Mládí vpřed! Dalibor Svrčina ovládl čtyřhru juniorky ve Värnamu

- Daniel Kubelka

Dalibor Svrčina dosáhl o tomto víkendu jednoho z největších vítězství své krátké kariéry. Ve švédském městečku Värnamo ovládl společně se svým krajanem Andrew Paulsonem turnaj ve čtyřhře, a to považte, ve věku pouhých třinácti let!

Velký talent, zdá se, roste českému tenisu na kurtech prostějovského klubu Agrofert. Třináctiletý Dalibor Svrčina o uplynulém víkendu společně se svým krajanem Andrew Paulsonem ovládl juniorský turnaj ITF ve čtyřhře ve švédském Värnamu. Na tom by možná nebylo nic zvláštního, kdyby čeští mladíci na cestě za svým premiérovým titulem neporáželi soupeře o více než čtyři roky starší!

„Je to opravdu skvělý pocit vyhrát juniorku ITF v takovém věku“, zhodnotil své skandinávské působení mladík, který začal s bílým sportem v šesti letech. Svrčina kromě čtyřhry odehrál ve Värnamu také úspěšně turnaj ve dvouhře. V prvním kole si poradil s osmnáctiletým Švédem Gilbertem Jaegerem, o takřka sedm set míst lépe postaveným hráčem na juniorském žebříčku. Že věk nehraje žádnou roli potvrdil i v dalším zápase s domácím zástupcem, Kenzem Koistilou Larssonem. O čtyři roky staršího hráče smetl ze dvorce ve dvou setech, 6:1 a 6:2! Stopku tuzemskému talentu vystavil až další sedmnáctiletý seveřan, Jacob Eskeland z Norska, který však na vyřazení Svrčiny potřeboval rovnou tři sety.

„Je to pro mě složitější hrát se staršími hráči. Přeci jen jsou tenisově vyspělejší, mají více zkušeností než já. Ale na druhou stranu je to pro mě obrovská zkušenost,“ popsal v rozhovoru pro Tenisový svět mladík, který obdivuje světovou jedničku Novaka Djokoviće.

Aktuálně 1046. hráč juniorského žebříčku, kde je ve svém ročníku 2002 sedmým nejvýše umístěným hráčem vůbec, doposud vystupoval úspěšně především na domácí a reprezentační scéně. Halové mistrovství své kategorie ovládl se ztrátou pouhých osmi gemů, k tomu připočtěme úspěchy v národním týmu do 14 let či vítězství na turnajích své kategorie či finále na podnicích s o tři roky staršími hráči. 

Je jasné, že jen talent na cestu mezi hvězdy tenisového nebe nestačí a Dalibor Svrčina bude muset na své pouti mezi nejlepší ještě hodně dřít, nakročeno však má v tuto chvíli více než slušně. A jaký je vůbec cíl, kterého by třináctiletý tenista chtěl dosáhnout? „Rád bych se probojoval do elitní desítky světového žebříčku“, netají se ambicemi sympatický mladík.