Epická bitva v Madridu! Král servisu Karlovič smazal čtyři mečboly a udolal Bautistu

- Jan Vojkůvka

Souboj, který se zapíše do paměti přitomných diváků i všech sledujících. Přitom o mnoho nešlo, byl to zápas prvního kola a Ivo Karlovič se s Robertem Bautistou-Agutem utkali v Madridu "pouze" o místo v kole druhém. Na dvorci však strávili přes tři hodiny a předvedli neskutečnou bitvu, která se řadí k vrcholům této sezony.

Epický duel vyhrál Chorvat Karlovič ve třech setech 7:6 (4), 6:7 (9), 7:6 (7), avšak nebyl daleko od vyřazení, stejně jako Bautista se mohl s turnajem loučit o poznání dříve. Jejich zápas se však protáhl. Bilance utkání? Tři sety, tři tiebreky, tři hodiny a 11 mečbolů.

Karlovič přerušil vítězstvím sérii pěti porážek v řadě, které v Madridu od roku 2010 utržil a dopomohl si k výhře hned 35 esy! Král drtivého servisu mohl zápas zakončit už ve druhém setu - napřed vedl při podání soupeře v desátém gemu za stavu 5:4 40:0, ale ani jeden ze tří mečbolů nevyužil a poté v tiebreaku nepřetavil v postup další dva mečboly.

Bautista-Agut vybojoval rozhodující třetí sadu a v ní to byl naopak on, kdo mohl zápas ukončit. Své šance si vypracoval na returnu v desátém a následně dvanáctém gemu, ale tři mečboly zůstaly neproměněny. V utkání ani jeden z tenistů neztratil podání, za celých 36 klasických gemů, ač šance byly. A tak musel rozhodnout třetí tiebreak.

A v něm se děly věci! Karlovič za stavu 6:5 šel na příjem s možností svého šestého mečbolu. Nevyužil a naopak Bautista po dvou dobrých servisech měl v pořadí čtvrtý mečbol. Karlovič ale za stavu 6:7 opět předvedl výborný servis, odmazal i další šanci soupeře, aby následně dostal svou sedmou šanci za stavu 8:7.

Sedmý mečbol už využil, předvedl fantastický stopvolej na síti a postoupil. Bautista-Agut litoval po utkání nevyužitých příležitostí, měl Karloviče na "lopatě", jenže stejně, jako předtím nepovolil soupeři využít mečboly v druhé sadě, tak ani sám nedokázal zápas zakončit.

„Věděl jsem, že to dnes bude velmi těžký zápas a velmi vyrovnané skóre to potvrzuje,“ řekl Bautista na tiskové konferenci. „Udělal jsem, co jsem mohl a nemyslím si, že jsem si zasloužil prohrát. Jsem teď trochu rozrušený a byl jsem i trochu naštvaný při pohledu na skóre. Je pravdou, že to byl šílený zápas se spoustou výkyvů. Hrála se spousta brejkbolů. Měl jsem také pár mečbolů, ale nedokázal jsem se dostat do výměny kvůli esům soupeře. Zápas, jak jsem řekl, byl velmi vyrovnaný. Je to jako bychom si hodili mincí a padlo to na jeho stranu,“ podotkl smutný Španěl.