Trpělivost a nic neuspěchat! Pak budu pro ostatní zase škůdce, nepochybuje nezničitelný Štěpánek

- Ivo Horký

Má druhé Vánoce! Tenisový poctivec Radek Štěpánek dostal od lékařů svolení k tomu, aby se vrhl do tréninkové dřiny. Operovaná záda drží a český veterán vyrazil za svým dalším velkým comebackem!

Ulomená plotýnka mu tlačila na nerv do nohy, tak se po březnovém příletu na Floridu hned otočil a mazal z Ameriky zase domů. „Bolest byla tak velká, že jsem skoro nemohl chodit, na letišti mě vozili na vozíčku. Ale ta úleva po operaci byla neuvěřitelná,“ vzpomínal na okamžiky, kdy se opět začal vracet do normálního provozu.

I když u něj slovo »normální« je ještě hodně vzdáleno realitě, na kterou je zvyklý. Teprve završil proces zdlouhavé rehabilitace a nastoupil do pozvolné zátěže. Jako auto, které je potřeba teprve řádně zajet, než se může sešlápnout plyn až k podlaze a vyhnat motor do maximálních otáček.

„Musím být hodně opatrný a trpělivý, nic nesmím uspěchat. Tenhle zákrok se přece jen týkal středu těla, kolem kterého se vše točí,“ říkal po svém prvním opravdovém fyzickém tréninku pod vedením kondičního kouče Marka Všetíčka, který mu dal zabrat. „Uvidím odezvu zítra, už teď se mi klepaly nohy,“ smál se Radek.

Vítězství je droga

Během dlouhé pauzy, kdy se zpočátku ani nemohl hnout a jen se v posteli převaloval z jednoho boku na druhý, se musel nějak zabavit. „Prvních šest týdnů jsem viděl tolik televizních seriálů jako nikdy v životě,“ přiznal. Sledoval samozřejmě i tenis, užíval si svých blízkých a promýšlel mimotenisové projekty, kterým by se chtěl jednou třeba věnovat.

„Myšlenky na konec kariéry? Žádné nebyly! Pořád v sobě cítím ten oheň,“ upozornil. Vítězství je pro něj prý pořád droga. „Jak teď řekl brankář Buffon: »Jsem šťastný jenom když vyhrávám«.To je velká pravda, naprosto ho chápu. Já to cítím stejně.“

Proto také v klidu přešel spekulace, že by mohl být pomocníkem srbské hvězdy Djokoviče, svého kamaráda, při jeho snaze o návrat na výsluní. „Samozřejmě tohle potěší, když jsem spojovaný s hráčem, který poslední roky vládl světovému žebříčku. Ale já mám jinou perspektivu než trenérskou, ať už by to byl Novak nebo častokrát zmiňovaný Nick Kyrgios. Mám v plánu jim ten život ještě znepříjemňovat, než abych jim pomáhal. Zkrátka vím, že mohu být na kurtu pořád ten škůdce,“ nepochyboval.

Chytře jako Roger

Zkušenosti s návraty má nepřeberné, ovšem tentokrát spíš šlape na brzdu, než aby se hnal na kurty. „Střídmý odhad je rozhraní léta a podzimu, ale jestli to bude US Open nebo až halová sezóna, to je jedno. Musím být stoprocentní po všech stránkách,“ naplánoval si.

A jako vzor si bere jiného elitního bouráka – Federera. „Je třeba se vrátit ve správný moment, protože sezóna je rozjetá a všichni hráči jsou v plné formě. Roger to udělal chytře – počkal si, až všichni budou na stejné startovní čáře,“ vzpomenul Štěpánek Švýcarův lednový comeback.

Kdepak, Radek teď nevyhlíží výhry a tituly, ale přípravné galeje na Floridě. A to mu k pocitu štěstí úplně stačí.