Ivan Lendl, extravagantní Bethanie i neznámé pravidlo. Pařížská kvalifikace je v plném proudu

- Jiří Vachtl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Třetím hracím dnem pokračovala ve středu kvalifikace na letošní Roland Garros. S blížícím se startem hlavní soutěže se do Paříže začínají sjíždět i ty největší tenisové hvězdy. Divákům se dnes na tréninkovém dvorci předvedl Andy Murray, Grigor Dimitrov nebo Richard Gasquet. V průběhu letošní kvalifikace se už ve francouzské metropoli odehrálo i několik nevšedních momentů.

Ve středu pokračoval kvalifikační program zápasy prvního kola ženské kvalifikace. Na dvorci č. 14 šla hned v 10 hodin do akce Bethanie Matteková-Sandsová. Deblová parťačka Lucie Šafářové nastoupila v tradičních černých podkolenkách a růžovém tílku s motivy třešní. Nutno podotknout, že o extravagantní Američanku je v Paříži zájem. Dopoledne to s návštěvností na dvorcích nebývá ještě úplně ideální, ale na jejím zápase proti Italce Paoliniové to znát rozhodně nebylo. Matteková-Sandsová i před zraky kapitánky americké fedcupové reprezentace Kathy Rinaldiové, nakonec slavila postup do dalšího kola.

Na Roland Garros není nouze ani o velice kuriózní situace. K jednomu z nich došlo v úterý při utkání Roberta Quiroze s Aldinem Setkičem. Ekvádorský tenista šel za stavu 5:4 ve třetím setu podávat na postup do druhého kola kvalifikace. Po prvním bodu prohrával 0:15. Následně se hrála dlouhá výměna, ve které Setkič svého soupeře zahnal do velkého úhlu až k postranní plachtě. Quiroz ovšem z forhendu zahrál neuvěřitelný úder, který se otřel o pásku a dopadl přesně na lajnu. K překvapení mladého Ekvádorce i všech přítomných diváků však rozhodčí připsal bod bosenskému tenistovi. Míček se totiž dotkl pásky mezi singl tyčkou a sloupkem, což rozhodčí vyhodnotil jako chybu. Upřímně řečeno, já tohle pravidlo také neznám. Proto jsem se Quirozovi vůbec nedivil, když se šel s rozhodčím hádat. Nijak mu to však nebylo platné. Celou situací se však Ekvádorec rozhodně nenechal rozhodit. Po tomto míčku zaznamenal čtyři přímé body z podání a šel slavit.

Do Paříže se už začíná sjíždět i tenisová smetánka. Ve středu krátce po jedenácté hodině dorazil do areálu i Ivan Lendl. Usměvavý a plný elánu vyrazil s jednou tažkou přes rameno do šaten pod kurtem Suzanne Lenglenové. O necelou hodinu později se i se svým svěřencem Andym Murraym objevil právě na onom dvorci. O jeho trénink s domácím Lucasem Pouillem byl mezi fanoušky obrovský zájem. Ten se ještě zvýšil o dvě hodiny později, kdy na druhý největší kurt v areálu Rolanda Garrose vstoupil domácí miláček Richard Gasquet.

Mezitím však ostatní tenisté na menších dvorcích sváděli tuhé kvalifikační boje. Do hry se odpoledne dostal i poslední Čech v mužské části pavouka - Jan Šátral. Na dvorci č. 16 při jeho zápase se Švédem Ymerem moc volných sedadel nezůstalo. Mezi diváky opět nechyběly ani české tenistky. Snažení svého krajana sledovala Markéta Vondroušová, Tereza Smitková i Tereza Martincová. Na posledních pár gemů dorazil i zástupce z týmu Lucie Hradecké - její trenér Jiří Fencl. Na utkání tak vlastně byli přítomni všichni čeští hráči, kteří ještě v Paříži zůstali ve hře. Jan Šátral s jejich podporou dokázal své utkání zvládnout. Ve středu tak v Paříži byli Češi stoprocentní.

Původní zpravodajství z Paříže

Středa 24.5.

Šátral po vydřeném postupu do finále kvalifikace: Dokázal jsem si, že jsem tenis nezapomněl

Hradecká si do Paříže přivezla i vlastní pekárnu. Jsem tu jako doma, prozradila 

Za 38 minut byla z kurtu. Nejrychlejší zápas, co jsem kdy hrála, smála se Vondroušová

Úterý 23.5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl


Galerie