Vítej, zlatý hattricku! Michalička potřetí v řadě ovládl Jablonec

- Daniel Kubelka, Filip Lefenda

Marek Michalička slaví třetí titul v řadě na jabloneckém turnaji futures. V dramatickém finálovém zápase přehrál překvapení severočeského podniku Huberta Hurkacze z Polska ve třech setech, když o vítězi celého turnaje rozhodl až tiebreak posledního dějství!

Marek Michalička, vítěz jabloneckého futures z posledních dvou let a Polák Hubert Hurkacz, kat českých tenistů ze závěrečných kol, to bylo složení dvojice pro nedělní finálový duel celého turnaje. Oba hráči se z okruhu navíc dobře znají a letos se již spolu střetli na jednom z německých turnajů, kde po třech setech vydřel výhru pražský rodák. Favoritem duelu byl 244. hráč světového žebříčku, polský mladík však po celý turnaj předváděl výborný tenis a ani ve finále nebyl daleko od výhry. "Bylo to vybojované vítězství. Hubert hrál fakt výborně, od prvního setu nedělal moc chyb, výborně servíroval a na returnu hrál také velmi dobře," uznal kvality soupeře Michalička, který musel duel otáčet.

Úvod zápasu českému tenistovi vyšel na výbornou, když hned v první hře připravil polského teenagera o jeho servis. Získanou výhodu však vzápětí po Hurkaczově rebrejku ztratil, devatenáctiletý Polák navíc v další rundě podání brejknul Michaličku znovu. Polský mladík byl poté lepším hráčem na kurtu, dominoval ve výměnách a především podání a forhendové údery činily nasazené dvojce veliké potíže. Náskok dvou až tří gemů Hurkacz udržel až do koncovky prvního setu a po výsledku 6:3 se ujal vedení v zápase. "Říkal jsem si, že je potřeba hrát delší balóny a více nad sítí. I když jsem hrál první set slušně, cítil jsem to na raketě, tak jsem hrál všechno krátce. Soupeř mi míče rozděloval a ve finále je zabil. Ve druhém setu jsem se tak snažil něco změnit," prozradil po utkání český hráč, s jakou taktikou šel do dalšího průběhu zápasu.

Druhá sada přinesla naprosto rozdílný průběh. Michalička se rychle ujal vedení 3:0, když hned ve druhém gemu po laciných chybách Hurkacze získal potřebný brejk. Takřka dva metry vysoký Polák,  který již reprezentoval svou zemi v utkání Davis Cupu, však nesložil zbraně a třemi vyhranými hrami v řadě dorovnal stav na 4:4. Český hráč v devátém gemu nejprve odvrátil brejkbol, aby při další hře Hurkacze sám připravil o podání, čímž zároveň získal prostřední dějství na svou stranu v poměru 6:3, ale především vyrovnal stav zápasu na 1:1. "Soupeř na pár okamžiků zvadl a já toho využil," okomentoval srovnání stavu Michalička, jenž začal hrát i více do bekhendové strany.

Rozhodující třetí set nabídl opravdové drama. Hurkacz hned v první hře po snadných chybách českého tenisty připravil Michaličku o servis a zdálo se, že bude mít navrch. Aktuálně 244. hráč světového pořadí však od stavu 1:3 získal tři hry v řadě a rázem to byl on, kdo měl blíže k vítězství na turnaji. "Začátek byl z mé strany vlažnější, udělal jsem tam několik chyb. Soupeř hrál na druhou stranu fakt dobře," vrátil se k situaci ze samého počátku finálové sady Michalička. Za stavu 5:4 byl devětadvacetiletý Čech dva míče od titulu, vratislavský rodák však nepříjemnou situaci zvládl, když si pomohl dělovým servisem. V další hře to byl naopak Michalička, který se musel bránit tlaku soupeře, který si vypracoval brejkbol, ten však po laciné hrubce Hurkacze odvrátil. Utkání tak musel rozhodnout až tiebreak závěrečné sady!

Ve zkrácené hře se oba hráči dlouho přetahovali o vedení, protože servis nebyl zbraní, o kterou by se mohli opřít. Michalička se sice dostal do vedení 5:3, ale jeho protivník první kritickou chvíli v tiebreaku zvládl a dotáhl se na stav 5:5. Za tohoto skóre předvedli oba finalisté nejdelší, snad minutu trvající výměnu, jenž nakonec získal na své konto Michalička. "Chtěl jsem to rozehrát, dostat do hry. Moc se mi to nepovedlo, začal mě mačkat. Hned při druhém míči, když jsem dojížděl težký čop, jsem chytl velkou křeč do lýtka. Potom jsem se z toho nějaký způsobem dostal. Soupeř zahrál ´hloupě´, moc jsem se neuměl hýbat. Modlil jsem se, aby míč zkazil," prozradil, co se mu v kritický okamžik honilo hlavou. V poslední, neméně dlouhé výměně celého zápasu, pak Hurkacz pokazil forhendový úder, po kterém mohl jeho soupeř slavit již třetí jablonecký titul v řadě! 

Marek Michalička jako vítěz turnaje obdržel prémii ve výši 1.040 dolarů a také osmnáct bodů do žebříčku ATP. Nechyběla ani krásná trofej, jenž českému hráči předali prezident klubu TK Jablonec pan Miloslav Hajátko, Petr Tulpa, člen Rady Libereckého kraje a také náměstek primátora města Jablonec nad Nisou, pan Pavel Svoboda. "Minulé ročníky jsem vyhrál ve dvou setech, i když vloni to bylo také těsné. Jsem rád, že se mi to povedlo," spadl po utkání českému favoritovi kámen ze srdce, který by se v Jablonci mohl představit i v dalších letech. "Když budu hrát tenis a půjde mi to, tak se sem rád vrátím," prozradil Michalička, jenž si po vítězství na turnaji nejspíše dopřeje zaslouženou orosenou odměnu. "Plánoval jsem, že si zajdu na pivo. Ty tři hodiny mi udělaly trochu čáru přes rozpočet, ale myslím, že to asi zvládnu," zakončil povídání s úsměvem děvětadvacetiletý tenista.

Jablonec nad Nisou (antuka, muži, dvouhry – finále)

MAREK MICHALIČKA (2.) - Hubert Hurkacz (POL, 8.)  3:6, 6:4, 7:6 (5)

FUTURES V JABLONCI NAD NISOU DEN PO DNI

1. den kvalifikace "Futures v Jablonci nad Nisou: 1. kolo kvalifikace zvládlo 12 Čechů"

2. den kvalifikace "Futures v Jablonci nad Nisou: Dlouhý nadělil Kunčíkovi kanára, z postupu v kvalifikaci se raduje i dalších pět Čechů"

3. den kvalifikace "Futures v Jablonci nad Nisou: Kvalifikace vrcholí, Šimůnek s Vejvarou a Štaubertem slaví postup"

1. den turnaje - 1. kolo "Futures v Jablonci nad Nisou: Do 2. kola v úterý postoupilo sedm Čechů"

Rozhovor s Karlem Svobodou a Janem Mertlem

2. den turnaje - 1. kolo "Futures v Jablonci nad Nisou: Šafránek ubojoval drama s Jebavým, Konečný postupuje"

3. den turnaje - 2. kolo "Futures v Jablonci nad Nisou: Do čtvrtfinále se probojovala šestice Čechů, nechybí žádný z nasazených"

4. den turnaje - čtvrtfinále "Futures v Jablonci nad Nisou: Mertl, Franěk a Michalička postupují, končí nasazený Šátral"

5. den turnaje - semifinále "Futures v Jablonci nad Nisou: Michalička si zahraje o titul, Mertl neuspěl"