Nadal vyrovnal Djokovičův rekord! V Madridu oslavil svůj třicátý titul z Masters

- Jan Vojkůvka

Fantastický Rafael Nadal! Antukový král září i v této sezoně a na turnaji v Madridu vybojoval svůj třetí letošní titul v řadě ze svého oblíbeného povrchu. Neporažený Španěl po výhře nad Rakušanem Dominicem Thiemem 7:6 (8), 6:4 navíc slaví rekordní 30. triumf na turnajích série Masters a vyrovnal obdobný úspěch Srba Novaka Djokoviče.

Sezóna Rafaela Nadala připomíná doby, kdy se přetahoval s Rogerem Federerem o pozici nejlepšího mužského tenisty. Na šestém z osmi turnajů si zahrál ve finále a po třech porážkách na tvrdém povrchu slaví naopak třetí antukový titul tohoto kalendářního roku.

Na svém domovském povrchu navíc zůstává letos neporažený, ve finále s Dominicem Thiemem vybojoval 15 vítězství v této sezoně a jeho konto doposud nezatěžuje žádná porážka. Prokázal tak svou dominanci na červeném podkladu, na němž vybojoval svou celkově 52. trofej (v součtu všech povrchů je držitelem 72 titulů).

Zápas to přitom nebyl vůbec snadný. Publikum v Madridu nesledovalo ideální vstup svého miláčka do utkání, Nadal ve třetím gemu ztratil servis a musel dohánět manko jednoho brejku. To se mu povedlo v šesté hře, v níž srovnal na 3:3. Od té chvíle mu i přes několik mírných zakolísání patřil centrální dvorec.

První set mohl zakončit už v desáté hře, kdy měl na returnu tři setboly, ale Thiem byl proti a dokázal se v sadě udržet. Vybojoval rozhodující tiebreak, v němž dokonce zaútočil na vítězství, ale ani jeden ze svých dvou setbolů nevyužil a v dramatické bitvě nakonec podlehl Nadalovi 8:10.

Ve druhém setu byl obrázek hry obdobný, až na jedinou výjimku. Lépe vstoupil do dějství tentokrát španělský matador, který v úvodním gemu obral Thiema o podání a s výhodou jednoho brejku si dokráčel pro jubilejní třicátý titul z turnajů Masters. V souboji servisů Thiem sice ještě vystrkoval růžky a snažil se s výsledkem něco udělat, ale nedokázal využít ani jeden z pěti nabídnutých brejkbolů a nejvíce ho může mrzet poslední desátý gem, v němž měl hned čtyři příležitosti na návrat do zápasu.

Nepodařilo se mu ale už na returnu najít recept na svého soupeře a Nadal po maratonském gemu přes čtyři shody zvládl zakončit zápas po využití čtvrtého mečbolu v utkání.

Pro Thiema bylo madridské finále tím největším, v jakém si doposud ve své kariéře zahrál. Na svůj první titul z ATP World Tour 1000 si však bude muset počkat, narazil totiž na rekordmana, který svou sbírku může rozšířit už příští týden v Římě, kde opět bude patřit k největším favoritům.