Češi v akci: Berdych přehrál Cuevase a v Paříži si zahraje osmifinále

- Daniel Kubelka

Český tenista Tomáš Berdych zůstal posledním českým tenistou v pavouku dvouher na probíhajícím French Open a pozici jediného zástupce tuzemského tenisu bude v Paříži hájit nadále. V zápase 3. kola přehrál Urugayce Pablo Cuevase ve čtyřech setech a v boji o postup do čtvrtfinále se utká se Španělem Davidem Ferrerem.

Tomáš Berdych zůstal posledním českým tenistou v pavouku dvouher na probíhajícím druhém grandslamu sezóny. V zápase o postup do osmifinále French Open se střetl se 27. tenistou světového žebříčku, Urugaycem Pablo Cuevasem. Oba hráči se spolu již jednou utkali, stalo se tak v říjnu loňského roku a česká jednička nemá na tento zápas dobré vzpomínky. V čínském Pekingu totiž třicetiletý Čech podlehl svému soupeři dvakrát 4:6.

Vstup do utkání 3. kola vyšel lépe urugayskému tenistovi, který hned v první hře připravil Berdycha o jeho servis a získaný náskok si udržel až do konce úvodního dějství, které uzavřel na třetí pokus.

Druhá sada ale nalezla českou jedničku ve zcela jiném rozpoložení. Začátek podpořený čistou hrou Berdycha nabudil, ve čtvrtém gemu pak navíc prolomil poprvé v zápase Cuevasův servis. Urugayec manko dvou gemů do konce utkání již nestáhl, přičemž rodák z Valašského Meziříčí neměl  větších potíží s vyrovnáním stavu utkání.

Ve třetím setu nejprve osmý hráč světového pořadí musel při svém podání odvracet hrozbu brejkbolu, načež hned v další hře Cuevase sám brejknul, což zopakoval ještě o jednu rundu podání později. Výrazné vedení si Berdych podržetl až do konce setu, kdy při svém podání třetím setbolem třetí sadu ukončil a dostal se do vedení 2:1.

Čtvrté, a jak se později ukázalo také poslední dějství zápasu, bylo dlouho vyrovnané. Oba hráči si bez větších potíží drželi svá podání, jen s minimálními ztrátami.. Vše změnila až jedenáctá hra, kdy český tenista nejprve promarnil dva brejkboly, ten třetí však dokázal využít a získal důležitý brejk! Ten následně při svém servisu čistou hrou potvrdil a po takřka třech hodinách se mohl radovat z vítězství ve čtyřech setech, 4:6, 6:3, 6:2 a 7:5, a postupu do osmifinále French Open. V něm se potká s jedenáctým nasazeným hráčem, Španělem Davidem Ferrerem.

Radek Štěpánek si zahraje osmifinále na French Open. V zápase čtyřhry společně se svým parťákem Nenadem Zimonjićem ze Srbska vedli nad Španěly Carrenem-Bustou a Marrerem-Santanou 1:0 na sety, ve druhé sadě pak prohrávali 2:3, ale jejich soupeři duel předčasně vzdali.

Start do zápasu vyšel Štěpánkovi se Zimonjićem narámně, když po pár minutách vedl česko-srbský pár 4:0! Že ale nepůjde o snadný zápas,
naznačil další průběh prvního setu, kdy se Španělům podařilo dotáhnout skóre do vyrovnaného stavu. Úvodní sada nakonec dospěla až do
tiebreaku, ve kterém musela zkušenější dvojice odvracet jeden setbol, aby pak sama využila první příležitost na ukončení sady.

Druhý set nabídl oproti úvodu zápasu vyrovnaný tenis. Oba páry si držely svá podání až do páté hry. Po jejím skončení totiž Španělé
duel předčasně ukončili a z postupu do dalšího kola deblové části turnaje se mohl radovat Štěpánek se Zimonjićem.

Druhé kolo čtyřhry dnes rozehrála i Barbora Strýcová, včera tak statečně bojující v singlovém zápase proti světové dvojce Radwańské. Společně s Michaelou Krajicekovou vyzvaly v duelu druhého kola německý pár Friedsamová, Siegemundová, jenže po porážce ve dvou setech, 2:6 a 3:6 se s Paříží loučí i v pavouku ženské čtyřhry.

French Open, Paříž (antuka, muži – 3.kolo)
TOMÁŠ BERDYCH (8.) – Pablo Cuevas (URU, 27.)  4:6, 6:3, 6:2, 7:5

French Open, Paříž (antuka, muži, čtyřhry – 2. kolo)
ŠTĚPÁNEK, Zimonjić (SRB) - Carreno-Busta, Marrero-Santana (ESP)  7:6 (6), 2:3 skreč Carreno-Busta, Marrero-Santana

French Open, Paříž (antuka, ženy, čtyřhry – 2. kolo)
STRÝCOVÁ, Krajiceková (NED) - Friedsamová, Siegemundová (GER)  2:6, 3:6

ITF / FUTURES
Jablonec nad Nisou (antuka, muži, dvouhry – semifinále)
AKTUÁLNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z JABLONCE SLEDUJTE ZDE

Szczawno-Zdrój Cup (antuka, ženy, kvalifikace – 1. kolo)
SABINA MACHALOVÁ (-)
- Caroline Ilowská (AUT, 1188.)  7:6 (1), 6:1
NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1265.) - Elzbieta Iwaniuková (POL, -)  5:7, 6:2, 6:2
ANETA KLADIVOVÁ (-) - Nikola Okopniaková (POL, -)  6:3, 6:4
SONJA KŘTĚNOVÁ (-) - Marina Kolbová (UKR, -)  6:2, 6:1