Dočkají se prvního vyhraného zápasu? S Mertlem budu hrát, jen když mi zaplatí, vtipkuje Šátral

- Štěpán Hladký, Petr Šístek

Dobří kamarádi Jan Šátral s Janem Mertlem si jako náhradníci zahráli čtyřhru na ostravském challengeru Prosperita Open. První společné výhry se ale po porážce 3:6 a 2:6 se Zdeňkem Kolářem a Norbertem Gombosem nedočkali. Že jim to na pohodě v žádném případě neubralo, dokázali ve velmi odlehčeném exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Zejména první set výrazně ovlivnilo pravidlo, že při shodě rozhoduje o vítězi gemu jediný míč. „Začali jsme dobře brejkem, pak to ale rázem bylo 1:4, když jsme čtyřikrát prohráli no-Ad. Nechci říct, že to bylo smolné, ale kdybychom vyhráli alespoň jeden z těch čtyř míčů, tak by to mohlo být více vyrovnané. Druhý set se již odvíjel od toho prvního a byla to taková menší deprese,“ hodnotil utkání Mertl. „Podle mě ten druhý set byla už taková větší deprese,“ s úsměvem doplnil Šátral.

„Soupeři hráli dobře. Snažili jsme se ve druhém setu něco změnit, ale vydrželo nám to asi jeden gem,“ vysvětloval Šátral příčiny porážky. „Tlačili nás, Zdenda dobře returnoval a druhý set už byli lepší. Ze srandy jsem se ho ptal, jak trénuje return, protože mi v gemu zabil dva returny z prvního servisu. Asi podávám pomalu, už jsem přece jen starší,“ smál se Mertl, který je pověstný dělovým servisem. „V deblu to je většinou o returnu. Podle mě jsme nehráli nějak zoufale, že bychom returny kazily, ale oni returnovali lépe,“ potvrzoval Šátral.

Na vynikající returny Zdeňka Koláře dokázal navázat i jeho spoluhráč Norbert Gombos, což rozhodilo i velmi dobře servírujícího Jana Mertla. „Po gemu, kdy mi tam zabili asi tři returny, jsem dostal warning, protože jsem vystřelil míč z kurtu. Chtěl jsem vystřelit všechny čtyři, ale to bychom bohužel asi nedohráli,“ vyprávěl Mertl s úsměvem.

Ani tentokrát si tak nakonec Mertl se Šátralem nedokázali připsat první společný úspěch. „Chtěli jsme spolu konečně vyhrát zápas, což se nám dosud nepodařilo. Tak třeba se zadaří, když pojedeme na áčko do Děčína...,“ vtipkoval Mertl s narážkou na jeden z turnajů českého okruhu, na němž se pravděpodobně hned tak nepředstaví. „Čekal jsem, že mi Šátry více pomůže, ale po tom včerejším singlu byl takový...,“ vtipkoval Mertl a hledal vhodné slovo při vzpomínce na trpkou porážku svého parťáka s Dragosem Dimou. „Bohužel jsou lidé, kterým není pomoci,“ uťal jeho přemýšlení Šátral.

Spolupráce Šátrala s Mertlem se přitom již na Prosperita Open se rodila velmi zajímavě. „Mertlos, to je tento týden deblista,“ narážel Šátral na skutečnost, že jeho spoluhráč v pondělí prohrál finále kvalifikace dvouhry a na čtyřhru musel v Ostravě zůstat až do středy. „Debilista!“ opáčil mu okamžitě se smíchem Mertl. Vzápětí ale pokračoval již vážným tónem. „Čekal jsem tu dva dny. Debla jsem samozřejmě chtěl hrát, ale už jsem skoro byl na cestě domů. Pak jsme se ale dozvěděli, že jsme se dostali do turnaje, tak jsem ještě zůstal. Kdyby to nebylo doma, tak bych asi nečekal.“

To Jan Šátral měl o čtyřhře poněkud jiné představy. „Původně jsem tady debla vůbec nechtěl hrát, ale nakonec jsem to bral tak, že si v pondělí před singlem zahraji čtyřhru a v úterý půjdu rozehraný do dvouhry, ale bohužel to bylo naopak. V úterý jsem si zahrál singla, a pak jsem šel na debla. Ale nejdřív jsem měl tady hrát s Liborem Salabou, ale to Mertlos říkal, že Libor je slabší, tak ať hraju s ním. Nakonec si ale myslím, že kdybych hrál s Liborem, že by to bylo lepší,“ popichoval svého kamaráda.

Ale ani přátelské vtípky by neměly zapříčinit, že se sympatická dvojice nadále nebude pokoušet o premiérové vítězství. „My kdyžtak pak oficiálně oznámíme, že jsme ukončili spolupráci,“ hlásí s nadsázkou Šátral. „Nebo, že jsme vyhráli první zápas,“ přisazuje si Mertl.

Kdy ale nastane další příležitost, aby se dali tenisté I. ČLTK znovu dohromady, je zatím ve hvězdách. „Nemám teď úplně dobré výsledky v singlu a debly hraji spíše doplňkově, takže je nyní nemám moc v plánu je hrát. Ale kdyby mě Honza hezky poprosil a dal mi nějakou záložku, tak si možná zase zahrajeme spolu. Ale teď už bude muset přitlačit,“ hlásí se šibalským úsměvem Šátral. „Já už nemám co! Takže uvidíme, jestli něco vyhraji na futuru, pak bych mohl do budoucna tady s panem Šátalem ještě počítat. Jestli se tedy obětuje,“ uzavírá přátelské kočkování Mertl.

Jan Mertl a Jan Šátral po prohře v prvním kole čtyřhry Prosperita Open 2017

Jan Šátral po prohře v prvním kole hlavní soutěže dvouhry Prosperita Open 2017

Jan Mertl po prohře ve finále kvalifikace Prosperita Open 2017

Jan Mertl po výhře ve druhém kole kvalifikace Prosperita Open 2017

Jan Mertl po výhře v prvním kole kvalifikace Prosperita Open 2017

Prosperita Open den po dni:

Čtvrtek 4.5.:

Prosperita Open: Pavlásek s Kolářem svedou souboj o postup do čtvrtfinále

Tenisu už jsem viděl dost, raději si zapnu šipky, směje se dvacetiletý Poljak. Sám hází druhou ligu

Středa 3.5.:

Prosperita Open: Rosol prohrál s Balázsem, vypadl i první nasazený Gombos

Úterý 2.5.:

Prosperita Open: Pavlásek prošel do druhého kola, Kolář povolil soupeři dva gemy. Poljak s Kellovským nepřekvapili

Pondělí 1. 5.:

Nejlepší publikum, před kterým jsem letos hrál, pochvaloval si po výhře Rosol ostravskou kulisu

Gombosova krize je pryč! Bylo by skvělé být na konci sezony ve světové stovce, říká šestadvacetiletý tenista

Prosperita Open: Rosol postupuje do druhého kola, Mertl ve finále kvalifikace neuspěl

Neděle 30. 4.:

Los čtyřhry na Prosperita Open: Do hry zasáhne sedm Čechů, Rosol hraje po boku Australana Junaida

Prosperita Open: Druhé kolo kvalifikace i s pěti Čechy, ozdobou nedělního programu souboj Michneva s Mertlem

Šampiona z loňského Roland Garros trápí zdraví: Chci se dát fyzicky dohromady, přeje si Patrik Rikl

Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

Sobota 29. 4.: 

Prosperita Open 2017: Mertl s Gengelem prošli do druhého kola kvalifikace, uspěl také sedmnáctiletý Paroulek

Los hlavní soutěže Prosperita Open: Pavláska čeká na úvod Donati, Rosol změří síly se Setkičem