Vypadl v kvalifikaci, přesto zdolal jedničku. Už jsem měl koupenou letenku domů, smál se po životním skalpu Čorič

- Filip Lefenda

Tenisové cesty jsou spletité, vyprávět by o tom mohl Borna Čorič. Dvacetiletý chorvatský talent na turnaji v Madridu nezvládl kvalifikační duel s Kazachem Kukuškinem. Posléze se na něj ale usmálo štěstí – do hlavní soutěže se přeci jen dostal jako šťastný poražený, aby si v osmifinále připsal životní skalp světové jedničky Andy Murrayho.

Brita porazil 59. hráč světa za hodinu a 26 minut překvapivě snadno – dvakrát 6:3. V osmifinálovém duelu druhého letošního antukového podniku série Masters ztratil Čorič jen jedinkrát svůj servis.

„Po prohře v kvalifikaci jsem už měl zarezervovanou letenku domů,“ přiznal Chorvat, jemuž v pořadí ATP patřilo už i 33. místo, v úvodu pozápasové tiskové konference. „Je to pro mě samozřejmě obrovské překvapení. V posledních dvou utkáních jsem se ale cítil opravdu dobře, bylo to podobné jako v Marrákeši,“ vzpomněl si na dubnový turnaj v Maroku, kde vybojoval svůj premiérový titul na elitním okruhu.

„Chtěl jsem hrát dobře, ale nevěděl jsem, zda se mi to skutečně podaří. Je to velké vítězství, mnoho pro mě znamená. Posílí mou sebedůvěru, která je v tenise hodně potřebná, hlavně pak u hráčů, jako jsem já,“ jmenoval překvapivý čtvrtfinalista pozitiva, která z jeho triumfu nad světovou jedničkou plynou.

„Polepším si také v žebříčku, což mi pomůže do dalších turnajů. Ještě nevím, na jaké pozici budu konkrétně, ale určitě si polepším,“ neskrýval radost po povedeném střetnutí. „Nyní můžu hrát uvolněněji. Neobhajuji mnoho bodů, mohu pouze získat,“ dodal.

Chorvata v loňském roce trápily problémy s kolenem, které vyústily v chirurgický zákrok. „Naučil jsem se, že v životě jste zkrátka jednou dole a jindy nahoře, a to ve všech oblastech. Nemůžete pouze stoupat – to je přirozené. Měl jsem drobné zranění. Bylo to nešťastné, hrál jsem v té době dobře. Pak jsem se zranil a poslední tři měsíce sezony jsem musel vynechat. Ale jak říkám, tohle je tenis,“ snaží se hodit za hlavu horší etapu své tenisové kariéry.

Na Čoriče nyní čeká další těžká výzva v podobě světové devítky Dominica Thiema. V jediném vzájemném souboji ale Rakušana Čorič dokázal porazit, a sice letos v Miami. Duel skončil výsledkem 6:1 a 7:5. Pokud by se dvacetiletý přemožitel Murrayho prodral až do finále, mohl by v něm případně narazit na svého kamaráda Srba Djokoviče.

„S Novakem jsme velmi blízcí přátelé. Od doby, co jsem se objevil na Tour, mi hrozně pomohl. Dost jsme toho spolu natrénovali. Hodně se bavíme,“ uvedl na adresu druhého muže světa. K jejich vzájemnému duelu v Madridu, který by byl pro oba jistě pikantní, vede ještě předlouhá cesta. Nereálná ale rozhodně není.