Futures v Jablonci nad Nisou: Do čtvrtfinále se probojovala šestice Čechů, nechybí žádný z nasazených

- Jakub Mezlík, Jan Vojkůvka, VIDEO: David Schlegel, Kryštof Rossmann

Čtvrteční den na turnaji kategorie futures v Jablonci nad Nisou nabídl zápasy druhého kola, do nějž postoupilo všech osm nasazených hráčů. Do čtvrtfinále mužské dvouhry nakonec postoupilo hned šest českých tenistů včetně všech nejvýše nasazených Šátrala, Michaličky, Mertla, Konečného a Šafránka. Mezi nejlepší osmičkou je doplní Franěk.

Jako první si postup do čtvrtfinále vybojoval Václav Šafránek, jehož soupeřem byl kvalifikant Lukáš Vejvara, který v Jablonci vybojoval svůj premiérový bod do žebříčku ATP. Šafránek měl zápas od začátku pod kontrolou, svému soupeři dovolil pouze dva gemy a vyhrál 6:2, 6:0.

"Nemohl jsem vůbec servírovat, bolel mě loket," vysvětloval po zápase Vejvara. "Soupeř je zkušený, tak si to pohlídal." V podobném duchu mluvil i postupující hráč: "Hrálo se víc na mých servisech, než na jeho, a když nemůžete servírovat, tak to je na téhle úrovni znát." Zatímco minulý týden byl Šafránek po skreči v Praze velmi negativní, nyní jsou jeho pocity opačné. "Cítím se teď velice dobře," pochvaloval si v rozhovoru.

Ohlasy Václava Šafránka a Lukáše Vejvary po zápase

Přes druhé kolo se nepodařilo projít Matěji Vocelovi. S osmým nasazeným Polákem Hubertem Hurkaczem se držel pouze do stavu 4:4 v prvním setu. Od té doby uhrál český tenista už pouze jediný gem a prohrál 4:6, 1:6.

"Dneska jsem hrál hrozně, úplně jinak než v prvním kole," vyčítal si po zápase Vocel. "Místo, abych se postupem času rozehrál, tak jsem spíš povolil."

Ohlasy Matěje Vocela po prohře s Hurkaczem

Na divokou katru startující Michal Franěk porazil turnajovou šestku Němce Jana Choinskiho. První set zvládl lépe český hráč a vyhrál jej 6:2, pak mu ale soupeř nadělil kanára a utkání musela rozhodnout třetí sada. V ní se Franěk oklepal z předchozího průběhu a zvítězil 6:4. Jakkoliv v prvním kole proti Poláku Dembekovi se svým výkonem moc spokojený nebyl, nyní předvedl vynikající výkon i přesto, že ho pobolíval stehenní sval. Byl trpělivější než mladý Němec, který už vyhrál dva turnaje kategorie futures a čtyřikrát byl ve finále.

"Vyhovuje mi, když soupeř hraje pomalu a nepálí do toho. Hrálo se mi dobře, on navíc hodně kazil z lehkých míčů," popisoval Franěk po zápase.

Ohlasy Michala Fraňka po postupu do čtvrtfinále

Přes dvě hodiny strávil na kurtu čtvrtý nasazený Michal Konečný. S krajanem Vítem Kopřivou vyhrál první set 6:4, ve druhém ale soupeř zabral a vynutil si třetí set. V něm Konečný ukázal pevnější nervy, vyhrál opět 6:4 a postoupil do čtvrtfinále.

Michala Konečného navštívila v průběhu utkání také fyzioterapeutka, ale sám hráč se nikterak limitovaný necítil a jednalo se jen o menší ošetření obočí, do kterého se praštil raketou. V samém závěru utkání přitom čelil brejkbolu, ale podržel ho servis, kterým si výrazně pomohl k odvrácení hrozby a duel dokázal doservírovat.

Kopřiva sice byl jistější od základní čáry, ale Konečný dokázal dobře měnit rytmus hry, zkracoval hodně míče, chodil hodně na síť a také si v důležitých momentech pomáhal podáním. 

Rozhovor s Michalem Konečným a Vítem Kopřivou

Šátral s Michaličkou potvrdili role favoritů

Odpoledne se v Jablonci dostali také oba nejvýše nasazení tenisté turnaje. Jan Šátral se utkal s Němcem Denisem Kapricem, který se do turnaje dostal jako šťastný poražený a českému tenistovi nadělal hodně problémů. V prvním setu sice Šátralovi stačil jediný brejk hned na úvod, aby dotáhl set k vítězství 6:4, ale ve druhém dějství už to tak jednoduché nebylo. Kapric hned dvakrát dokázal Šátralovi uskočit s výhodou brejku a v obou případech se Šátralovi podařilo ztracený servis vybojovat zpět.

Důležité to bylo zejména za stavu 3:5, kdy Kapric nedokázal set doservírovat. Nakonec však přeci jen uspěl a to v tiebreaku druhého setu. Rozhodující dějství už bylo naopak jednoznačnou záležitostí pro Šátrala, který nadělil Němci kanára a odvrátil tak možné rodící se překvapení.

Šátralovi v hledišti fandila přítelkyně tenistka Denisa Allertová, která se vrátila z grandslamového turnaje v Paříži. "Slíbil jsem jí, že nebudu ničit rakety, ale kdyby tu nebyla, tak bych se tak nekrotil," smál se po zápase.

Rozhovor s Janem Šátralem

 

Podobně na tom byl i druhý nasazený Marek Michalička. Hned na úvod zápasu si s Pavlem Nejedlým vyměnily servisy, ale úspěšnější byl nakonec Michalička, který v průběhu úvodní sady brejknul soupeře třikrát, zatímco Nejedlému se to podařilo "pouze" dvakrát. Druhý set pak přinesl rychlý proces, když Nejedlý za stavu 1:1 vyhrál pět gemů v řadě a po výhře 6:1 si vynutil třetí set. V něm se role tak trochu obrátily, když Michalička hned na začátku sebral soupeři servis.

Nejedlý sice dokázal předvést okamžitý rebrejk, ale to byl také jediný gem, který v tomto setu uhrál. Michalička následně ještě dvakrát svého krajana brejknul a uzavřel účet zápasu po výhře 6:1.

Michalička v Jablonci v uplynulých dvou letech vyhrál, když ztratil jediný set. I dnes hrál výborně a dobře se dokázal vyrovnat s nerovným povrchem.

Rozhovor s Markem Michaličkou a Pavlem Nejedlým

Mertl se na dvorci příliš nezdržel

Rovnou hodinku trvalo střetnutí mezi trojkou turnaje Janem Mertlem a jeho českým protivníkem Ondřejem Krstevem. Mertl se rychle dostal do vedení 4:0 se dvěma brejky v zádech a až tehdy se Krstevovi podařilo konečně klást adekvátní odpor, který mu pomohl k zisku dvou gemů v první sadě. Mertl však po výhře 6:2 pokračoval v koncentrovaném a dominantním výkonu. Druhý set přinesl vedení dokonce 5:0 a favorit zápasu mířil bez problémů k postupu. Krstev si následně udržel podání a ještě se pokusil o zvrat v sedmém gemu, jenže Mertl jeho příležitosti odvrátil a po nejdelším gemu zápasu dokonal svůj postup.

Rozhovor s Janem Mertlem a Ondřejem Krstevem

 

České páry ve čtyřhře padly

V semifinálovém programu turnaje čtyřhry v Jablonci se nakonec nepodařilo ani jednomu našemu páru vybojovat postup do souboje o titul. Dvojice David Poljak a Matěj Vocel nestačili na polský pár Hurkacze s Walkowem, kteří je porazili 6:1, 6:4. Čeští tenisté i ve druhém setu prohrávali už 1:5, ale dokázali se ještě zmobilizovat k odporu, ale podařilo se jim pouze snížit na 4:5. Matěj Vocel ve čtvrtek prohrál s Hubertem Hurkaczem ve dvouhře i ve čtyřhře.

Konec čekal i první nasazený pár Lukáše Dlouhého s Romanem Jebavým, kteří prohráli ve dvou setech s německou dvojicí Choinski, Schonenberg. Němcům v prvním setu stačil jediný brejk k zisku sady a na větší bitvu tak došlo až v dějstvím druhém. Německý pár se sice opět ujal vedení po brejku v pátém gemu, když Jebavý zkazil dvě smeče a udělal dvojchybu, ale následně přišel okamžitý rebrejk. Druhý set nakonec dokráčel až do tiebreaku, ve kterém v poměru 7:5 byli úspěšnější Němci. Češi první mečbol na returnu odvrátili, ale zápas zakončil Lukáš Dlouhý dvojchybou.

ZÁPASY 2. KOLA
JAN ŠÁTRAL (1) – Denis Kapric (GER) 6:4, 6:7 (4), 6:0
MATĚJ VOCEL – Hubert Hurkacz (8 - POL) 4:6, 1:6
JAN MERTL (3) – ONDŘEJ KRSTEV 6:2, 6:1
Patrik Néma (SVK) – Kajči Učida (7 - JPN) 4:6, 6:4, 6:1
Jan Choinski (6 - GER) – MICHAL FRANĚK 2:6, 6:0, 4:6
VÍT KOPŘIVA – MICHAL KONEČNÝ (4) 4:6, 6:2, 4:6
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (5) – LUKÁŠ VEJVARA 6:2, 6:0
PAVEL NEJEDLÝ – MAREK MICHALIČKA (2) 5:7, 6:1, 1:6

SEMIFINÁLE ČTYŘHRY
DLOUHÝ/JEBAVÝ (1) – Choinski/Schonenberg (3 –GER) 3:6, 6:7 (5)
POLJAK/VOCEL – Hurkacz/Walkow (POL) 1:6, 4:6