ATP

Překvapení! Thiem v Římě nenechal Nadalovi ani set!

- Radek Štohl

Konec série! Rafael Nadal se po sedmnácti výhrách na antuce dočkal na tomto povrchu první letošní porážky. Španělský tenista ve čtvrtfinále Masters v Římě nestačil na Dominica Thiema, se kterým čtyřikrát přišel o vlastní podání a prohrál 4:6 3:6. Thiem se v semifinálovém duelu střetne s vítězem večerního utkání Del Potro/Djokovič.

Možná lepší nyní, než na French Open, může alespoň těšit Rafaela Nadala a jeho fanoušky. Ačkoliv se antukový král nedočká osmnácté výhry v řadě a potenciálně tak čtvrtého letošního titulu za sebou, tak tato porážka přišla v pravý čas. Nejlepší tenista letošní sezóny bude mít čas zregenerovat a možná i zjistí, že na tomto povrchu není úplně neporazitelný.

Před pátečním zápasem Nadala s Thiemem byl velkým favoritem Španěl. Ten vyhrál čtrnáct setů za sebou, v posledních třech vzájemných utkáních s Rakušanem uspěl vždy právě on. Čtvrtfinálové utkání mělo však pro diváky úplně odlišnou zápletku.

Do zápasu totiž lépe vstoupil mladší tenista. Sedmný hráč žebříčku hned v úvodní hře zápasu získal první brejkbol, který okamžitě dokázal využít. Jelikož si své podání udržel, mohl hrát s mnohem větším klidem. Ten projevil i v páté hře, kdy se nejprve při podání soupeře propracoval k vedení 40:0. Nadal sice dvakrát dokázal hrozbu soupeře odvrátit, protivník však třetí šanci již využil. Thiem mohl za stavu 5:2 set dopodávat, ale přišel o vlastní servis. Po zkomplikování situace však celou situaci napravil v desáté hře, ve které si průběh vlastního podání již pohlídal. 

Druhý set od začátku byl vyrovnanější. Tenisté se často dostávali do shod, první brejkbolové chvíle však přišly při podání favorita. Vítěz čtrnácti grandslamových titulů situaci nejprve ustál, když odolal stavu 15:40. O poznání pernější moment si zažil v sedmém gemu, kdy hned první brejkbol soupeř využil. Okamžitě na to mohl španělský specialista na tento povrch získat brejk zpět, ale nedokázal proměnit žádný ze tří brejkbolů, do kterých spadal i stav 15:40. Aby toho nebylo málo, musel v deváté hře odvracet mečbol. Při tomto balónku se snažil Nadal zaslat forhendový lift do rohu kurtu, čímž mohl získat winner. Míček však vyletěl pouze do autu, díky čemuž mohl jeho soupeř slavit druhou výhru ze šesti vzájemných zápasů.

Dominic Thiem se v bitvě o druhé finále na Masters utká s vítězem utkání Del Potro/Djokovič.