Zkontrolovat znaménka a hurá do floridského pekla, říká Štěpánek před návratem č. 5

- Ivo Horký

Absolutně žádné pochybnosti o své tenisové budoucnosti! „Mám toho ještě hodně před sebou,“ tvrdí Radek Štěpánek. A tak se i v 38 letech chystá na velký comeback po zranění, už jeho pátý v kariéře. Po vydařené operaci bederní páteře už je zase plný elánu!

Prvního máje, symbolicky na Svátek práce, vykřičel do světa: zase pracuji! Lékaři mu dali svolení k pozvolné zátěži, tak hned sedl na rotoped. „Musím pozvolna. Samozřejmě bych chtěl hned naskočit do turnajů, když vidím, jak týden co týden plynou jeden za druhým, ale musím být opatrný,“ poukazuje na březnovou operaci bederní páteře, po níž mu dole na zádech zůstala patrná jizva. „Byl to zákrok ve středu těla, kolem kterého se všechno točí, takže se musím obrnit trpělivostí a nic neuspěchat,“ má jasno.

Všechno už má krásně naplánováno. Jakmile dostane od doktorů zelenou k větší zátěži, vyrazí na Floridu, kde bude dřít do úmoru. Prý víc, než kdykoli předtím! „Využiju té pauzy a pořádně se připravím, abych byl fyzicky na tom třeba ještě líp než v minulosti a mohl si ten návrat užívat jako Roger,“ culí se.

V Bradentonu jej čeká hotové peklo. „Budu na Floridě dva měsíce, nikdy jsem tam přes léto tak dlouho nebyl. Čtyřicetistupňová vedra, obrovská vlhkost, takže z vás při tréninku leje jako z konve,“ ušklíbne se poněkud masochisticky nad galejemi, které si dobrovolně naordinoval.

Jenže zůstává ve střehu, nic nepodceňuje. Kvůli vedru bude téměř pořád svlečený do půlky těla, a tak si pro jistotu vyrazil zkontrolovat pigmentová znaménka na těle. Specialisté v pražské poliklinice AGEL jej vyšetřili na novém speciálním přístroji, digitálním dermatoskopu. Výsledek? „Paní doktorka řekla, že žádný problém. Jsem čistý jako lilie,“ zaradoval se po kontrole.

Až přijde jeho čas, může bez obav vyrazit směr rozpálená Florida. A pak? Kdy jej uvidíme na turnajích znovu v akci? „Rád bych hrál ještě v létě, už jsem nabuzenej, všechno mě svrbí. Ale jak říkám, tentokrát budu daleko opatrnější,“ hlásí rozhodně.

+++

Co je digitální dermatoskop?

Jedinečný přístroj za půl miliónu korun, který naskenuje znaménka celého těla, a lékaři mohou v čase sledovat na těle pacienta nebezpečné kožní změny.


Galerie