Futures v Jablonci nad Nisou: Michalička si zahraje o titul, Mertl neuspěl

- Daniel Kubelka

Jablonecký futures pomalu míří do svého finále a na řadu v sobotu přišly již semifinálové duely. Jan Mertl v úvodním zápase nestačil na Poláka Huberta Hurkacze, přemožitele Jana Šátrala ve včerejším čtvrtfinále, kterému podlehl ve dvou setech. Dařilo se však Marku Michaličkovi, který v ryze českém souboji hladce přehrál Michala Fraňka dvakrát 6:1

Mertl skončil těsně před finálovými branami

Jan Mertl si první finále v letošní sezóně nezahraje. V semifinálovém zápase jabloneckého turnaje futures podlehl Hubertu Hurkaczovi z Polska ve dvou setech, 4:6 a 3:6.

První sada utkání o postup do finále byla vyrovnaná až do šestého gemu, kdy český tenista přišel o svůj servis a jeho soupeř rázem získal náskok dvou her. O ten sice po úspěšném rebrejku Mertla vzápětí přišel, jenže třetímu nasazenému hráči se na podání nedařilo a v desátém gemu chyboval znovu, přičemž tentokrát to bylo zaváhání osudové a Hurkacz zásluhou selhání čtyřiatřicetiletého Čecha získal první set za třičtvrtě hodiny v poměru 6:4.

Rozuzlení druhého setu přišlo ještě o něco dříve než tomu bylo v úvodním dějství. Mertl za stavu 1:2 opět přišel o podání, což Hurkacz v následujícím gemu potvrdil a rychle se dostal do vedení o tři hry. Český tenista sice ještě v závěru bojoval, jenže proti Hurkaczovi se již neprosadil a po prohře se s turnajem loučí těsně před branami finále.

Poražený semifinalista Jan Mertl označil za hlavní příčinu svého neúspěchu rozdíl v podání obou hráčů. "Dnes to bylo celé o podání. Soupeř uhrál devadesát procent míčů po dobrém servisu. Já měl po celý zápas několik brejkbolů, ale nevyužil jsem toho," uvedl zkušený tenista v pozápasovém rozhovoru. Souboj o postup do finále byl také střetnutím dvou generací, Hurkacz je totiž o patnáct let mladší než vyřazený Mertl, který však ve věku nehledal omluvu pro svou porážku. "Takový soupeř je nepříjemný především svojí výškou. On je vysoký, má obrovskou páku. Potenciál určitě má, kouskuje hru, moc se nepouští do výměn, hraje vabank," popsal Mertl kvality polského mladíka, který již nastoupil do zápasů Davis Cupu.

Ohlasy Jana Mertla po prohře v semifinále

 

Michalička hladce přehrál Fraňka a zahraje si o titul

Marek Michalička suverénním způsobem ovládl druhé semifinále jabloneckého futures a po výhře nad Michalem Fraňkem ve dvou setech si zahraje v zítřejším finále. V něm se aktuálně 244. hráč světového žebříčku potká s Hubertem Hurkaczem z Polska.

Úvod semifinálového zápasu byl jasně v režii druhého nasazeného hráče turnaje. Michalička si rychle vypracoval vedení 5:0 a ačkoliv v šesté hře, kdy podával na ukončení setu, zaváhal, výrazný náskok v dalším gemu při soupeřově servisu přetavil ve vítězství v první sadě v poměru 6:1. Jen pro zajímavost, během třiatřicet minut trvajícího úvodního setu Michalička hned čtyřikrát prolomil Fraňkův servis.

Také zlomový okamžik druhého setu na sebe nenechal dlouho čekat. Za stavu 1:2 ze svého pohledu ztratil Franěk v tu dobu již popáté v zápase svůj servis, Michalička brejk v následující hře potvrdil a získaný náskok tří her zkušený hráč nejenže udržel, ale do konce utkání ještě navýšil. Michalička tak po výhře ve dvou setech postoupil do zítřejšího finálového duelu

Již jistý finalista byl rád, že utkání s Michalem Fraňkem netrvalo příliš dlouho. "Jsem rád, že jsem se na kurtu příliš dlouho nezdržel. Dnes to bylo dobré, od začátku až do konce jsem byl plně koncentrovaný. Bohužel soupeř už byl trochu unavený, což pro mě byla výhoda," popsal rychlý průběh zápasu Michalička, který měl na soupeře jasný plán. "Snažil jsem se hrát vše od něj, aby hodně běhal a rychle se unavil. Myslím, že jsem dnes dělal méně chyb a to rozhodlo."

Michal Franěk i přes porážku v dnešním semifinálovém utkání nemohl být zklamaný s tím, jak se na jabloneckém podniku prezentoval."Mrzí mě, že dnes už jsem byl takovej vyčichlej. S Markem, který hodně běhá a vrací, člověk musí vydržet ve výměně a to se mi dnes nedařilo. Servis mi nefungoval, ale hlavně ty nohy. Jakmile nefungují nohy a člověk se cítí unavený, tak vás soupeř jako je Marek převálcuje. Turnaj ale hodnotím pozitivně. Jsem spokojený, myslím si, že jsem předvedl to, na co jsem měl," zhodnotil Franěk své severočeské účinkování.

Ohlasy Marka Michaličky po postupu do finále

 

Ohlasy Michala Fraňka po prohře v semifinále

 

ZÁPASY SEMIFINÁLE
Hubert Hurkacz (8 - POL)
 - JAN MERTL (3)  6:4, 6:3
MICHAL FRANĚK (WC) - MAREK MICHALIČKA (2)  1:6, 1:6

FUTURES V JABLONCI NAD NISOU DEN PO DNI

1. den kvalifikace

2. den kvalifikace

3. den kvalifikace

1. den turnaje - 1. kolo

Rozhovor s Karlem Svobodou a Janem Mertlem

2. den turnaje - 1. kolo

3. den turnaje - 2. kolo

4. den turnaje - čtvrtfinále