Plíšková se Siniakovou obdržely divoké karty, v kvalifikaci na Prague Open devět Češek

- Martin Moravec, Jan Vojkůvka

Základní kameny blížícího se turnaje J&T Banka Prague Open se pomalu, ale jistě rýsují. Kristýna Plíšková s Kateřinou Siniakovou obdržely od organizátorů divoké karty. A jako každý jiný turnaj, tak i tentobude zahájen víkendovou kvalifikací, ve které nastoupí hned devět českých tenistek. Jak vypadá los na kvalifikační klání?

Už je to jasné: bez kvalifikace si turnaj J&T Banka Prague Open 2016 zahrají z Češek ještě Kristýna Plíšková a Kateřina Siniaková. Stejně jako Slovenka Jana Čepelová dostaly od organizátorů volnou kartu.

Do pozdního pátečního odpoledne, skoro až večera, museli organizátoři čekat, než budou moci divoké karty pro letošní turnaj oznámit. Záleželo na tom, jak si ve čtvrtfinále v Istanbulu povede Švýcarka Stefanie Vögeleová.

Protože vyhrála a postoupila do semifinále, nemůže v Praze stihnout kvalifikaci. Na takzvané "special entry" se tedy posunula přímo do hlavní soutěže a zaplnila jedno z míst, které by jinak bylo využito pro žebříčkově výše přihlášenou hráčku.

Poslední (čtvrtou) kartu od WTA podle pravidel dostala Aljaksandra Sasnovičová z Běloruska - jako první ze seznamu náhradnic pro hlavní soutěž.

Do kvalifikace naskočí devět českých hráček

V kvalifikaci pražského turnaje se bude bojovat o čtyři postupová místa v tříkolovém mini-turnaji, kterého se zúčastní celkem 32 tenistek. Mezi nimi nebude chybět hned devítka českých tenistek, které mají větší či menší šance na úspěch.

Roli první nasazené v kvalifikaci bude plnit zkušená Klára Koukalová, která se stala zároveň jedinou nasazenou hráčkou z českých řad. Ostatní hráčky si budou muset v cestě za postupem do hlavní soutěže tak zahrát proti papírově silnějším soupeřkám, alespoň tedy ve většině případů.

Kromě Koukalové se kvalifikace zúčastní teprve Tereza Smitková, Tereza Martincová, Andrea Hlaváčková v českém souboji s Barborou Štefkovou, Markéta Vondroušová, sedmnáctiletá Anna Slováková, Barbora Krejčíková a teprve patnáctiletá juniorka Karolína Beránková.

Mezi favoritky turnaje budou patřit mimo jiné Američanka Louisa Chiricová, která schytala v německém Stuttgartu dva kanáry od Petry Kvitové, ale patří mezi velmi talentované mladé hráčky, navíc nasazené jako číslo dvě. O postup by se měly poprat také Viktorija Golubicová, jež nepříjemně překvapila české tenistky během nedávného Fed Cupu, když vybojovala výhry nad Karolínou Plíškovou a Bárou Strýcovou.

V neposlední řadě pak nesmíme zapomenout na Patricii Tigovou či Soranu Cirsteovou.

Vstup je po celý turnaj zdarma, hlavní soutěž začíná v pondělí v 11 hodin dopoledne. Do areálu bude taktéž zdarma jezdit autobus ze stanice metra Holešovice.

 

Los kvalifikace:

KLÁRA KOUKALOVÁ (1) - Anabdube Hesseová
Jekatěrina Alexandrovová - Sesil Karatančevová
Stephanie Vogtová - Anastasja Komardinová
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ - Sorana Cirsteaová (5)  
Louisa Chiricová (2) - Nadja Kičenoková
TEREZA SMITKOVÁ - Misa Egučiová
Natela Dzalamidzeová - TEREZA MARTINCOVÁ
Vania Kingová - Paula Kaniová (8)
Viktorija Golubicová (3) - Viktória Kužmová
BARBORA ŠTEFKOVÁ - ANDREA HLAVÁČKOVÁ
Victoria Kamenská - Mandy Minellaová
Oceane Dodinová - Ivana Jorovičová (7)
Patricia Maria Tigová (4) - Virginie Razzanová
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ - Sofia Šapatavová
ANNA SLOVÁKOVÁ - Maria Irigoyenová
BARBORA KREJČÍKOVÁ - Ysaline Bonaventureová