Denní menu, 26.5.2017: Berdych zvládl v Lyonu tiebreakovou bitvu s Raonicem, Krejčíková porazila i Cirsteaovou

- Petr Šístek, Filip Lefenda

Tomáš Berdych zvládl dvě zkrácené hry proti Kanaďanu Raonicovi a zahraje si v Lyonu o první letošní titul. Barbora Krejčíková si v Norimberku po vítězství nad Rumunkou Cirsteaovou vybojovala účast v premiérovém finále na okruhu WTA. Zdeněk Kolář ve čtvrtfinále challengeru v Mestre porazil domácího Itala Ocleppa.

NA ROZJEZD

13:45

KOLÁŘ POSTOUPIL PO DESETI MĚSÍCÍCH DO SEMIFINÁLE CHALLENGERU: Zdeněk Kolář na challengeru v italském Mestre dokázal poprvé v sezoně vybojovat postup do semifinále turnaje této kategorie, když si po Millmanovi s Begou poradil rovněž s domácím držitelem divoké karty Julianem Ocleppem. Vítězství dvakrát 7:5 docílil vždy v koncovce obou setů.

V tom prvním však Čech prohrával 3:5 a musel čtyřmi hrami v řadě skóre otáčet. Také ve druhém dějství měl za stavu 4:5 z pohledu Koláře k zisku setu blíže o rok mladší soupeř, i když tentokrát bez výhody brejku. Favorit ale dokázal otočit také tuto sadu a může slavit postup do semifinále. V tom jej čeká Rakušan Sebastian Ofner. – Zdeněk Kolář x Julian Ocleppo (ITA) 7:5, 7:5

 

HLAVNÍ CHOD

16:00

BERDYCH ZVLÁDL TIEBREAKY S RAONICEM A ZAHRAJE SI O TITUL: Tomáš Berdych oplatil Kanaďanu Raonicovi nedávnou prohru z turnaje v Římě a porazil jej na antuce v Lyonu dvakrát 7:6! Český hráč vyhrál nad žebříčkově lépe postaveným soupeřem poprvé od předloňského dubna. Díky výhře v duelu, který nabídl na každé straně jen jediný ztracený servis, si ve Francii Berdych zahraje o první letošní titul. Soupeřem mu v sobotu bude domácí Jo-Wilfried Tsonga.

Oba tenisté v prvním setu dominovali na servisech. K vidění nebylo jediné ztracené podání a na první brejkboly se čekalo až do desátého gemu, který byl při podání Berdycha vůbec nejdelším v utkání. Čech musel za stavu 4:5 likvidovat hned tři možnosti soupeře, které byly zároveň setboly, nakonec ale zvládl srovnat na 5:5. Do tiebreaku pak vstoupil lépe Raonic, který se ujal prvního minibrejku. Vedl 2:0, pak 3:1, jenže poté už se taktovky chopil jednatřicetiletý Čech, který zkrácenou hru uzmul po výsledku 7:5 pro sebe.

Nepříjemnost se z Berdychova pohledu urodila ve třetí hře druhého dějství, kdy jej Kanaďan poprvé v utkání připravil o servis. V šesté hře však český hráč reagoval stejnou mincí a srovnal stav na 3:3. O dvě hry později měl Čech další brejkbol, ten ale tentokrát nevyužil. Na další příležitosti na příjmu už oba borci čekali marně, a tak musel oba jmenované opět rozsoudit až tiebreak. Tentokrát Berdych neponechal hned ze startu nic náhodě, vypracoval si bleskurychle čtyřbodový náskok a dovedl celý zápas do vítezného konce. – Tomáš Berdych x Milos Raonic (CAN) 7:6(5), 7:6(2)

 

A KDO NEMÁ DOST...

15:00

KREJČÍKOVÁ NADĚLOVALA KANÁRA A JE POPRVÉ VE FINÁLE: Snový týden jednadvacetileté Barbory Krejčíkové v Norimberku nebere konce. Mladá Češka v pátek zvládla třísetovou bitvu s Rumunkou Soranou Cirsteaovou, které v rozhodujícím dějství nadělila kanára. Na německém antukovém turnaji si tak hráčka, která se do hlavní soutěže musela prodrat z kvalifikace, zahraje o svůj premiérový titul z okruhu WTA. Soupeřkou jí v sobotu bude nasazená jednička a loňská vítězka Kiki Bertensová (19.) z Nizozemska.

V prvním setu se dostala k premiérovému brejku Krejčíková v páté hře, soupeřka ale dokázala ihned reagovat a srovnat na 3:3. Podruhé kradla Češka servis za stavu 4:4, kdy se dostala na returnu do vedení 40:0, a když zužitkovala třetí brejkbol, šla podávat na vítězství v setu. Tuto misi zvládla čistou hrou.

Ve druhém setu nabrala Krejčíková nepříjemné manko tří her, když rychle prohrávala 1:4. Poté se ale zmátořila a třemi hrami v řadě stav srovnala. O to více ji muselo mrzet, že za stavu 4:5 neproměnila na podání dva gemboly. Místo toho servis opět ztratila a šlo se tak do třetího setu.

Ten už však byl jasně v režii české hráčky, která v něm nepovolila soupeřce ani jeden uhraný gem. Nad Norimberkem tak "zacvrlikal" kanár. Krejčíková by se v novém vydání žebříčku měla posunout nejhůře na 142. místo. Pokud ve finále uspěje, měla by jí patřit dokonce 110. pozice. – Barbora Krejčíková x Sorana Cirsteaová (ROU) 6:4, 4:6, 6:0

Češi v akci

ATP / WTA

French Open (ženy, 32 017 500 EUR, antuka, finále kvalifikace)

French Open podrobně sledujeme v samostatném článku

Open Parc Auvergne-Rhône-Alpes Lyon (muži, 482 060 EUR, antuka, semifinále dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (14.)[3] - Milos Raonic (CAN, 6.)[1] 7:6(5), 7:6(2)

Nürnberger Versicherungs Cup 2017, Norimberk (ženy, 250 000 USD, antuka, semifinále dvouhry)

BARBORA KREJČÍKOVÁ (254.)[Q] - Sorana Cirsteaová (ROU, 67.) 6:4, 4:6, 6:0

CHALLENGERY

XV Venice Challenge Save Cup, Mestre (muži, 43 000 EUR, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

ZDENĚK KOLÁŘ (290.) - Julian Ocleppo (ITA, 689.)[WC] 7:5, 7:5

ITF / FUTURES

CZE F2, Most (muži, 15 000 USD, antuka) 

Futures v Mostě podrobně sledujeme v samostatném článku

XIXO Open Balatonalmadi (muži, HUN F3, 15 000 USD, antuka, čtvrtfinále dvouhry)

PETR HÁJEK (996.)[Q] - Zsombor Piros (HUN, 1385.)[WC] 6:7(3), 5:7

ITF Santarém Ladies Open 1 (ženy, POR, 15 000 USD, tvrdý povrch, čtvrtfinále dvouhry)

MONIKA KILNAROVÁ (665.) - Cristina Bucsaová (ESP, 483.)[5] 6:2, 1:6, 3:6