French Open: Šátral byl dva míčky od postupu, Vondroušová svou soupeřku opět deklasovala, postupuje i Hradecká

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Čtvrteční program kvalifikačních bojů druhého grandslamu sezony byl ozdoben účastí pěti českých zástupců. Účast v hlavní soutěži si mohl vybojovat Jan Šátral, v posledním setu však nedokázal dovést k výhře za stavu 5:3. Markéta Vondroušová znovu ztratila jediný gem. Tereza Martincová bohužel nestačila na Alexandru Kruničovou a Tereza Smitková nedokázala zopakovat skalp Heather Watsonové z letošního J&T Banka Prague Open. Ve druhém kole kvalifikace se představila také Lucie Hradecká, která ve dvou setech porazila Kristie Ahnovou.

Šátralovi chyběly k premiérové účasti na French Open dva míčky

Jan Šátral dal v Paříži zapomenout na nepovedené výkony v úvodu sezony. Na tomto místě vyřadil Lukáše Rosola a Eliase Ymera. Ve finálovém kole jejčekal jedenadvacátý nasazený Sergej Stachovskij, pro kterého by se v případě úspěchu jednalo o již třetí úspěšně zvládnutou kvalifikaci v této sezoně. Zatímco český tenista od postupu do finále kvalifikace Australian Open na výraznější úspěch čekal, ukrajinský hráč si letos zahrál osmifinále turnajů ATP v Marseille či Budapešti.

Český tenista vstoupil do zápasu výborně a v prvním setu vzal soupeři hned třikrát servis. V tom druhém však dominoval Ukrajinec, když vyhrál 6:2. Ve třetím dějství se do velmi nadějné pozice propracoval Šátral, který vedl 5:3. Za tohoto stavu ovšem čistou hrou ztratil vlastní servis. Napravit situaci se šestadvacetiletý hráč snažil v desáté hře, kdy byl za stavu 30:30 dva míčky od vítězství. Zkušenější soupeř si však dokázal stav pohlídat. Poslední možnost k zisku sady i zápasu měl Čech v tie-breaku, kdy hned vzal protihráči servis, ale vedení 2:0 rychle ztratil. Po tomto nešťastném konci Šátral první účast v hlavní soutěži na French Open nevybojoval.

Martincová na Kruničovou nestačila

Tereza Martincová v úvodním kole kvalifikace potvrdila roli favoritky proti Riko Sawajanagiové a nyní narazí na šestnáctou nasazenou Aleksandru Kruničovou. Srbská tenistka letos na antuce postoupila do čtvrtfinále turnaje v Bogotě a úspěšně absolvovala kvalifikace v Charlestonu a Rabatu, avšak na posledním turnaji v Trnavě uhrála v úvodním kole proti Jevgeniji Rodinové pouhé tři gemy.

Česká tenistka vstoupila do utkání velmi dobře a šla do vedení 2:0, její soupeřka ale bleskově srovnala na 2:2 a následně díky brejku ze sedmé hry ovládla první sadu. Ve druhém dějství srbská hráčka nadále potvrzovala roli favoritky a své soupeřce sebrala podání ve třetí hře. Poté utkání za stavu 5:3 na returnu ukončila, když využila první mečbol.

Hradecká ve druhém kole kvalifikace přehrála Ahnovou

Lucie Hradecká byla po velmi sympatickém představení na J&T Banka Prague Open byla nucena skrečovat své utkání v Trnavě, avšak do kvalifikace Roland Garros vstoupila ve velkém stylu, když Nině Stojanovičové povolila uhrát pouhé dva gemy. Ve druhém kole jí čekal souboj s Kristie Ahnovou, jež se před druhým grandslamem sezony prezentovala skvělými výkony, které jí vynesly titul na podniku ITF v Dothanu a následné finále v Saint-Gaudens.

Hradecká ve čtvrtečním zápase sice v obou setech prohrávala 1:3, přesto se dokázala rychle vzchopit a v obou koncovkách uspět. Česká tenistka si situaci zkomplikovala ještě ve druhé sadě, kdy za stavu 5:4 nedokázala zápas dopodávat. Na tuto situaci však zareagovala okamžitým rebrejkem, který potvrdila druhým využitým mečbolem v utkání. O postup do hlavní soutěže se Hradecká utká s Belgičankou Van Uytvanckovou.

Vondroušová Haasové povolila jediný gem

Markéta Vondroušová před French Open bez ztráty setu ovládla turnaj v Trnavě, což jí vyneslo premiérový průnik do elitní světové stovky. Na vynikající výkony dokázala navázat i v Paříži, když na úvod vyprovodila z kurtu Argentinku Podoroskou za pouhých 38 minut po výsledku 6:0 a 6:1. Nyní bude její soupeřkou Barbara Haasová, která v letošní sezoně na antuce triumfovala na podniku ITF v americkém Jacksonu, avšak s posledním turnaji v Trnavě se rozloučila již v prvním kole.

Proti Haasové česká tenistka v první sadě odvrátila dva brejkboly, sama své soupeřce sebrala podání hned třikrát a po pětadvaceti minutách jí nadělila nepopulárního kanára. V nastoleném trendu pokračovala i ve druhém dějství, v němž jediný gem ztratila za stavu 4:0 a utkání posléze hladce ukončila, když využila třetí mečbol. V úvodních dvou kolech kvalifikace tak dohromady ztratila pouhé dva gemy a na kurtu strávila 95 minut.

Smitková padla s Watsonovou

Tereza Smitková nedokázala vyhrát dva zápasy v řadě od lednového turnaje v Grenoblu a nyní se bude o výraznější úspěch pokoušet ve druhém kole pařížské kvalifikace, kde ji ale čeká souboj s třináctou nasazenou Heather Watsonovou. Ani britské tenistce se letos zatím na antuce příliš nedaří, jejím nejlepším výsledkem je postup do čtvrtfinále podniku v Trnavě. V úvodním kole kvalifikace Roland Garros si Watsonová poradila s Anasatasijí Komardinovou ve třech setech stejně jako Smitková, která překvapila talentovanou Kanaďanku Andreescuovou.

Česká tenistka v prvním gemu na svém servisu úspěšně odvrátila dva brejkboly, avšak podruhé si již své podání udržet nedokázala, což ji nakonec stálo celý první set. Do druhého dějství Smitková vstoupila skvěle, ve druhém gemu svou soupeřku brejkla a vypracovala si vedení 4:1. Watsonová ale následně získala čtyři gemy v řadě a rázem podávala na postup do druhého kola, Češka ale dokázala ještě zabojovat a vynutila si tiebreak. V něm ale již na britskou hráčku nestačila a poté, co zkrácenou hru prohrála poměrem 3:7, se s kvalifikací French Open loučí.

3. kolo kvalifikace - muži

JAN ŠÁTRAL (163.) - Sergej Stachovskij (UKR, 122.)[21] 6:3 2:6 6:7 (5)

2. kolo kvalifikace - ženy

TEREZA SMITKOVÁ (162.) - Heather Watsonová (GBR, 118.)[13] 4:6, 6:7(3)
LUCIE HRADECKÁ (149.) - Kristie Ahnová (USA, 138.) 7:6 (3) 7:5
TEREZA MARTINCOVÁ (144.) - Aleksandra Kruničová (SRB, 122.)[16] 4:6, 3:6
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (94.) - Barbara Haasová (AUT, 159.) 6:0, 6:1

Původní zpravodajství z Paříže

Středa 24.5.

Mám pocit, že se moje forma zlepšuje, pochvaluje si Plíšková před Roland Garros

Ivan Lendl, extravagantní Bethanie i neznámé pravidlo. Pařížská kvalifikace je v plném proudu

Další krok k senzačnímu návratu: Kvitová odletěla do grandslamové Paříže!

Šátral po vydřeném postupu do finále kvalifikace: Dokázal jsem si, že jsem tenis nezapomněl

Ikona ženského tenisu Suzanne Lenglenová se narodila před 118 lety. Její dominance uchvacuje dodnes

Hradecká si do Paříže přivezla i vlastní pekárnu. Jsem tu jako doma, prozradila

Za 38 minut byla z kurtu. Nejrychlejší zápas, co jsem kdy hrála, smála se Vondroušová

French Open: Vondroušová při své premiéře nadělila Podoroské kanára, Šátral postoupil do finále kvalifikace

Jebavý absolvuje grandslamovou premiéru, mezi ženami bude v pařížské čtyřhře sedm Češek

Úterý 23.5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl