Kontroverze na Roland Garros! Chtějí nás poslat do důchodu, bouří se veteráni Razzanová a Mathieu

- Petr Šístek

Letošní 116. ročník Roland Garros zatím přinesl značný mediální rozruch ohledně neudělení divoké karty Marii Šarapovové, jež se vrací po dopingovém trestu. V souvislosti s tím se fanoušci podivovali nad divokou kartou do kvalifikace pro Constanta Lestienneho, který má rovněž za sebou dopingový prohřešek. Nyní se nad rozhodnutím ohledně zamítnutí svých žádostí o divokou kartu podivili i veteráni Virginie Razzanová a Paul-Henri Mathieu, kteří tak nedobrovolně musí hrát kvalifikaci.

Zatímco na jiných turnajích hvězdám dob minulých divoké karty organizátoři turnajů sami nabízejí, na letošním Roland Garros nebyl na žádosti starších hráčů brán zřetel a pořadatelé se rozhodli upřednostnit francouzské tenisty s větší perspektivou. To se dotklo i Virginie Razzanové a Paula-Henriho Mathieua, kteří byli v pokročilé fázi svých kariér nuceni hrát v Paříži kvalifikaci, a k překvapivému rozhodnutí se vyjádřili v rozhovoru pro francouzský deník L’Equipe.

„Nejsem naštvaná na Francouzskou tenisovou federaci či na jejího prezidenta Bernarda Giudicelliho. Mají novou politiku pro udělování divokých karet, čemuž rozumím a respektuji jejich rozhodnutí. Ale považuji to za zklamání vzhledem k tomu, že neberou v úvahu žebříčkové postavení a přínos pro reprezentaci Francie. Nemyslím si, že je to férový přístup. Psali jsme historii, kterou nelze tak snadno vymazat,“ vysvětluje Razzanová.

„Volala jsem řediteli turnaje Guyi Forgetovi, ten mi ale oznámil, že jsem měla krásnou kariéru a nyní je již na čase, aby se uvolnil prostor mladým. To ale sami sobě těžko vysvětlíte. Chtějí vás poslat do důchodu, aniž byste to sami chtěli udělat. Ačkoliv vám to neřeknou přímo, je to tak,“ dodala již s úsměvem bývalá šestnáctá hráčka světa.

Její názor sdílí i pětatřicetiletý Mathieu. „Nemám chuť se někomu mstít, nejsem na nikoho naštvaný. Zároveň ale nemusím nikomu nic dokazovat. Nicméně jsem zde nebyl připravený hrát kvalifikaci. Musel jsem tomu přizpůsobit svůj turnajový plán, což vyžadovalo hodně pokory. Ale zvládl jsem to a jsem za to šťastný,“ sdělil rodák ze Štrasburku, který před devíti lety figuroval dokonce na dvanáctém místě žebříčku ATP.

Mathieu i Razzanová se ale k rozhodnutí organizátorů postavili nejlépe, jak mohli. Oba se totiž dokázali probít již do finálového kola kvalifikace a v pátek budou mít možnost si vybojovat místo v hlavní soutěži pařížského grandslamu, čímž by vyslali rázný vzkaz, že ještě zdaleka nepatří do starého železa.