RPM Prague Open: Mertl nezvládl třísetovou bitvu. Končí také Papík s Gengelem

- Jan Vojkůvka

Areál TK Spoje Praha byl ve středu svědkem dohrání zbývajících zápasů prvního kola na prvním letošním českém futuru. Českým tenistů se však dnes příliš nedařilo. Jan Mertl, Tomáš Papík i Marek Gengel své úvodní zápasy na turnaji nezvládli, kdežto David Poljak a Michael Vrbenský postupují do dalšího kola!

Program ve středu zahájily dva velmi překvapivé výsledky, které skončily v neprospěch českých favoritů. S turnajem se už v prvním kole loučí čtvrtý nasazený Tomáš Papík, který nezvládl úlohu favorita v souboji s Belgičanem Michaelem Geertsem, s nímž prohrál 5:7 a 3:6, když se nedokázal během celého utkání příliš opřít o první podání a na returnu naopak nevyužil mnohých zaváhání soupeře, který taktéž do většiny výměn musel jít přes druhé podání.

"Z mého pohledu to nebyl povedený zápas. Zejména z bekhendu jsem dělal mnoho chyb. Soupeř hrál dnes dobře a bohužel to nestačilo," smutnila nasazená čtyřka v rozhovoru pro Tenisový svět po porážce v prvním kole. 

Překvapivou porážku zakusil také Marek Gengel, který měl v prvním kole výhodu přívětivého losu proti německému kvalifikantovi Adrianu Obertovi. S rozehraným soupeřem se mu ale nepodařilo prodat své kvality. Trápil se na podání, přišel během duelu hned čtyřikrát o servis a nakonec prohrál 2:6, 4:6.

Postup do osmifinále vybojoval naopak David Poljak, jenž si zahrál se svým krajanem Ondřejem Krstevem, který do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace. Poljak držel otěže zápasu pevně ve svých rukou a zvítězil 6:1, 7:5 poté, co Krstev ve druhém setu dokázal dlouho úspěšně rebrejkovat své ztráty servisu, ale na tu z jedenáctého gemu už odpověď nenašel.

"Do stavu 6:1, 1:0 jsem neudělal příliš chyb. Podával jsem, soupeře jsem tlačil a všechno mělo tak, jak má být. Poté nastal z mé strany herní propad z dobré hry na řekl bych podprůměrnou," okomentoval David Pojkal v rozhovoru pro Tenisový svět dnešní zápas, který nakonec dovedl do vítězného konce.  

V souboji sedmnáctiletých divokých karet mezi Michaelem Vrbenským a Dominikem Langmajerem se více dařilo Vrbenskému, který po výhře 6:3, 6:3 nad svým soupeřem dosáhl premiérového kariérního úspěchu mezi dospělými, když vybojoval za postup do druhého kola první bod do žebříčku ATP.

Turnaj RPM Prague Open ve středu přišel o svou turnajovou dvojku. Jan Mertl se po neúspěšné kvalifikaci na Prosperita Open v Ostravě, kde zůstal těsně před branami hlavní soutěže, rozhodl pro účast na patnáctce v Praze. Aktuálně 354. hráč světového žebříčku sehrál s Němcem Peterem Hellerem tříhodinovou bitvu, kterou smolně prohrál až v tiebreaku třetí sady a s turnajem se bohužel loučí již v prvním kole. 

1. kolo dvouhry
TOMÁŠ PAPÍK (4) - Michael Geerts (BEL) 5:7, 3:6
DAVID POLJAK - ONDŘEJ KRSTEV 6:1, 7:5
Adrian Obert (GER) - MAREK GENGEL 6:2, 6:4
Vadym Ursu (UKR) - Filipp Kekerčeni (UKR) 1:6, 0:6
Daniel Nolan (AUS) - Juraj Masár (SVK) 2:6, 6:4, 4:6
MICHAEL VRBENSKÝ - DOMINIK LANGMAJER 6:3, 6:3
Peter Heller (GER) - JAN MERTL (2) 2:6, 7:6 (7), 7:6 (5)
Maciej Rajski (POL) - Bruno Sant'Anna (BRA, 3) 6:3, 2:6, 6:3

1. kolo čtyřhry
Groen (NED), Tikhomirov (USA) - Urutia Fuentes (CHI), Walkow (POL) 1:6, 1:6
Geerts (BEL), Lenz (GER) - MINÁŘ, STANĚK 1:6, 1:6
PÁTÝ, VALENTA - POLJAK, Ursu (UKR) 6:4, 7:6 (4)
PAPÍK, VOCEL - KELLOVSKÝ, Lazarov (BUL) 3:6, 0:6

RPM Prague Open den po dni:

Úterý 16.5.:

RPM Prague Open: Rikl postupuje po skreči soupeře, Staněk končí. Favorit Šátral nezaváhal

Pondělí 15. 5.:

RPM Prague Open: Krstev s Vocelem se kvalifikovali do hlavní soutěže. Ta byla odpoledne rozlosována

Neděle 14. 5.:

RPM Prague Open: Do finále kvalifikace prošli Vocel, Bolardt, Krstev a Paroulek

Sobota 13.5.:

RPM Prague Open: V prvním kole kvalifikace nastoupí dvacítka Čechů