Denní menu, 15.5.2017: Berdych, Strýcová i Siniaková v Římě postupují, Šafářová dobře rozehraný duel ztratila

- Petr Šístek, Filip Lefenda

Pondělní tenisový program je ozdoben bohatou účastí českých zástupců. Na prestižním turnaji v Římě Barbora Strýcová prohrála s Darjou Kasatkinovou první set, avšak soupeřka utkání ve druhé sadě vzdala. Tomáš Berdych dokázal udolat Mischu Zvereva, s nímž musel odvracet tři setboly. Po dvouapůlhodinové bitvě dokázala postoupit i Kateřina Siniaková. Lucie Šafářová měla zápas proti Lučičové-Baroniové dobře rozehrán, nakonec se ale z postupu po třech setech raduje Chorvatka. Adam Pavlásek prohrál v Heillbronu s Maďarem Fucsovicsem, Lukáš Rosola v úvodním kole challengeru v Bordeaux přehrál Denise Kudlu. V uzbeckém Samarkandu bojoval srdnatě o postup s favorizovaným Milojevičem Marek Jaloviec, leč nakonec neuspěl.

NA ROZJEZD

11:00

STRÝCOVÁ POSTUPUJE PO SKREČI KASATKINOVÉBarboru Strýcovou na úvod štědře dotovaného turnaje v Římě čekal těžký souboj s Darjou Kasatkinovou. Ruská tenistka na úvod antukové sezony ovládla podnik v Charlestonu, avšak od té chvíle na vyhraný zápas čeká. Česká tenistka na předchozím turnaji v Madridu sice dokázala přejít přes první kolo, poté ale překvapivě nestačila na Laru Arruabarrenaovou.

Do prvního vzájemného utkání vstoupila lépe Kasatkinová, která díky rozhodujícímu brejku ze sedmého gemu ovládla úvodní set. Ruská tenistka šla do vedení i ve druhém dějství, avšak Strýcová po rebreaku srovnala na 2:2. Následně si obě hráčky držely podání až do stavu 4:3 z pohledu české hráčky, kdy Darja Kasatkinová utkání skrečovala. Barbora Strýcová tak postupuje do druhého kola turnaje v Římě, v němž se utká s lepší hráčkou ze souboje mezi Timeou Bacsinszkou a Timeou Babosovou. – Barbora Strýcová x Darja Kasatkinová (RUS) 4:6, 4:3, skreč Kasatkinová

 

HLAVNÍ CHOD

12:00

BERDYCH UDOLAL TRÁPÍCÍHO SE MISCHU ZVEREVA: Tomáš Berdych poté, co v osmifinále Masters v Madridu nestačil na Alexandra Zvereva, v úvodním kole římského podniku poměřil síly s jeho bratrem Mischou. Ten od senzačního postupu do čtvrtfinále Australian Open dokázal vyhrát pouhé dva zápasy, avšak s dlouholetou českou jedničkou až do dnešního utkání držel smírnou bilanci a před osmi lety jej právě v Římě dokázal porazit.

Tentokrát český tenista v úvodní sadě za stavu 6:5 nevyužil čtyři setboly a následně musel v tiebreaku otáčet stav 4:6 a 6:7. První set ale nakonec získal po brejku v pátém gemu druhého dějství již dokázal dovést utkání do vítězného konce, když využil první mečbol. Ve druhém kole se Berdych v Římě utká s lepším ze souboje mezi Robinem Haasem Carlosem Berlocqem. – Tomáš Berdych x Mischa Zverev (GER) 7:6(7), 6:4

 

A KDO NEMÁ DOST...

12:30

ŠAFÁŘOVÁ NEZVLÁDLA BITVU S LUČIČOVOU-BARONIOVOU: Lucie Šafářová poprvé v kariéře prohrála s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou, když v Římě nedotáhla do vítězného konce dobře rozehraný zápas. V prvním setu vedla Češka už 5:1, poté ale ztratila šest her v řadě a prohrála 5:7.

Na nezdar Šafářová ve druhé sadě zapomněla a vyhrála ji 6:4, když rozhodující krok učinila v devátém gemu, kdy soupeřce ukradla podání. Další brejk se zrodil v rozhodujícím dějství a Šafářová po něm vedla 3:2, výhodu podání ale nezužitkovala, ba naopak. Od té doby už brněnská rodačka neuhrála ani jeden gem a prohrála s Lučičovou 3:6. – Lucie Šafářová x Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO) 5:7, 6:4, 3:6

Češi v akci

Siniaková v Římě udolala Čang

Kateřina Siniaková (37.) v úvodním kole turnaje v Římě udolala Šuaj Čang (31.) po dvouapůlhodinové bitvě a výsledku 5:7, 6:3 a 7:6(6). V úvodním setu si obě hráčky držely své podání až do dvanáctého gemu, kdy Češka o svůj servis přišla. Zareagovala ale skvělým vstupem do druhého dějství, v němž šla ihned do vedení 2:0 a v závěru setu přidala ještě druhý brejk. Utkání tak rozhodovala až třetí sada, v níž Siniaková vedla 4:2, avšak následně dvakrát přišla o svůj servis a za stavu 5:6 čelila podání soupeřky na vítězství. Nakonec ale dokázala utkání dovést do tiebreaku, který ovládla poměrem 8:6 a může se radovat z postupu do druhého kola.

Rosol v Bordeaux na úvod nezaváhal

Lukáš Rosol v prvním kole challengeru v Bordeaux přehrál Denise Kudlu po setech 6:3 a 6:2. Český tenista získal podání soupeře hned v úvodním gemu zápasu a první set ukončil na returnu. Ve druhém dějství si Rosol vypracoval rychlé vedení 3:0 a následně za stavu 5:2 využil na příjmu svůj třetí mečbol. V osmifinále se utká s lepším hráčem ze souboje mezi osmým nasazeným Gastãem Eliasem a domácím Julienem Benneteauem.

Pavlásek poprvé prohrál s Fucsovicsem

Pro Adama Pavláska skončil antukový challenger v Heillbronu již v prvním kole. V tom se utkal s Maďarem Martonem Fucsovicsem, s nímž v předchozích dvou vzájemných měřeních sil uspěl, tentokrát už ale nikoliv. První set vyhrál Maďar 6:2, ve druhém vedl 5:3, ale Pavlásek se ještě vzepřel a srovnal na 5:5. V jedenácté hře však ztratil opět servis a posléze i druhou sadu poměrem 7:5.

Jaloviec favorita potrápil, nakonec ale prohrál

Marek Jaloviec byl v utkání úvodního kola na challengeru v uzbeckém Samarkandu blízko vítězství. Favorizovaný Srb Nikola Milojevič sice vyhrál první set 6:3, ten druhý ale bral po vítězství v tiebreaku třiadvacetiletý Čech. Ten začal dobře také třetí dějství, ve kterém nad nasazenou sedmičkou vedl 3:0, poté ale Jaloviec odpadl, když ve zbytku utkání uhrál už jen jedinou hru a nakonec tak rozhodující set prohrál 4:6.

Kolář v Samarkandu postupuje ve čtyřhře

Zdeněk Kolář s Laurynasem Grigelisem v úvodním kole čtyřhry na challengeru v uzbeckém Samarkandu přehráli na divokou kartu startující Romana Chassanova a Šonigmatjona Šofajzijeva po setech 6:3 a 6:4. Česko-litevský v první sadě zaznamenal rozhodující brejk v šestém gemu, následně Kolář s Grigelisem dokázali soupeřům sebrat podání i v úvodní hře setu následujícího a utkání již bezchybným výkonem na svém servisu dovedli do vítězného konce.

Pospíšil si v Čerkasy finále nezahraje

Jaroslav Pospíšil (498.) v semifinále turnaje futures v ukrajinském Čerkasy nestačil na domácího Arťoma Smirnova (620.), kterému podlehl po setech 4:6, 6:3 a 2:6. Český tenista se soupeře v úvodní sadě držel krok až do stavu 4:4, kdy přišel o svůj servis a Smirnov následně set dopodával. Ve druhém dějství ovšem Pospíšil otočil z 0:1 na 4:1 a vynutil si rozhodující sadu. V ní ale od stavu 2:2 prohrál čtyři gemy a na turnaji tak končí v semifinále. V Čerkasy se český hráč představí i tento týden, kdy bude plnit roli turnajové čtyřky a v úvodním kole se utká s domácím Stanislavem Poplavským (1054.)

ATP / WTA

Internazionali BNL d'Italia (muži, 4 273 775 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

TOMÁŠ BERDYCH (13.)[12] - Mischa Zverev (GER, 32.) 7:6(7), 6:4

Internazionali BNL d'Italia (ženy dvouhra, 3 076 495 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

BARBORA STRÝCOVÁ (21.)[14] - Darja Kasatkinová (RUS, 26.) 4:6, 4:3, skreč Kasatkinová
KATEŘINA SINIAKOVÁ (37.) - Šuaj Čang (CHN, 31.) 5:7, 6:3, 7:6(6)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (38.) - Mirjana Lučičová-Baroniová (CRO, 22.)[16] 5:7, 6:4, 3:6

CHALLENGERY

BNP Paribas Primrose, Bordeaux (muži, 106 000 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

LUKÁŠ ROSOL (157.) - Denis Kudla (USA, 169.) 6:3, 6:2

Neckar Cup, Heilbronn (muži, 64 000 EUR, antuka, 1. kolo dvouhry)

ADAM PAVLÁSEK (94.)[3] - Marton Fucsovics (HUN, 152.) 2:6, 5:7

Samarkand Challenger (muži, 75 000 USD, antuka)

1. kolo dvouhry
MAREK JALOVIEC (281.) - Nikola Milojevič (SRB, 193.)[7] 3:6, 7:6(4), 4:6

1. kolo čtyřhry
KOLÁŘ, Grigelis (LTU) - Chassanov (KAZ), Šofajzijev (UZB)[WC] 6:3, 6:4

Empire Slovak Open 2017, Trnava (ženy, 100 000 USD, antuka)

Empire Slovak Open podrobně sledujeme v samostatném článku

ITF / FUTURES

RPM PRAGUE OPEN 2017 (muži, CZE F1, 15 000 USD, antuka)

RPM Prague Open podrobně sledujeme v samostatném článku

Čerkasy, UKR F1 (muži, 15 000 USD, antuka, semifinále dvouhry)

JAROSLAV POSPÍŠIL (498.)[5] - Arťom Smirnov (UKR, 620.)[7] 4:6, 6:3, 2:6

Čerkasy, UKR F2 (muži, 15 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

FILIP DUDA (1609.)[14] - Maurizio Speziali (ITA, -) 6:2, 6:4

ACADEMIA SANCHEZ-CASAL WOMEN'S OPEN, Naples (ženy, 15 000 USD, antuka, 2. kolo kvalifikace)

DAGMAR ZDRUBECKÁ (-)[WC] - Frances Alticková (USA, 1030.) 

OIERAS, POR F3 (ženy, 15 000 USD, antuka, finále kvalifikace) 

LAETITIA PULCHARTOVÁ (-) - Alice Gillanová (GBR, -) 3:6, 4:6
MARTINA KUDELOVÁ (-) - Risa Vicensová-Masová (ESP, -) 0:6, 3:6