Prosperita Open: Rosol prohrál s Balázsem, vypadl i první nasazený Gombos

- Jan Vojkůvka

Ostravský Prosperita Open vstoupil prvními čtyřmi zápasy do druhého kola dvouhry. Jediný český zástupce ve dvouhře během středečního programu, Lukáš Rosol, prohrál svůj zápas s Maďarem Attilou Balázsem po setech 3:6, 3:6. Z turnaje vypadla také nasazená jednička Norbert Gombos. Rosol si později zlepšil náladu alespoň ve čtyřhře, ve které postoupil do čtvrtfinále. Stejně si počínal po boku již zmíněného Slováka Gombose i Zdeněk Kolář.

Lukáš Rosol na ostravském turnaji nečekaně prohrál utkání druhého kola s Maďarem Attilou Balázsem, s nímž vypadl po setech 3:6, 3:6. První set rozhodl jediný brejk, kterého Balázs dosáhl po maratónském čtvrtém gemu, v němž sice Rosol odvrátil čtyři brejkboly, ale na ten pátý už recept nenašel. Ve druhém dějství pak maďarský tenista dokázal vytvořit na Rosola tlak, nutil ho k chybám a rychle se dostal do vedení 4:0.

Český hráč sice vykřesal jiskřičku naděje v šestém gemu, ve kterém poprvé sebral soupeři servis a stále na 3:4. Ale s druhým brejkem už nic udělat nedokázal a naopak v devátém gemu Balázs podtrhl své vítězství v pořadí čtvrtým využitým brejkbolem v utkání, který byl zároveň mečbolem.

Turnaj ztratil nasazenou jedničku

Ve druhém kole skončila cesta ostravským turnajem pro slovenskou nasazenou jedničku Norberta Gombose, který nestačil na Argentince Marca Trungellitiho a prohrál 2:6, 6:4, 3:6. „Nehrál jsem dobře. Po celou dobu se na antuce trochu trápím, ale při každém důležitém okamžiku jsem mu bohužel věnoval nějaký dáreček a to rozhodlo,“ hodnotil porážku Gombos. „Nepomáhal jsem si prvním servisem a soupeř dobře hrál. Na antuce není moc velký rozdíl v podání, mně nešel první servis a on dobře returnoval.“

První kolo čtyřhry v plném proudu

Do deblové části turnaje vstoupili na úvod programu Dominik Kellovský s Petrem Michnevem, kteří startovali díky divoké kartě od pořadatelů, ale los jim příliš nepřál. V prvním kole je čekali druzí nasazení Chorvaté Marin a Tomislav Draganjovi, kteří český pár porazili dvakrát 6:4. Český pár se na returnu dostal celkem ke třem brejkbolům, ale využít dokázal jen jeden. Oproti tomu Chorvaté sebrali soupeřům podání hned třikrát.

Konec ve čtyřhře zaznamenal také David Poljak, jenž nastoupil po boku Inda Sumita Nagala proti španělským favoritům Carballesovi-Baenovi a Ramirezovi-Hidalgovi. Poljak, jenž v úterý ve dvouhře prohrál právě s Rubenem Ramirezem-Hidalgem, se pomstít nedokázal, ač byl úspěchu s Nagalem velmi blízko. Po prohraném prvním setu 2:6 se česko-indický pár dokázal popasovat s náročnou hrou soupeřů a vynutit si po výhře 6:4 supertiebreak. V něm ovšem se Španěly prohráli 7:10.

Poměrně jasným výsledkem skončilo na ostravském challengeru zajímavé deblové měření sil mezi Zdeňkem Kolářem a Slovákem Norbertem Gombosem na jedné straně, a Janem Mertlem a jeho jmenovcem Šátralem na té druhé. Prvně jmenovaní vyhráli ve dvou setech 6:3 a 6:2. Gombos, který jakožto nejvýše nasazený ve dvouhře vypadl dopoledne ve třech setech s Argentincem Trungellitim, si tak alespoň částečně spravil náladu ve čtyřhře. 

Jan Šátral se v pozápasovém rozhovoru vrátil ke svému úternímu nepodařenému vystoupení s rumunským kvalifikantem Dragošem Dimou, s nímž překvapivě prohrál 7:5, 3:6 a 5:7.

Lukáš Rosol si po svém vyřazení ve dvouhře spravil na ostravském challengeru alespoň částečně náladu ve čtyřhře. V té společně se svým australským parťákem Rameezem Juaidem povolili Polákům Kowalczykovi a Panfilovi pouhé čtyři vyhrané gemy a po vítězství 6:3 a 6:1 si tak spolu zahrají čtvrtfinále.

2. kolo dvouhry

Norbert Gombos (SVK, 103.) - Marco Trungelliti (ARG, 164.) 2:6, 6:4, 3:6
Joris De Loore (BEL, 199.) - Marco Cecchinato (ITA, 151.) 4:6, 3:6
Attila Balázs (HUN, 264.) - LUKÁŠ ROSOL (154.) 6:3, 6:3
Sebastian Ofner (AUT, 272.) - Simone Bolelli (ITA, 537.) 5:7, 1:6

1. kolo čtyřhry
POLJAK, Nagal (IND) - Carballes-Baena, Ramirez-Hidalgo (oba ESP) 2:6, 6:4, 7:10
KELLOVSKÝ, MICHNEV - T. Draganja, M. Draganja (oba CRO) 4:6, 4:6
ROSOL, Junaid (AUS) - Kowalczyk, Panfil (oba POL) 6:3, 6:1
Nedunčežijan (IND), Škugor (CRO) - Cecchinato, Donati (ITA) 6:3, 6:3
KOLÁŘ, Gombos (SVK) - MERTL, ŠÁTRAL 6:3, 6:2
Samper-Montana (ESP), Trungelliti (ARG) - Balázs, Borsos (HUN) bez boje

Prosperita Open den po dni:

Úterý 2.5.:

Prosperita Open: Pavlásek prošel do druhého kola, Kolář povolil soupeři dva gemy. Poljak s Kellovským nepřekvapili

Pondělí 1. 5.:

Nejlepší publikum, před kterým jsem letos hrál, pochvaloval si po výhře Rosol ostravskou kulisu

Gombosova krize je pryč! Bylo by skvělé být na konci sezony ve světové stovce, říká šestadvacetiletý tenista

Prosperita Open: Rosol postupuje do druhého kola, Mertl ve finále kvalifikace neuspěl

Neděle 30. 4.:

Los čtyřhry na Prosperita Open: Do hry zasáhne sedm Čechů, Rosol hraje po boku Australana Junaida

Prosperita Open: Druhé kolo kvalifikace i s pěti Čechy, ozdobou nedělního programu souboj Michneva s Mertlem

Šampiona z loňského Roland Garros trápí zdraví: Chci se dát fyzicky dohromady, přeje si Patrik Rikl

Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

Sobota 29. 4.: 

Prosperita Open 2017: Mertl s Gengelem prošli do druhého kola kvalifikace, uspěl také sedmnáctiletý Paroulek

Los hlavní soutěže Prosperita Open: Pavláska čeká na úvod Donati, Rosol změří síly se Setkičem