Futures v Mostě: Papík i Vrbenský končí v prvním kole, z pěti Čechů postoupil jen Kellovský

- Petr Šístek

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MOSTU: Úterní program turnaje futures v Mostě zahrnoval šest zápasů úvodního kola dvouhry, v nichž byl k vidění kupříkladu český souboj mezi Dominikem Kellovským a Matějem Vocelem, který vyvrcholil obratem Kellovského v rozhodující třetí sadě. Třetí nasazený Tomáš Papík nestačil na Paula Woernera a Michael Vrbenský ztratil nadějně rozehrané utkání s kvalifikantem Langem.

Vrbenský opět ztratil dobře rozehraný zápas

Na divokou kartu startující Michael Vrbenský v úvodním kole podlehl kvalifikantovi Robinu Langovi po setech 6:2, 6:7(5) a 4:6. Český tenista v úvodním setu dokázal dvakrát sebrat svému soupeři servis a hladce ji ovládl. Ve druhém dějství Vrbenský díky brejku ze šestého gemu vedl již 5:2, avšak utkání se mu dopodávat nepodařilo a o vítězi druhé sady musel rozhodovat až tiebreak. Ten český hráč prohrál poměrem 5:7 a v rozhodující třetí sadě držel se svým soupeřem krok až do stavu 4:5, kdy si nedokázal udržet své podání, v důsledku čehož déle než dvě a půl hodiny trvající utkání prohrál.

Papík utržil debakl a končí v prvním kole

Třetí nasazený Tomáš Papík v úvodním kole nestačil na Paula Woernera, kterému podlehl dvakrát 1:6. Český tenista v úvodní sadě hned třikrát přišel o svůj servis a jediný gem získal za stavu 0:2. Ve druhém dějství Papík již prohrával 0:5 a 15:40, avšak dokázal ještě odvrátit nepopulárního kanára.

Kellovský odvrátil vyřazení

V Mostě se v rámci prvního kola uskutečnil také ryze český souboj mezi osmým nasazeným Dominikem Kellovským (595.) a Matějem Vocelem (880.). Zápas ve třech setech vyhrál dvacetiletý Kellovský, které stejně starého krajana porazil 6:4, 1:6, 6:4. V utkání si však prošel výraznou krizí, když od začátku druhé sady prohrál hned 10 gemů a sám si připsal na své konto jen tři hry. V rozhodujícím dějství tak prohrával dokonce 2:4, ale vyřazení z turnaje odmítl a čtyřmi gemy v řadě nepříznivý vývoj utkání otočil.

Končí také Pleva

Na divokou kartu startující Jan Pleva narazil v prvním kole na Poláka Grzegorze Panfila, člena osmé stovky světa, který se ukázal být na síly teprve patnáctiletého českého mladíčka, který letos objížděl prozatím jen juniorské turnaje a mezi dospělými ještě během kariéry nehrál. S Panfilem prohrál debutant Pleva 2:6, 1:6.

Jedlička s Langmajerem neuspěli

Rozehráno bylo rovněž úvodní kolo turnaje ve čtyřhře, v němž se představil také český pár Lukáš Jedlička s Dominikem Langmajerem. Ti však narazili na úvod na čtvrté nasazené Poláky Karola Drzewieckiho a Szymona Walkowa a favorizovaným soupeřům podlehli dvakrát 2:6.

Frommel s Polánkou prošli do čtvrtfinále

Úspěšnější naopak byl další český pár František Polánka a Tomáš Frommel, kteří porazili německý pár Lang, Mayer 6:4, 4:6, 10:5.

1. kolo dvouhry

MICHAEL VRBENSKÝ [WC] - Robin Lang (GER)[Q] 6:2, 6:7(5), 4:6
TOMÁŠ PAPÍK [3] - Paul Wörner (GER) 1:6, 1:6
Eduardo Dischinger (BRA) - Piotr Matuszewski (POL) 3:6, 6:2, 4:6
DOMINIK KELLOVSKÝ [8] - MATĚJ VOCEL 6:4, 1:6, 6:4
Filip Cristian Jianu (ROU) [WC] - Alexander Vasilenko (RUS)[5] 0:6, 2:6
JAN PLEVA [WC] - Gregorz Panfil (POL) 2:6, 1:6

1. kolo čtyřhry

JEDLIČKA, LANGMAJER - Drzewiecki, Walkow (oba POL)[4] 2:6, 2:6
Randpere, Tamm (oba EST) - Groen, Lootsma (obe NED) 3:6, 2:6
FROMMEL, POLÁNKA - Lang, Mayer P. (oba GER) 6:4, 4:6, 10:5
Nolan, Puodzinuas (oba AUS) - VOCEL, PAPÍK [2] 7:6 (6), 3:6, 8:10
BOLARDT, VRBENSKÝ - DUDA, Lazarov (BUL) 4:6, 6:1, 10:7
STANĚK, Dischinger (BRA)[3] - Sudzum, van Nieuwenhove (oba NED) 6:4, 6:0

Futures Most den po dni:

Pondělí 22.5.: 

Futures v Mostě: Bolardt, Duda a Süč si zahrají hlavní soutěž, Paroulek, Trefný a Reček ve finále kvalifikace neuspěli

Neděle 21.5.: 

Futures Most: O třetí kolo kvalifikace usilovalo třináct Čechů, uspělo sedm statečných

Sobota 20.5.:

Futures v Mostě: Do druhého kola kvalifikace prošlo devět Čechů