Krize je minulostí! Bouchardová v Madridu udolala Šarapovovou a brousí si zuby na světovou jedničku

- Petr Šístek

Po nadějném úvodu sezony, kdy si Eugenie Bouchardová zahrála třetí kolo Australian Open a semifinále v Sydney, se pro ni stal probíhající ročník depresí. Přišly opakované konce v úvodních kolech, utržené kanáry na turnajích nižší kategorie i pokles žebříčkem. Na žalostné výsledky ale pětadvacetiletá kanadská tenistka odpověděla velmi rázně a v Madridu si po Alizé Cornetové poradila po vynikajícím výkonu i s Marií Šarapovovou. A v osmifinále na ni nečeká nikdo jiný, než světová jednička Angelique Kerberová!

Po skalpu Cornetové, jenž byl první výhrou Bouchardové na okruhu po čtyřech měsících, se Kanaďanka nechala slyšet, že by si v dalším kole přála vyzvat Marii Šarapovovou. Ruska, vracející se po dopingovém prohřešku, její přání vyslyšela a 17. nasazenou Mirjanu Lučičovou-Baroniovou přehrála po setech 4:6, 6:4 a 6:0.

Střetnutí bylo velmi sledované i kvůli jisté kontroverzi mezi oběma tenistkami. Bouchardová totiž Šarapovovou dříve označila za podvodnici a prohlásila, že by jí návrat na kurty již neumožnila. Vzájemné střetnutí se nicméně obešlo bez výrazů osobních antipatií a nabízelo vynikající tenis.

Jako první šla do vedení 4:2 ruská tenistka, avšak brejk nedokázala potvrdit. Kanaďanka rázem otočila na 5:4 a podávala na výhru v první sadě, avšak gem hladce prohrála a bylo opět srovnáno. To ale Bouchardovou nezlomilo, neboť následně zvládla maratonský jedenáctý gem čítající šest shod, ve kterém využila čtvrtý brejkbol a vybojovala si druhou možnost k doservírování sady. I tentokrát musela kanadská hráčka čelit brejkbolu, avšak ziskem tří míčků v řadě gem otočila a rozhodla o své výhře v prvním setu poměrem 7:5.

Ve druhém dějství ale Bouchardová dokázala držet krok se svou ruskou soupeřkou pouze do stavu 2:2, od kterého v celém zbytku setu získala již pouhé tři míčky. Šarapovová tak druhý set jasně ovládla a o vítězce musela rozhodnout až třetí sada.

Ta započala nesmírně dramaticky a v prvních pěti gemech bylo k vidění celkem dvanáct brejkbolů, avšak obě hráčky si až do stavu 3:3 své servisy dokázaly udržet. Následně si ruská tenistka v Tildenově gemu prohrála podání čistou hrou, avšak okamžitě zareagovala rebreakem a srovnala na 4:4. Bouchardová ale stejně jako v koncovce první sady prorazila podání soupeřky i podruhé a za stavu 5:4 otočila gem ze stavu 15:40 a využila druhý mečbol.

„O každý bod byla velká bitva, obě jsme si šly pro vítězství,“ hodnotila utkání Bouchardová, která tak Marii Šarapovové připravila velmi nečekanou porážku, po níž si bude muset ruská tenistka na průnik do druhé světové stovky ještě počkat. Oproti tomu Bouchardová úspěchem v Madridu prozatím zastavila svůj žebříčkový propad, a turnaj pro ni ještě samozřejmě nekončí. V osmifinále na ni čeká světová jednička Angelique Kerberová, která ale v posledních týdnech nepředvádí příliš přesvědčivé a v minulém kole svedla těžký souboj s Kateřinou Siniakovou. Podaří se toho herně obrozené Bouchardové využít a dokáže vyzrát na další velké jméno světového tenisu?