Paradoxy Roland Garros. Šarapovová ne, Lestienne ano! Měří v Paříži dvojím metrem?

- Jan Vojkůvka

Tenis je plný paradoxů. Můžete prohrát už v podstatě vyhraný zápas, jako mistr servisu se nemusíte přehoupnout přes úspěšnost 50% prvního podání či jako světová jednička prohrát s hráčem z druhé stovky světa. A nebo také můžete obdržet divokou kartu na turnaj, na který vám byla o rok dříve odebrána za sázkařskou aféru.

Žádné téma v současnosti není natolik ožehavé jako udílení divokých karet a to zejména na grandslamovém turnaji v Paříži. Právě Roland Garros je držitelem jednoho takového paradoxu. Či vlastně možná dvou.

Tím prvním je udělení divoké karty domácímu tenistovi Constantovi Lestiennemu, jemuž pořadatelé francouzského grandslamu odebrali právě volnou vstupenku na turnaj v roce 2016 poté, co se provalily sázkařské choutky čtyřiadvacetiletého tenisty, jenž obdržel za sázení na tenisové zápasy distanc sedm měsíců. V jeho prospěch hovoří spolupráce s vyšetřovateli a fakt, že nesázel na vlastní zápasy a žádné výsledky neovlivňoval.

Svůj trest si odpykal a pro letošní ročník French Open dostal divokou kartu do kvalifikace. To je však druhý paradox. Zatímco Lestienne si může v Paříži zahrát, ve stejný okamžik byla zamítnuta žádost Rusky Marie Šarapovové, která si rovněž odpykala svůj patnáctiměsíční trest za doping.

„Divoké karty mohou být uděleny hráčům, kteří se vracejí po zranění, nemohou být důvodem pro ty vracející se z dopingových trestů,“ napsal v odpovědi Šarapovové prezident francouzské tenisové federace Bernard Giudicelli.

Lestienne se taktéž k tenisu nevrací po zranění, avšak po odpykání trestu za sázení. A měl dostatek času, aby si své místo v kvalifikaci vybojoval. Jenže v dubnu odehrál tři challengery a zaznamenal v nich jediné vítězství. Trápení pokračuje i nadále, prohrál další tři květnové zápasy a krčí se na 253. místě světa. A dostal divokou kartu.

Je samozřejmostí, že doping je větším prohřeškem než “nevinné” sázení za pár drobných. Avšak čistota sportu a pravidla by se měla ctít a dodržovat na všechny strany a u všech případů.