Na UniCredit Czech Open se představí Veselý či Pavlásek. Do Prostějova se chystá i Tipsarevič

- Petr Šístek

Čtyřiadvacátý ročník prostějovského challengeru UniCredit Czech Open, který se uskuteční od 5. do 10. června a je největším mužským turnajem hraným na území České republiky, svou účastí ozdobí Jiří Veselý či Adam Pavlásek. Fanoušci, kteří budou mít již tradičně po celý průběh turnaje vstup zdarma, se mohou těšit i na řadu kvalitních zahraničních tenistů.

Jiří Veselý, aktuálně 62. hráč žebříčku ATP, je dvojnásobným šampionem turnaje z let 2014 a 2015. V případě, že by se mu v domácím prostředí podařilo vybojovat třetí titul, vyrovnal by se nejúspěšnějším hráčům historie tohoto podniku, kterými jsou Radek Štěpánek a Jan Hájek.

I Adam Pavlásek je pravidelným účastníkem Unicredit Czech Open a v roce 2014 si zde zahrál dokonce semifinále. Z dalších českých tenistů by se mohli turnaje zúčastnit Jan Šátral či Václav Šafránek, kteří ale aktuálně figurují hluboko pod čarou a o účast v hlavní soutěži by pravděpodobně museli bojovat v kvalifikaci.

Startovní pole zkvalitní řada zajímavých zahraničních hráčů. Mezi hlavní hvězdy mezi přihlášenými tenisty patří bývalý osmý hráč světa Janko Tipsarevič či vítěz Turnaje mistrů ve čtyřhře Marcel Granollers. Prostějovský turnaj do svého programu zahrnuli vynikající antukáři jako Horacio Zeballos, Santiago Giraldo. Chybět nebude ani obhájce loňského titulu Michail Kukuškin. Na prvním místě pod čarou pak figuruje Federico Delbonis, který ještě loni byl příslušníkem čtvrté desítky žebříčku ATP a v listopadu vyhrál rozhodující pátý zápas ve finále Davis Cupu.

Účast všech přihlášených tenistů je ale podmíněna tím, že se jim nepodaří probojovat do druhého týdne Roland Garros. Zároveň ale v případě, že by v prvních třech kolech pařížského grandslamu překvapivě skončil některý z tenistů první padesátky, kteří se nemohou na turnaj řádně přihlásit, jsou mu pořadatelé připraveni nabídnout divokou kartu. Předběžně domluveni jsou s 39. hráčem světa Diegem Schwartzmanem, 49. Martinem Kližanem a bývalým pátým hráčem světa Tommym Robredem. O držiteli čtvrté divoké karty bude teprve rozhodnuto, aktuálně k ní má dle slov manažera turnaje Miroslava Černoška nejblíže Patrik Rikl.

Seznam přihlášených hráčů na UniCredit Czech Open 2017