O Wimbledon se poperu v kvalifikaci, hlásá Šarapovová odhodlaně

- Radek Štohl

Konec spekulacím, vše je potvrzené! Maria Šarapovová se rozhodla, že nepožádá pořadatele Wimbledonu o divokou kartu. Důvod? Ruská tenistka si chce účast na třetím grandslamu letošního roku vybojovat sama v kvalifikaci. Do té má vítězka nejslavnějšího turnaje na světě z roku 2004 právo zasáhnout po výsledcích ve Stuttgartu, Madridu a Římě.

Okolo návratu Šarapovové toho bylo napsáno a namluveno již hodně, ruská tenistka přesto vzbuzuje pozornost tenisového světa i nadále. Poté, co vyšlo najevo, že se nezúčastní letošního Roland Garros, se spekulovalo o tom, jak se k celé situaci postaví organizátoři Wimbledonu. Před jejich konečným rozhodnutím však samotná vítězka pěti grandslamových turnajů vydala prohlášení.

"Po mém návratu jsem odehrála tři turnaje, po kterých se mi zlepšilo žebříčkové postavení. Rozhodla jsem se účastnit kvalifikace ve Wimbledonu, čímž zároveň nebudu žádat o udílení divoké karty do hlavní soutěže," uvedla v současné době 171. žena světového žebříčku.

Třicetiletá hráčka se vrátila na okruh na turnaji ve Sttutgartu, kde v úvodních třech zápasech proti Vinciové, Makarovové a Kontaveitové neztratila ani jeden set. V semifinále však Šarapovová nestačila na Kristinu Mladenovicovou, s níž prohrála po sadách 6:3 5:7 4:6. Na dalším podniku v Madridu sice vyhrála úvodní zápas proti Lučičové ve třech setech, ve druhém kole ovšem vypadla s Bouchardovou. Turnaj v Římě musela Ruska vzdát ve druhém kole proti Lučičové, se kterou sice měla zápas dobře rozehraný, ve třetím setu za stavu 2:1 ve svůj prospěch však musela vzdát kvůli zranění stehenního svalu.

"V současné době již léčím své zranění, které jsem utrpěla před pár dny v Římě. Svoji přípravu znovu začnu hned, jakmile to bude možné," uzavřela v prohlášení bývalá světová jednička.

Wimbledon začíná v letošním roce 3. července, kvalifikace se rozběhne o týden dříve.