal Meis (GER) 1:6, 4:6
Lenny Hampel (AUT)[6] - TOMÁŠ PAPÍK 7:5, 6:7 (1), 6:7 (1)
MATĚJ VOCEL [Q] - Tomáš Liška (SVK)[Q] 2:6, 6:2, 7:6 (5)

1. kolo čtyřhry

Groen, Lootsma (oba NED) - LUŠOVSKÝ, ŠIMEČEK 6:4, 6:3
JEDLIČKA, LANGMAJER - DUDA SCHMID 1:6, 6:2, 6:10
Grzegorczyk, Kowalczyk (POL) - Alcade (ARG), Sudzum (NED) 6:1, 6:3
Maiga (SUI), Nolan (AUS) - PAROULEK, RICCI 7:6 (6), 6:2
BRTNICKÝ, VEJVARA - Choinsky (GER), Majchrzak (POL)[3] 3:6, 1:1 odloženo na středu 31.5.

Jablonec Open 2017 den po dni:

Pondělí 29.5.:

Jablonec Open 2017: Paroulek, Duda, Vocel a Vejvara si zajistili místo v hlavní soutěži

Neděle 28.5.:

Jablonec Open 2017: Postup do finále kvalifikace si zajistila sedmička českých tenistů

Sobota 27.5.:

Jablonec Open 2017: Kvalifikaci v sobotu rozehrálo 28 domácích tenistů