Empire Slovak Open 2017: Hradecká s Kilnarovou postupují kvalifikací, Pantůčková uhrála jediný gem

- Jan Vojkůvka

OD NAŠEHO ZPRAVODAJE Z TRNAVY – Slovensko čeká v Trnavě devátý ročník místního Empire Slovak Open, ženského turnaje dotovaného 100 tisíci dolary. Úvodní den patří tradičně kvalifikačním bojům, do kterých naskočilo i pět českých tenistek, které toužily po proniknutí do hlavní soutěže a boji o titul, jenž v minulé sezoně vybojovala Kateřina Siniaková. Do druhého kola však pronikly jen Lucie Hradecká a Monika Kilnarová.

Hlavní hvězdou kvalifikace a nasazenou jedničkou bude Lucie Hradecká, která doslova zářila na antukovém turnaji WTA v Praze, na kterém prošla skrz kvalifikaci až do druhého kola a zastavila ji až Barbora Strýcová. Hradecká celkově s příchodem antukové části sezony získala úctyhodnou formu, už o týden dříve ve Stuttgartu se probojovala až do finále kvalifikace, která byla velmi silně obsazena a nestačila až na Estonku Kontaveitovou.

Svou pohodu z posledních týdnů si přenesla i do Trnavy, kde na úvod narazila na domácí Viktórii Morvayovou, šestnáctiletou tenistku startující na základě divoké karty. Hradecká v utkání neměla na servisu příliš problémů, čelila sice jednomu brejkbolu, ale dokázala ho odvrátit, pomohla si pěti esy a za 64 minut postoupila do dalšího kola po výhře 6:4, 6:2.

„Ze začátku to bylo hodně těžké. Přijela jsem včera večer, po celém dnu cestování jsem si tu nezahrála a na začátku jsem si vůbec nemohla najít timing,“ přiznala Hradecká. „Naštěstí mě hodně drželo podání, uhrála jsem první set a na začátku druhého se mi podařilo soupeřku brejknout. Pak už se to zahrálo docela s poklidem.“

V roli čtvrté nasazené se prezentovala v kvalifikaci Gabriela Pantůčková, jež měla být favoritkou na postup do hlavní soutěže, ale hned na úvod ji překvapila domácí Sandra Jamrichová. Proti Slovence se Pantůčková vůbec nedostala do hry, první a poslední gem uhrála za stavu 0:6, 0:3, když soupeřku brejkla. V utkání si ani jednou neudržela podání a končí po porážce 0:6, 1:6.

„Musím říct, že soupeřka hrála dobře. Mně se teď vůbec,“ řekla Pantůčková po utkání. „V tréninku mi to jde, makám, ale musím to dostat i do zápasů, párkrát vyhrát a začít si věřit. Tenis je jednou nahoru, jednou dolů. Loni se mi dařilo, ale věřím, že to zase zlomím.“

Úspěšný vstup do kvalifikace má za sebou Monika Kilnarová, jež se utkala s domácí divokou kartou Natalií Zorgovskou. Česká tenistka si v souboji s dvacetiletou soupeřkou, jež nikdy nefigurovala na žebříčku WTA, poradila bez větších obtíží a postoupila po 44 minutách po výhře 6:0, 6:2.

„Až na pár chyb jsem hrála celkem dobře,“ řekla po utkání Kilnarová. „Ze začátku jsem byla docela překvapená, že jí to tam docela padalo, ale po dvou gemech jsem se více rozehrála a soupeřka začala více chybovat.“

Naopak konec v kvalifikaci potkal Vendulu Žovincovou, jejíž los byl druhý nejhorší z možných. Narazila na nasazenou dvojku Antonii Lottnerovou z Německa, která potvrdila roli favoritky a porazila českou hráčku 6:2, 6:3. Žovincová si v utkání nevypracovala ani jeden brejkbol a prohrála za 63 minut.

„Rozhodl asi return. Zdálo se mi, že strašně dobře returnovala. Já naopak měla s jejím servisem docela problémy, hlavně když nám vyměnily míče, tak jsem hodně chybovala z returnu,“ hodnotila Žovincová. „Se svým výkonem spokojená nejsem, protože jsem prohrála a mrzí mě pár výměn, ale soupeřka hrála opravdu výborně.“

Poslední Češkou v sobotním programu byla Barbora Miklová, která naskočila k zápasu s Rakušankou Piou Konigovou krátce po poledni a za hodinu hry prohrála 4:6, 2:6. Miklové příliš nešel první servis, trefovala ho jen s úspěšností 53% a celkem nabídla soupeřce čtyři brejkboly, které Rakušanka všechny využila.

1. kolo kvalifikace
LUCIE HRADECKÁ (1) - Viktória Morvayová (SVK, WC) 6:4, 6:2
Laura Svatíková (SVK) - Veronika Kapšajová (UKR) 4:1 skreč Kapšajová
MONIKA KILNAROVÁ - Natalia Zorgovská (SVK, WC) 6:0, 6:2
Kristína Schmiedlová (SVK) - Cristina Dinuová (ROU, 5) 7:6(3), 6:1
Antonia Lottnerová (GER, 2) - VENDULA ŽOVINCOVÁ 6:2, 6:3
Alexa Piroková (HUN) - Claudia Giovineová (ITA) 3:6, 2:6
BARBORA MIKLOVÁ - Pia Konigová (AUT) 4:6, 2:6
Katarina Kužmová (SVK, WC) - Lenka Juríková (SVK, 8) 0:6, 0:6
Viktoria Kamenská (RUS, 3) - Anastasija Šošinová (UKR) 6:3, 6:2
Bianka Bekefiová (HUN) - Mira Antonitschová (AUT) 4:6, 3:6 
Jekatěrina Jašinová (RUS) - Čchia-jung Čchuang (TPE, WC) 5:7, 2:6
Maria Irigoyenová (ARG) - Nicoleta-Catalina Dascaluová (ROU, 6) 3:6, 4:6
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (4) - Sandra Jamrichová (SVK) 0:6, 1:6
Nicole Melicharová (USA) - Rebeka Stolmarová (HUN) 6:2, 4:6, 7:5
Veronika Koberlingová (SVK, WC) - Adriana Šenkárová (SVK, WC) 7:5, 6:2
Ljudmila Kičenoková (UKR) - Michaela Hončová (SVK, 7) 3:6, 0:3 skr.


Galerie