TOP návraty: Del Potro se vyhrabal ze dna na vrchol, Selešová se po incidentu na svoji úroveň nevrátila

- Radek Štohl

Maria Šarapovová, Roger Federer, Del Potro či Justine Heninová mají jedno společné. Všichni tito velikáni se na určitý čas odmlčeli z tenisového prostředí, aby se poté zase vrátili. Podívali jsme se, jak návraty těchto i dalších velikánů bílého sportu vypadaly.

Velký comeback Petry Kvitové se v neděli stal realitou. Po dlouhých 197 dnech odehrála sedmadvacetiletá tenistka ostrý zápas, ve kterém v prvním kole na French Open porazila Julii Boserupovou. Na druhém grandslamu roku se Češka objevila díky skvělému postavení na žebříčku, které z ní po odhlášení Sereny Williamsové udělalo na Roland Garros patnáctou nasazenou.

V minulosti se na tenisový okruh vraceli i další vynikající hráči, kteří z různých důvodů nemohli po nějakou dobu do pravidelného kolotoče zasáhnout. Zde jsou ty nejznámější návraty:

Maria Šarapovová

Nejdiskutovanější a možná také nejkontroverznější návrat novodobé historie. Ruská tenistka během loňského Australian Open neprošla dopingovou kontrolou, na které byla pozitivně testována na Meldonium. Tento lék údajně zvyšuje a odolnost vytrvalost sportovců, bývalá světová jednička však jeho vědomé užití odmítla.

Šarapovová měla původně na tenisových dvorcích chybět chybět dva roky. Nedávno třicetiletá hráčka se však proti trestu odvolala a v říjnu minulého roku jí byl dokonce vyhověno, když se na kurty mohla vrátit o devět měsíců dříve.

Jelikož se stříbrná medailistka z olympijských her v Londýně nenacházela rok bez tenisu již v rankingu, musela se na první turnaje dostat díky udílení divokých karet. Ačkoliv byla tato skutečnost velmi diskutovaná, nebránilo pětinásobné grandslamové vítězce nic k tomu, aby si svůj první zápas po trestu z dopingu odbyla ve Stuttgartu.

V Německu se Ruska probojovala až do semifinále, ve kterém v třísetové bitvě nestačila na Kristinu Mladenovicovou. Dalších dvou turnajů se vítězka Turnaje Mistryň z roku 2004 účastnila v Madridu a Římě, kde shodně vypadla v osmifinále.

Velmi diskutovaným tématem byla její účast na French Open, na druhém grandslamu roku však se žádostí o divokou kartu neuspěla. Na návrat na majoru si tak fanoušci musí počkat do Wimbledonu, na kterém se Šarapovová představí v kvalifikaci, do které se dostala díky třem předchozím turnajům.

Důvod pauzy: Trest za doping

První turnaj po návratu: Stuttgart - semifinále

Roger Federer

Neuvěřitelný, skvostný, úchvatný. Jinak by se ani návrat švýcarského tenisty nedal charakterizovat. Roger Federer zažil kvůli zraněním nepovedenou uplynulou sezónu, kterou ukončil krátce po Wimbledonu.

Jeden z nejlepších tenistů historie se k tomuto kroku rozhodl poté, co potřeboval dát do pořádku své koleno, se kterým byl na operaci téhož roku. V srpnu šestatřicetiletý Federer, kterému se během jeho kariéry vážnější zranění vyhýbala, měl pět měsíců na to, aby se zdravotně zotavil a od tenisu si na chvíli odpočinul.

A tento krok se mu vydařil na výbornou. Již během letošního Hopman Cupu se zdálo, že by mohl patřit znovu k těm nejlepším. Zvláště jeho výkon proti Richardu Gasquetovi byl pozoruhodný. To nejlepší však mělo teprve přijít.

Na Australian Open se sice Švýcar ještě trápil v prvním kole s kvalifikantem Jürgenem Melzerem. Od třetího kola to však byla přehlídka parádního tenisu, když vyřadil Berdycha, Nišikoriho, Wawrinku a v pětisetovém finále nakonec udolal i Rafaela Nadala.

Slabší chvilku si držitel osmnácti grandslamových trofejí vybral ve druhém kole v Dubaji, ve kterém nevyužil tři mečboly proti Donskému. Chuť si však spravil na Masters v Indian Wells a Miami, kde v obou případech nenašel přemožitele.

Držitel 91 titulů sice kompletně vynechal antukovou část sezóny, vrátit by se však měl na travnatém povrchu ve Sttutgartu. V žebříčku za rok 2017 se Federer prozatím ocitá na druhém místě.

Důvod pauzy: Zranění kolena

První turnaj po návratu: Australian Open - vítěz

Justine Heninová

Sedm grandslamových titulů, čtyři neúspěšná finále na majoru, 117 týdnů na pozici světové jedničky ve dvouhře. Těchto úspěchů dosáhla v pouhých pětadvaceti letech Justine Heninová. Přesto byl pro všechny příznivce bílého sportu šok, když se Belgičanka rozhodla 14. dubna 2008 ukončit kariéru. Odůvodnění? Ztráta motivace.

Zdálo se, že tato kapitola ženské historie bude pro jednou uzavřena. Opak byl ovšem pravdou. Tenistka s fantastickým jednoručným bekhendem, která v letech 2002 – 2007 užívala příjmení Heninová-Hardenová, oznámila o šestnáct měsíců později comeback.

Tento návrat by však nešel bez velké podpory okolního světa. Do ní můžeme započítat i udílení divokých karet od pořadatelů v Brisbane a následném Australian Open. A na obou turnajích si mohli později gratulovat.

Hned v Brisbane dokráčela vítězka olympijských her z roku 2004 do finále, když v průběhu vyřadila druhou nasazenou Naděždu Petrovovou. V boji o titul nestačila až na krajanku Kim Clijstersovou, se kterou prohrála v tie-breaku závěrečného setu. Rázem byla dvojnásobná vítězka Turnaje mistryň považována za jednu z hlavních favoritek Australian Open.

Rovněž na prvním grandslamu roku došla bývalá světová jednička až do finále, ve kterém ve třech setech nestačila na Serenu Williamsovou. Heninová si ve stejném roce připsala ještě dva tituly, sezónu však musela ukončit kvůli přetrhaným vazům v lokti. I to byl hlavní důvod, proč svůj druhý a poslední konec kariéry ohlásila v roce 2011 po Australian Open.

Důvod pauzy: Konec kariéry

První turnaj po návratu: Brisbane - finále

Juan Martín del Potro

Kde dnes mohl být, pokládají si tuto otázku tenisoví fanoušci i odborníci. Juan Martín del Potro je považovaný za hráče s obrovským potenciálem, který se však po většinu kariéry musí vypořádat s častými zraněními.

Když v roce 2009 vyhrál US Open, tak dosáhl pozoruhodných věcí. Stal se totiž prvním hráčem, který na jednom grandslamu vyřadil Nadala i Federera a do roku 2014 jediným hráčem, který mimo tzv. „velkou čtyřku“ vyhrál major.

Právě po zisku dosud jediného grandslamu začaly pro Argentince zdravotní problémy. V roce 2010 musel kvůli zranění pravého zápěstí vynechat většinu sezóny. Ve stejném roce sice ještě odehrál dva zápasy, oba ovšem prohrál v prvním kole.

Sezóna 2011 byla pro bývalého čtvrtého hráče světa po zranění důležitá, jelikož zůstal zdravý a dokázal odehrát celý ročník. K tomu navíc přidal dva tituly, semifinále na prvním Masters roku, nebo osmifinále Wimbledonu. V témže roce získal ocenění ATP „Návrat roku“.

Všechno se zdálo být, tak jak má. „DelPo“ odehrál další dvě fantastické sezóny a tenisový svět se těšil na další jeho skvělé kousky. Zranění mu to však nedovolilo. Vítěz devatenácti titulů ze dvouhry odehrál v následujících dvou sezónách dohromady čtrnáct zápasů. Během této doby rovněž podstoupil dvě operace levého zápěstí, po kterých se však nevzdal. A rozhodně to stálo za to.

Jeho další návrat proběhl v únoru na Delray Beach. Na tomto podniku došel do semifinále, hlavní však bylo, že zápěstí bylo v pořádku. Jeho velká chvíle přišla v polovině srpna, kdy se konaly olympijské hry. Del Potro zde v prvním kole vyřadil po heroickém výkonu Novaka Djokoviče, aby nakonec získal stříbrnou medaili. Poté přišlo čtvrtfinále US Open a také titul ze Stockholmu. Následovalo finále Davis Cupu.

V něm dokázal zvládnout obě utkání ve dvouhře, zvláště proti Čiličovi dokázal v kariéře otočit zápas z 0:2 na sety. Jelikož Delbonis vyhrál páté utkání finále, Argentina získala i díky osmadvacetiletému hrdinovi první salátovou mísu v historii. To vše téměř dvoumetrový tenista korunoval druhým oceněním "Návrat roku" v kariéře.

Důvod 1. pauzy: zranění pravé zápěstí

První turnaj po návratu: Bangkok - 1. kolo

Důvod 2. pauzy: zranění levého zápěstí

První turnaj po návratu: Delray Beach - semifinále

Rafael Nadal

Rafael Nadal letos v Paříži útočí na desátý titul z French Open. Turnaj, ze kterého odešel pouze třikrát poražený, dal poprvé vědět o jeho vážnějších zdravotních problémech. 

Psal se rok 2009 a Nadal v osmifinále zdejšího podniku nestačila na Robina Söderlinga. Pro všechny to byl obrovský šok, Španěl totiž poprvé z Roland Garros odjížděl bez získaného titulu. Později se však ukázalo, že za jeho vypadnutím stály i problémy s jeho koleny, kvůli kterým se následně musel odhlásit z Wimbledonu. 

Na kurty se vrátil za dva a půl měsíce na Masters v Montrealu, kde skončil ve čtvrtfinále. Do konce roku došel ještě do semifinále US Open, velké věci se však děly v následujícím roce, když vyhrál všechny tři antukové Masters, French Open, Wimbledon a premiérově také US Open, díky kterému se v pouhých čtyřiadvaceti letech stal sedmým hráčem, který dosáhl na kariérní Grandslam.

Další velké problémy bývalé světové jedničky nastaly v roce 2012 po vypadnutí ve druhém kole Wimbledonu (prohrál s Rosolem). Vítěz čtrnácti grandslamových titulů se opětovně kvůli problémům s koleny musel odhlásit z turnajů, tentokrát trvala jeho pauza až do 6. února následujícího roku, kdy se vrátil ve Viňa del Mar.

V sezóně 2013 utrpěl jednatřicetiletý tenista pouhých sedm porážek a znovu slavil na French Open a US Open. Následující tři roky již tolik nedominoval jako v předcházejících letech, přesto se stále dokázal držet v elitní špičce.

Naposledy kvůli zdravotním problémům ukončil dříve sezónu v minulém roce, po kterém však letos předvádí skvělý tenis. Ten okořenil také finálovými účastmi na Australian Open, v Miami a tituly z Monte Carla, Barcelony a Madridu. Nyní se od Španěla očekává titul z druhého grandslamu roku.

Důvody pauzy: Chronické problémy s koleny

1. návrat: Montreal - čtvrtfinále

2. návrat: Viňa del Mar - finále

Serena Williamsová

Americká hráčka se ve světové špičce pohybuje přes patnáct let. I ona si během kariéry prošla chvílemi, kdy kvůli zdravotním problémům musela vynechat určitou část tenisové kariéry.

První nepříjemný okamžik nastal pro současnou druhou tenistku světového žebříčku po Wimbledonu v roce 2003, po kterém musela jít na operaci s kolenem. Williamsová po 57 týdnech v řadě přišla nejen o post světové jedničky, v září téhož roku byla také zastřelena její starší sestra. Návrat na kurty se odehrál na konci března v Miami, kde držitelka čtyř zlatých olympijských medailí získala titul.

Další komplikací byl pro držitelku třiadvaceti grandslamových titulů rok 2006. V něm se zúčastnila pouhých čtyř turnajů. Po Australian Open si totiž kvůli zranění kolene dala pauzu až do červencového podniku v Cincinnati, kde došla do semifinále. I tato půlroční pauza měla za následek, že se v žebříčku propadla až na 139. místo. 

V následujícím roce přetavila svoji účast na Australian Open osmým grandslamem v kariéře. Jedna z nejlepších tenistek historie se v dalších sezónách dostala na vrchol žebříčku, ze kterého ovšem nastal opět pád dolů. Po Wimbledonu 2010 vynechala kvůli problémům s kolenem zbytek sezóny. V té následující se u ní objevila plicní embolie, kvůli které se na okruh vrátila až v přípravném turnaji na Wimbledon. V Eastbournu však prohrála hned v osmifinále.

Po prodělané plicní embolii vyhrála Serena Williamsová zlatou olympijskou medaili v Londýně, čímž završila tzv. Golden Slam ve dvouhře (zisk čtyř grandslamů a výhra na OH). Od posledního návratu na dvorce dobyla ještě deset grandslamových titulů a znovu se usadila na postu světové jedničky, kde k dnešnímu dni strávila dohromady 319 týdnů. 

V polovině dubna letošního roku potvrdila pětatřicetiletá tenistka těhotenství, kvůli kterému si na nějaký čas od tenisu odpočine. Dokáže se znovu vrátit na kurty?

Důvody pauzy: Problémy s kolenem, plicní embolie

1. návrat: Miami - vítězství

2. návrat: Cincinnati - semifinále

3. návrat: Eastbourne - osmifinále

Monika Selešová

Je to tak dávno, přesto z toho stále mrazí. Před více než čtyřiadvaceti lety se odehrál incident, který v dějinách tenisu nemá dosud obdoby. Na turnaji v Hamburku totiž málem došlo k velké tragédii, když v utkání čtvrtfinále mezi Monikou Selešovou a Magdalenou Malajevovou vběhl na kurt pomatený příznivec německé tenistky Steffi Grafové, který bodl Selešovou nožem do zad.

Hráčka z bývalé Jugoslávie byla okamžitě převezena do nemocnice. Ačkoliv se po fyzické stránce dala poměrně rychle do pořádku, na kurtu se i kvůli psychickému bloku neobjevila dalších sedmadvacet měsíců.

Velký návrat se odehrál v roce 1995 na turnaji v Torontu. Patnáctého srpna se Selešová střetla s Kimberly Poovou, kterou smetla 6:0 6:3. Bývalá světová jednička celý turnaj nakonec i vyhrála, když za celý podnik ztratila pouhých čtrnáct gemů!

V témže roce se dnes třiačtyřicetiletá Američanka dostala do finále US Open, kde ve třech setech nestačila na Steffi Grafovou. Za další čtyři měsíce přidala do své sbírky devátý a poslední grandslam kariéry, který vybojovala na Australian Open.

Do konce kariéry držitelka 53 titulů ve dvouhře odehrála ještě dvě grandslamová finále, ve kterých neuspěla. Po návratu na kurty to již nebývala tak dominantní a s přehledem hrající tenistka, kterou všichni znali do neslavného incidentu. Po této události se také již nikdy nezúčastnila žádného turnaje konaného v Německu, podle vlastních slov by se tam již necítila bezpečně.

Důvod pauzy: Pobodání nožem od diváka a jeho následky

První turnaj po pauze: Toronto - vítězka

Kim Clijstersová

Belgická tenistka 6. května 2007 jako šestinásobná grandslamová šampionka na své internetové stránce oznámila, že se kvůli zraněním rozhodla předčasně ukončit sezonu a tím i s okamžitou platností opustit profesionální sport. Nesdělila ale, zda její rozhodnutí znamená konec již tak bohaté kariéry či nikoliv.

Její pauzu ještě prodloužilo narození dcery, avšak v březnu 2009 oznámila na tiskové konferenci svůj plánovaný návrat. Následně si v květnu zahrála exhibici ve Wimbledonu, ale její skutečný comeback přišel až na amerických betonech. Nejprve v Cincinnati, kde porazila kupříkladu Marion Bartoliovou a Světlanu Kuzněcovovou, dokráčela do čtvrtfinále a následně si zahrála osmifinále v Torontu.

To nejlepší ale mělo teprve přijít. Na US Open, kde startovala na divokou kartu, nejprve dala jasně najevo své možnosti, když v úvodním kole dovolila uhrát Viktoriji Kutuzovové jediný gem. Poté podruhé během tří týdnů porazila Marion Bartoliovou a přes Kirsten Flipkensovou, které uštědřila stejně jako Kutuzovové kanára, se probila již do osmifinále.

V něm po divokém výsledku 6:0, 0:6 a 6:4 udolala Venus Williamsovou. Belgičanku nedokázala zastavit ani Li Na, která byla její soupeřkou ve čtvrtfinále a následně si Clijstersová připsala i cenný skalp obhájkyně titulu Sereny Williamsové. Postoupila tak do finále, ve kterém již završila svůj senzační návrat výhrou 7:5 a 6:3 nad Caroline Wozniackou!

Důvod pauzy: Zranění, následně mateřská dovolená

První turnaj po pauze: Cincinnati - čtvrtfinále

Jak jde u ostatních velkých tenisových hráčů a hráček vidět, po růlzných životních patáliích se jim podařil návrat oslavit velkým výsledkem. Dočkáme se podobné situace i u Petry Kvitové?