Jablonec Open 2017: Postup do finále kvalifikace si zajistila sedmička českých tenistů

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE: Turnaj v Jablonci pokračoval v neděli zápasy druhého kola kvalifikace, ve kterých se představilo hned patnáct českých tenistů. Postup do finále kvalifikace si zajistila sedmička z nich - Paroulek, Duda, Vejvara, Vocel, Ricci, Süč a Doležel.

Vocel se probojoval po hladké výhře do finále kvalifikace

Matěj Vocel zvládl v dnešním duelu druhého kola kvalifikace roli papírového favorita a druhého nasazeného. Dvacetiletý tenista zdolal o dva roky mladšího Patricka Fleischhauera po setech 6:0, 6:2 a po hladké výhře si zajistil postup do finále kvalifikace.  

Postup do finále kvalifikace slaví také Paroulek

Počtvrté v řadě se probojoval Tadeáš Paroulek do finále kvalifikace! Na účast v hlavní soutěži však čeká již delší dobu, neboť na turnajích v Maďarsku, Praze a Mostě vždy klíčové utkání nezvládl. V Jablonci si zajistil postup po výhře nad Petrem Hájkem, čtvrtým nasazeným, po setech 6:3 a 7:5. 

Ve dvou setech postupuje i Duda

Na centrkurtu získal Filip Duda proti Tomáši Frömmelovi rychle vedení 5:1, ale jeho soupeř snížil na 4:5 a vypracoval si dokonce dva brejkboly na 5:5. Ty však nevyužil a druhý set už byl zcela pod kontrolou Dudy.

Navrátilec Tříška po boji končí

Velké překvapení jabloneckého turnaje Martin Tříška, který to v mladším žactvu dotáhl až na 16. místo v republice a sedmnácti letech zanechal závodního hraní, se nyní v pětadvaceti po narození dcery chce do tenisu opět opřít a jeho slova je třeba brát vážně. V sobotu skolil Dominika Rečka, v neděli bojoval jako lev se Slovákem Michalem Markem, 1865. hráčem světového žebříčku. V rozhodujícím setu stáhl ztrátu z 1:5 na 4:5, vyrovnal na shodu, ale nakonec těsně prohrál.

Vejvara otočil utkání s Bolardtem

Krásný zápas spolu sehráli Lukáš Vejvara s Antonínem Bolardtem. Bolardt jasně vyhrál první set, ve druhé sadě stáhl ztrátu 3:5 a v tiebreaku jako první získal minibrejk. Zkrácenou hru však ztratil a v divokém třetím setu, kde si oba tenisté až do stavu 3:2 pro Vejvaru prohrávali servisy, tahal za kratší konec.

Štyler prohrál celkem jasně se Slovákem Liškou

Ondřej Štyler si proti Tomáši Liškovi věřil, ale slovenský tenista byl jako zeď, nedělal chyby a o hlavu vyššího českého mladíka porazil 6:2, 6:3.

Polánka neměl proti brazilskému tenistovi šanci

Františku Polánkovi zazpíval proti Brazilci Dischingerovi v prvním setu kanár, ve druhém se však držel o poznání statečněji. Nedařilo se mu však proměňovat gemboly, a tak nakonec podlehl 0:6, 2:6.

Ricci postupuje do finále kvalifikace

Alessandro Ricci postoupil do finále kvalifikace po výhře nad Michalem Lušovským. Zápas nabídl řadu krásných výměn, ale ve většině z nich dominoval Ricci. Lušovského drželo ve hře podání, ale v mezihře hodně kazil.

Süč i přes zranění postoupil dál

Dominik Süč proti Argentinci Alcaldemu sázel jeden winner za druhým. Alcalde si musel připadat jako v Jiříkově vidění, protože Süč téměř nezkazil míček a velkou většinu výměn ukončoval winnerem. Za stavu 6:0 a 2:0 však Süče píchlo v rameni a chvíli se zdálo, že snad bude muset vzdát. Přivolaný fyzioterapeut dal Čecha dohromady, ale ten se ve zbytku zápasu soustředil spíše na své zdraví než na tenisovou krásu. Nakonec i tak vyhrál 6:0, 6:4.

Vágner potrápil jedničku kvalifikace

Velmi kvalitním výkonem se prezentoval Josef Vágner, který prohrál až po boji s jedničkou kvalifikace Paulem Wörnerem z Německa. V dlouhém zápase nakonec rozhodly Němcovy zkušenosti, ale Vágnerův výkon byl rozhodně příslibem do budoucna.

Doležel postupuje, z tribuny ho podporoval i soupeř z 1. kola

Filip Doležel po návratu ze studií na Havajské univerzitě naskočil do turnajového kolotoče úspěšně. V první ostré prověrce si Čech poradil se Slovákem Šprochem 6:1, 7:6(5). První set bezpečně vyhrál, ve druhém se Šproch držel ve hře především díky výbornému podání. Za stavu 5:5 měl Slovák dokonce brejkbol a dostal se do výměny, nakonec však Šproch předvedl nevynucenou chybu, když zahrál dlouhý forhend. V tiebreaku si oba hráči drželi servisy až do stavu 5:5, kdy Šproch udělal dvojchybu a Doležel kontroval přímým bodem z podání. Doležela z hlediště podporoval i osmapadesátiletý Francouz Pierre Gimla se svou dámskou polovičkou. Doležel Francouze vyprovodil z kurtu v sobotním prvním kole dvěma kanáry, ale Francouzovo srdce si získal bez ohledu na výsledek.


2. kolo kvalifikace

PETR HÁJEK [4] - TADEÁŠ PAROULEK 3:6, 5:7
TOMÁŠ FROMMEL - FILIP DUDA [13] 4:6, 1:6
MARTIN TŘÍŠKA - Michal Marko (SVK) [16] 4:6, 6:3, 4:6
ANTONÍN BOLARDT - LUKÁŠ VEJVARA [14] 6:1, 6:7 (3), 2:6
Alex Solanki (IND) - Adam Chadaj (POL) [11] 4:6, 2:6
Tomáš Liška (SVK) - ONDŘEJ ŠTYLER 6:2, 6:3
Eduardo Dischinger (BRA) [3] - FRANTIŠEK POLÁNKA 6:0, 6:2
Mick Veldheer (NED) [8] - Patrick Mayer (GER) 3:6, 6:7 (2)
Riccardo Maiga (SUI) [5] - James Markiewicz (GBR) 6:4, 6:1
MATĚJ VOCEL [2] - Patrick Fleischhauer (GER) 6:0, 6:2
ALESSANDRO RICCI [7] - MICHAL LUŠOVSKÝ 6:2, 6:3
Juan Ignacio Alcalde (ARG) - DOMINIK SÜČ [15] 0:6, 4:6
Paul Wörner (GER) [1] - JOSEF VÁGNER 6:3, 6:4
Dominik Šproch (SVK) - FILIP DOLEŽEL [10] 1:6, 6:7 (5)
Konrad Mularczyk (POL) - Bartlomiej Maroszek (POL) [12] 6:4, 4:6, 3:6
Paramveer Singh Bajwa (IND) [6] - Kristjan Tamm (EST) 3:6, 4:6

Pondělní program:
Centrkurt: 10:30 - Tadeáš Paroulek (CZE) - Filip Doležel (CZE)
                  ne dříve než v 11:30: Alessandro Ricci (CZE) - Lukáš Vejvara (CZE)

Kurt č. 1: 10:30 - Matěj Vocel (CZE) - Bartolomiej Maroszek (POL)
                ne před 11:30 - Dominik Süč (CZE) - Riccardo Maiga (SUI)

Kurt č. 4: 10:30 - Filip Duda (CZE) - Paul Wörner (GER)
                ne před 11:30 - Adam Chadaj (POL) - Eduardo Dischinger (BRA)

Kurt č. 6: 10:30 - Patrick Mayer (GER) - Michal Marko (SVK)
                ne před 11:30 - Tomáš Liška (SVK) - Kristjan Tamm (EST)

Jablonec Open 2017 den po dni:

Sobota 28.5.:

Jablonec Open 2017: Kvalifikaci v sobotu rozehrálo 28 domácích tenistů