French Open: Šátral vyřadil Rosola, Šafránek při premiéře neuspěl

- Petr Šístek

Druhý grandslam sezony, antukové Roland Garros, startuje úvodními zápasy mužské kvalifikace. Jan Šátral v ryze českém souboji udolal Lukáše Rosola v třísetové bitvě a postupuje do dalšího kola! V Paříži se se představil také Václav Šafránek, avšak při své premiéře v grandslamové kvalifikaci neuspěl.

Šátral vyřadil po boji Rosola

Lukáš Rosol, jemž aktuálně patří až 191. pozice žebříčku ATP, byl v souboji s Janem Šátralem považován za mírného favorita. Šátral je sice lépe žebříčkově postavený - patří mu 163. místo, avšak před French Open si procházel velkým herním trápením. Své dvouměsíční čekání na vyhraný zápas dokázal ukončit minulý týden na turnaji futures v Praze, avšak následně v osmifinále nestačil na 1594. hráče světového žebříčku Adriana Oberta, takže na French Open rozhodně nepřijíždí v ideálním rozpoložení.

Šestadvacetiletý tenistka však ukázal, že umí "zapnout" v pravou chvíli! V úvodní sadě byl Šátral aktivnější, dokázal hned dvakrát prolomit servis svého soupeře a ujal se vedení v zápase. Ale servis 163. hráče světového žebříčku nebyl optimální. Šátral odvrátil hned čtyři brejkboly soupeře. Ve čtvrté hře druhého setu už brejkbol odvrátit nedokázal, což se ukázalo jako rozhodující okamžik druhé sady, neboť Rosol poslal zápas do rozhodujícího setu. 

Česká bitva na pařížské antuce gradovala. Ve třetím setu si oba tenisté drželi svůj servis, a tak o osudu utkání musel rozhodnout závěrečný tiebreak. Šátral do něj vstoupil lépe - vedl 3:0. Vítěz dvou challengerů postupně svůj náskok navyšoval, následně proměnil svůj první mečbol v zápase a mohl slavit postup do další fáze kvalifikace!

Šafránek končí v úvodním kole kvalifikace

Václav Šafránek při své premiérové účasti v grandslamové kvalifikaci neuspěl a prohrál ve dvou setech. Český tenista vyzval v pondělním prvním kole kvalifikace Američana Denise Kudlu, jemuž přesně před rokem patřila dokonce 53. pozice žebříčku ATP. Nyní se ovšem čtyřiadvacetiletý Američan krčí v hloubi druhé stovky a na obou přípravných turnajích na evropské antuce prohrál již v prvním kole.

Kudla si právě v souboji s Šafránkem připsal svou čtvrtou výhru na antuce v této sezoně. Úvodní sada tohoto souboje nabízela dlouho vyrovnaný průběh. Na první brejk se čekalo až do devátého gemu, ve kterém Kudla využil svůj druhý brejkbol v zápase, a ten následně potvrdil při vlastním podání. Druhá sada již byla v režii čtyřiadvacetiletého Američana, který si vypracoval vedení 4:0 a zápas dotáhl do vítězého konce. 

1. kolo kvalifikace

LUKÁŠ ROSOL (191.) - JAN ŠÁTRAL (163.) 2:6, 6:3, 6:7 (2)
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (197.) - Denis Kudla (171.) 4:6, 1:6

Původní zpravodajství z Paříže

Za tenhle los jsem byl rád. Na velkých turnajích hraju vždy dobře, usmíval se Šátral po výhře nad Rosolem