Empire Slovak Open 2017: Kilnarová prošla do finále kvalifikace, Hradecká ve druhém setu vzdala

- Radek Štohl, Jan Vojkůvka

OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Z TRNAVY – Druhým dnem kvalifikačních bojů pokračoval v neděli devátý ročník ženského turnaj v Trnavě. Ve slovenském městě se po úspěšné sobotě představila také nasazená jednička kvalifikace Lucie Hradecká, která ovšem za stavu 6:2, 2:5 utkání vzdala. O postup do hlavní soutěže tak bude v pondělí bojovat už pouze sedmnáctiletá Monika Kilnarová, jež přehrála Slovenku Schmiedlovou 7:6 (3), 6:0.

Hradecká dokázala ještě v prvním setu předvádět další z řady parádních výkonů posledních týdnů a nad domácí Laurou Svatíkovou vyhrála první sadu v poměru 6:2. Bolesti krku se však v průběhu druhého dějství začaly zhoršovat a přinutily favoritku zápasu ke skreči poté, co z 0:4 stáhla na 2:4 a prohrála následující sedmý gem.

Problémy si přenesla už z úvodního zápasu, který absolvovala v sobotu proti další Slovence Viktórii Morvayové, kterou porazila 6:4, 6:2. „Doufala jsem, že to dnes bude lepší, ale během zápasu se to zhoršovalo a myslím, že nemělo cenu se dál trápit,“ usmála se po skrečovaném utkání.

Druhá česká zástupkyně ve druhém kvalifikačním kole, Monika Kilnarová, narazila na jinou slovenskou tenistku - Kristínu Schmiedlovou, která byla mírnou favoritkou zápasu. A zkraje duelu to i potvrzovala, když Kilnarová prohrávala napřed 0:3 a posléze 2:4. Jenže česká hráčka se nevzdala a trpělivou hrou se vrátila do první sady a po brejku v jedenáctém gemu mohla dokonce úvodní dějství doservírovat. Ač se jí to nepovedlo, v následujícím tiebreaku vyhrála 7:3 a ujala se vedení 1:0 na sety.

Druhý set už byl z pohledu Kilnarové dominantní. Češka smetla soupeřku 6:0 a zápas zakončila čistou hrou na returnu. „Začala jsem hodně nervózně a hrála jsem hrozně krátké míče,“ osvětlila špatný vstup do zápasu. „Vůbec mi to nelétalo, servis mi nešel, ale pak jsem se uvolnila a servisem jsem si hodně pomáhala.“ O postup do hlavní soutěže se utká v pondělí právě s Laurou Svatíkovou.

Během nedělního programu se na dvorcích v Trnavě představilo další kvarteto domácích hráček. Zatímco Sandra Jamrichová, která přešla v prvním kole přes Gabrielu Pantůčkovou, prohrála s Američankou Nicole Melicharovou 6:0, 4:6, 4:6 a Lenka Juríková nestačila na Rakušanku Piu Konigovou v poměru 3:6, 0:6, postupující Slovenku si přítomné publikum mohlo vychutnat v ryze domácím klání mezi Veronikou Koberlingovou a Michaelou Hončovou.

Roli favoritky potvrdila sedmá nasazená Hončová, jež porazila na divokou kartu startující Koberlingovou 6:2, 6:2.

2. kolo kvalifikace

LUCIE HRADECKÁ (1) - Laura Svatíková (SVK) 6:2 2:5 skreč. Hradecká
Sandra Jamrichová (SVK) - Nicole Melicharová (USA) 6:0 4:6 4:6
Antonia Lottnerová (GER, 2)
- Claudia Giovineová (ITA) 6:3 6:3
Pia Konigová (AUT) - Lenka Juríková (SVK, 8) 6:3, 6:0
Veronika Koberlingová (SVK, WC)  - Michaela Hončová (SVK, 7) 2:6, 2:6
Viktoria Kamenská (RUS, 3) -  Mira Antonitschová (AUT) 6:3, 6:1
MONIKA KILNAROVÁ - Kristína Schmiedlová (SVK) 7:6 (3), 6:0
Čchia-jung Čchuang (TPE, WC) - Nicoleta-Catalina Dascaluová (ROU, 6) 4:6, 4:6