French Open: Vondroušová při své premiéře nadělila Podoroské kanára, Šátral postoupil do finále kvalifikace

- Jan Vojkůvka

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Čeští tenisté dnes byli na Roland Garros stoprocentní! Svou grandslamovou premiéru v kvalifikaci má za sebou sedmnáctiletá Markéta Vondroušová, která rozdrtila Argentinku Nadiu Podoroskou 6:0, 6:1. Úspěšný vstup do bojů o hlavní soutěž má za sebou také Lucie Hradecká, která dvakrát 6:1 porazila Ninu Stojanovičovou. Mezi muži se dařilo Janu Šátralovi, který v třísetové bitvě udolal Eliase Ymera a postupuje do finále kvalifikace!

Šátral udolal Ymera a je ve finále kvalifikace

Jan Šátral vstupoval do středečního zápasu druhého kola kvalifikace s vědomím, že s Eliasem Ymerem prohrál oba dosavadní vzájemné duely. Třetí vzájemný duel však vyzněl lépe pro českého tenistu. Šátral zvládl lépe třísetové drama a postupuje do finále kvalifikace!

Začátek tohoto zápasu byl vskutku divoký, neboť oba tenisté si v úvodních pěti gemech nedokázali ani jednou udržet servis. Klíčovým momentem úvodní sady byla devátá hra, ve které Šátral počtvrté v zápase prolomil servis svého soupeře a následně čistou hrou první set ukončil. Ve druhé sadě se oba tenisté zlepšili na servisu, a tak byl k vidění pouze jeden brejk. Ten vybojoval v šestém gemu jednaadvacetiletý Ymer, který poslal zápas do rozhodujícího setu. 

Leckterému českému fanouškovi na začátku třetí sady zatrnulo, neboť Šátral přišel ve třetím gemu o svůj servis a Ymer mohl jít do trháku. Mladý Švéd však situaci při vlastním servisu absolutně nezvládl a český tenista se čistou hrou vrátil zpět do zápasu. Další brejk přišel za stavu 5:4 pro Šátrala, který využil svůj druhý mečbol v zápase a mohl se začít radovat z postupu do finále kvalifikace!

Vondroušová při svém debutu nadělila kanára
Sedmnáctiletá Markéta Vondroušová, jež minulý týden získala titul na ITF v Trnavě, poprvé v kariéře pronikla do elitní světové stovky a poprvé v kariéře hraje v grandslamové kvalifikaci, kde jako druhá nasazená patří mezi favoritky na postup do hlavní soutěže. Svou roli potvrdila hned na úvod, kdy narazila na Argentinku Nadiu Podoroskou, která nebyla schopná konkurovat výkonu rozjeté české tenistky.

Své 47. vítězství v sezoně Vondroušová vybojovala za pouhých 38 minut a Podoroské nadělila během své premiéry na turnaji velké čtyřky kanára. Soupeřce povolila za celý zápas uhrát jediný gem, během střetnutí odvrátila jeden brejkbol, Argentince sebrala podání celkem šestkrát a zvítězila 6:0, 6:1.

Hradecká povolila Stojanovičové jen dva gemy
Lucie Hradecká prožívá vydařenou sezonu na antukových dvorcích a její formu zastavilo až nepříjemné zranění krku, kvůli němuž musela odstoupit z turnaje v Trnavě. Svůj návrat po krátkém odpočinku předvedla v Paříži ve velkém stylu, když Srbku Ninu Stojanovičovou smetla z dvorce po výsledku 6:1, 6:1 a postoupila do druhého kola kvalifikace za pouhých 58 minut.

Česká tenistka potvrdila svou skvělou formu, kterou nastartovala na domácím turnaji v Praze, kde skrz kvalifikaci prošla až do druhého kola hlavní soutěže a přenáší si ji i přes zdravotní problémy do Francie.

2. kolo kvalifikace - muži
JAN ŠÁTRAL (163.) - Elias Ymer (236.) 6:4, 3:6, 6:4

1. kolo kvalifikace - ženy
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (94.) - Nadia Podoroská (ARG, 158.) 6:0, 6:1
LUCIE HRADECKÁ (149.) - Nina Stojanovičová (SRB, 123.) 6:1, 6:1

Původní zpravodajství z Paříže

Úterý 23.5.

Smitková na Roland Garros vydřela postup. Zbytečně jsem si to sama zkomplikovala, podotkla

Martincová v Paříži překonala nervozitu i soupeřku. Pořád jsem si věřila, přiznala

Zklamaný Pavlásek po brzkém konci: Bylo by lepší tam hodit ručník a jít pryč

French Open: Pavlásek v kvalifikaci neuspěl, Martincová se Smitkovou postupují

Pondělí 22. 5.

Bezpečnostní kontroly, příliš hlasití fanoušci i český zápas dne. Odstartovalo 116. Roland Garros

Šafránek po premiéře na grandslamu: Bylo to super! Jsem rád, že jsem se sem dostal

Los kvalifikace French Open: Vondroušová nasazenou dvojkou, v osudí další tři Češky

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem

French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl