J&T Banka Prague Open: Siniaková zvládla bitvu s Vichljancevovou, Strýcová přehrála Hradeckou. Končí Vondroušová i Wozniacká

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Pražský turnaj WTA J&T Banka Prague Open pokračoval ve středu na antukových dvorcích v areálu TK Sparty Praha zápasy druhého kola dvouhry, do kterých naskočilo v průběhu dne nakonec pouze kvarteto domácích tenistek. Lucie Šafářová se totiž rozhodla kvůli nemoci odstoupit a do čtvrtfinále tak bez boje postoupila Kristýna Plíšková. Z postupu mezi osm nejlepších se radují také Kateřina Siniaková a Barbora Strýcová, které ve čtvrtek čeká vzájemný souboj. Dalším Češkám se dařilo ve čtyřhře. Z turnaje naopak vypadla bývalá světová jednička Caroline Wozniacká, která v hlavním městě plnila roli druhé nejvýše nasazené hráčky.

Siniaková zvládla další bitvu

Na kurtu musela Kateřina Siniaková opět zápolit více než dvě hodiny. Stejně jako v prvním kole ale svůj duel zvládla a potvrdila roli osmé nasazené proti rozjeté kvalifikantce Natalii Vichljancevové z Ruska. Česká tenistka postoupila do čtvrtfinále po výhře 4:6, 6:4, 6:4.

Zápas přitom mohl být o poznání snažší. V první sadě sice prohrávala Siniaková 0:3, ale čtyřmi gemy v řadě vývoj otočila a šla na podání za stavu 4:3. Svůj servis však neudržela a stejný obrázek měl i desátý gem, ve kterém Siniaková potřetí v prvním setu ztratila podání. Dvakrát servis ztratila také ve druhém setu, ale tentokrát to byla Češka, kdo určoval tempo hry.

Vichljancevová své dva brejky uhrála vždy za stavu, kdy doháněla předchozí manko a na brejk z deváté hry už odpověď nenašla. Siniaková, podpořena vítězstvím v druhém setu, vstoupila výtečně i do rozhodujícího dějství, ve kterém se po dvou brejcích ujala vedení 3:0. Po jedné ztrátě servisu už další komplikace nepřipustila a zápas dopodávala.

„Byl to pro mě hrozně těžký zápas,“ přiznala na pozápasové tiskové konferenci vítězka. „Soupeřka mi skoro vůbec nedávala šance, furt do toho chodila,“ vysvětlovala Siniaková. „Dnešní zápasy jsou hrozně moc těžké. Všechny soupeřky hrají dobře, takže si to člověk musí vybojovat. Zatím mi to bohužel vychází jen tak, že je to ve třech setech,“ usmívala se po dobře odvedené práci za týden jednadvacetiletá Češka, která si o semifinále zahraje s krajankou Barborou Strýcovou.

Šafářová odstoupila kvůli nemoci

Na závěr programu proti sobě měly stanout Lucie Šafářová s Kristýnou Plíškovou. Šafářová, která obhajovala v Praze loňský titul, se však rozhodla z turnaje odstoupit kvůli nemoci, jíž zmiňovala již po úterním vítězství nad Kristínou Kučovou. Česká tenistka během pauzy mezi turnaji užívala antibiotika a kvůli zdravotním problémům do zápasu nenastoupila. Plíšková postoupila bez boje přímo do čtvrtfinále.

„Minulý týden jsem se trápila se spálovou angínou. Chodila jsem na injekce penicilinu, ale i když jsem se včera pokoušela hrát a i to vítězně dopadlo, tak můj stav se dnes zhoršil a bohužel musím odstoupit,“ řekla Šafářová. „Takhle brzy po antibioticích nebylo ideální hrát, ale říkala jsem si, že to zkusím. Necítila jsem se ideálně, neměla jsem dostatek tréninku, ale včera jsem se s tím nějak poprala. Hrozně mě to mrzí, protože jsem se na turnaj těšila, obhajovala jsem titul, ale bohužel zdraví mě nepustilo.“

Strýcová zdolala v české bitvě Hradeckou

Barbora Strýcová splnila proti krajance Lucii Hradecké, která se do hlavní soutěže musela prokousat z kvalifikace, roli favoritky a zahraje si na J&T Banka Prague Open čtvrtfinále. Úvod utkání byl vyrovnaný, zlom přišel za stavu 3:3, kdy nasazená trojka ukořistila Hradecké podání a vyhrála i následující dvě hry, čímž dovedla první dějství do vítězného konce.

Nástup do druhé sady měla lepší Strýcová, která rychle vedla 3:0, poté ale "pomyslnou pilku" tahala pro změnu soupeřka, jež třemi hrami srovnala stav. Následně si obě Češky držely svá podání až do stavu 6:5 pro Strýcovou. Hradecká podávala na to, aby se udržela v utkání, a ačkoliv první mečbol ještě zlikvidovala a dotáhla se na shodu, na druhý už recept nenalezla. Strýcová se tak může těšit na souboj o semifinále proti mladší krajance Siniakové.

„První set jsem byla aktivnější. Od stavu 3:0 ve druhém setu jsem hrála trochu pasivně, byla jsem pod tlakem a ona se i zlepšila, protože neměla co ztratit,“ vydala se po stopách zápasu Barbora Strýcová. „Nakonec jsem to ale vyhrála a jsem za to šťastná,“ mohla se po konci utkání radovat.

Vondroušová se rvala statečně, nakonec po boji padla

Sedmnáctiletá Markéta Vondroušová se proti 33. hráčce světa Chorvatce Konjuhové prala o další dobrý výsledek. V prvním setu se vše podstatné událo hned ze startu, když se všechny tři brejky zrodily v úvodních třech hrách. Vondroušová bohužel ztratila podání dvakrát a toto manko již posléze nedokázala dohnat. Sadu tak prohrála 4:6.

V té druhé prohrávala už 2:5, dvěma brejky ale dokázala skóre srovnat, když v desátém gemu musela odvracet první mečbol. Následně Češka ztratila servis a za stavu 5:6 opět čelila podání soupeřky na vítězství v utkání, Vondroušová ale odvrátila další dva mečboly a nakonec set dovedla do tiebreaku. V tom už ale Konjuhové podlehla 2:7 a letošní ročník J&T Banka Prague Open tak pro ni po hektickém závěru skončil.

Wozniacká nevyzrála na Ostapenkovou ani na třetí pokus

Jedna z největších hvězd pražského turnaje WTA – druhá nasazená Dánka Caroline Wozniacká – končí již v osmifinále. Bývalá světová jednička, v současnosti jedenáctá hráčka žebříčku WTA, podlehla i ve třetím vzájemném utkání Lotyšce Jeleně Ostapenkové (50.). Seveřanka tentokrát přitom vyhrála první set 7:5, další dvě sady už ale patřily poměrem 6:3 a 7:6(5) soupeřce. Ve dvanácté hře rozhodujícího dějství nevyužila Dánka mečbol, průběh výměny však ovlivnil "aut" zahlášený z hlediště.

Voráčová je v semifinále

Renata Voráčová společně s Raquel Atawovou uspěly ve čtvrtfinále čtyřhry v pikantním souboji s Nizozemkou Demi Schuursovou a Švýcarkou Xenií Knollová. Voráčová, jež dlouhodobě se Schuursovou spolupracovala a společně s ní vybojovala v roce 2016 dva tituly na okruhu ITF, dokázala s Atawovou i přes prohraný první set předvést úspěšný obrat a zvítězit 4:6, 7:5, 10:7.

Peschkeová s Grönefeldovou musely zápas otáčet

Druhý nasazený pár pro čtyřhru – česko-německé duo Květa Peschkeová a Anna-Lena Grönefeldová – otočil v Praze zápas s loňskými finalistkami Irigoyenovou a Kaniaovou. Argentinka s Polkou vyhrály první set skrze zkrácenou hru 9:7, ve druhé sadě ale proti favoritkám získaly jen dvě hry. Rozhodoval tak až závěrečný supertiebreak, ve kterém si k radosti domácího publika vedly lépe Peschkeová s Němkou, které dokonaly obrat a triumfovaly v něm 10:7. O finále si vítězky zahrají proti Američance Muhammadové a Polce Rosolské.

V semifinále jsou i turnajové jedničky

Nejvýše nasazený deblový pár turnaje J&T Banka Prague Open je v semifinále. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou přehrály bez problémů 6:1 a 6:3 krajanku Lenku Kunčíkovou s Němkou Annikou Beckovou. Duel trval pouhých 61 minut. Také v semifinále narazí domácí duo na českou soupeřku, a sice Renatu Voráčovou. Ta spojila pro pražský turnaj síly s Američankou Raquel Atawovou.

2. kolo dvouhry
Océane Dodinová (FRA, 63.) - Mona Barthelová (GER, 82.) 3:6, 1:6
Camila Giorgiová (ITA, 99.) - Čchiang Wang (CHN, 57.) 4:6, 6:3, 6:2
Natalia Vichljancevová (RUS, 77.) - KATEŘINA SINIAKOVÁ (39.) 6:4, 4:6, 4:6
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 144.) - Samantha Stosurová (AUS, 19.) 6:3, 6:2
BARBORA STRÝCOVÁ (18.) - LUCIE HRADECKÁ (173.) 6:3, 7:5
Jelena Ostapenková (LAT, 50.) - Caroline Wozniacká (DEN, 11.) 5:7, 6:3, 7:6(5)
Ana Konjuhová (CRO, 33.) - MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (115.) 6:4, 7:6(2)
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (37.) - KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (58.) bez boje

Čtvrtfinále čtyřhry
Atawová (USA), VORÁČOVÁ - Knollová (SUI), Schuursová (NED) 4:6, 7:5, 10:7
Mihalíková, Škamlová (SVK) - Muhammadová (USA), Rosolská (POL) 5:7, 3:6
HRADECKÁ, SINIAKOVÁ - Becková (GER), KUNČÍKOVÁ 6:1, 6:3
Irigoyenová (ARG), Kaniaová (POL) - Grönefeldová (GER), PESCHKEOVÁ 7:6(7), 2:6, 7:10

J&T Banka Prague Open den po dni:

Středa 3.5.:

Musím si z obou zápasů vzít to pozitivní, říká sedmnáctiletá Vondroušová. Nyní si chce konečně odpočinout

AUT! Wozniacká při mečbolu přestala hrát, nakonec padla. To se mi ještě nestalo, smutnila

J&T Banka Prague Open: Siniaková zvládla bitvu s Vichljancevovou, Strýcová přehrála Hradeckou. Končí Vondroušová i Wozniacká

Strýcovou čeká ve čtvrtfinále další české derby: Katka je mladá a hladová, ale pokusím se o odvetu

Servis na mečbol na čtvrtý pokus? Hlavně že jsem to dotáhla, usmívala se Siniaková po tříseťáku

Kristýna Plíšková a její soužití s hokejistou: Nenahrávej, dávej góly!

Šafářová po odstoupení z J&T Banka Prague Open: Minulý týden jsem prodělala spálovou angínu

Peschkeová o Fed Cupu: Své už jsem si odpracovala, ale nikdy nic nevylučuji

Hrdinová se vrací po mateřské: Cítím se dobře, s malým denně posiluju

Úterý 2.5.:

Görgesovou vyřadila, pak s ní oznámila spolupráci. Los nepotěšil, smála se Strýcová

Znovuzrozená Hradecká: Je to tady jako na Fed Cupu

J&T Banka Prague Open: Šafářová ubojovala postup, Kr. Plíšková pokořila bývalou světovou jedničku. Postupují i další Češky

Po sběru trofejí psycholožkou: Bývalá jednička Suková pečuje o pohodu Siniakové, chystá se s ní objíždět i turnaje

Partnerky střídám často už od juniorek, smála se Voráčová po postupu do čtvrtfinále

Pondělí 1.5.:

Boj s antukou a pohybem. Nejhorší letošní zápas, nepochybovala Plíšková po vyřazení

Vondroušovou vystrašily křeče. Musím hlavně vydržet fyzicky, řekla po postupu na J&T Banka Prague Open

O J&T Banka Prague Open je obrovský zájem! Předpokládáme, že bude plno i další dny, říká ředitelka turnaje

J&T Banka Prague Open: Vondroušová postupuje do 2. kola, Hradecká prošla kvalifikací. Do boje půjde i Karolína Plíšková

S Wozniackou se dorozumíte česky! Těším se na atmosféru a české diváky, říká

Neděle 30. 4.:

VIDEO: Koukalová se rozloučila s kariérou a plánuje rodinu

Los čtyřhry na J&T Banka Prague Open: Do hry zasáhne devět Češek, Hradecká se Siniakovou nasazenými jedničkami

J&T Banka Prague Open: Allertová prolétla do finále kvalifikace, Smitková ruskou favoritku nezaskočila. Dohrála i Zarycká

Potvrzeno: žádné vločky, přeháňky jen občas! Prague Open bude provázet jarní počasí, říká meteoroložka Honsová

Široký úsměv rozzářil Stromovku: Konečně jsem stoprocentní, hlásí Lucie Hradecká

Sobota 29. 4.:

J&T Banka Prague Open: Smitková odvracela mečboly, postupují i Hradecká a senzačně Beránková

Senzace na turnaji v Praze! Šestnáctiletá Beránková pokořila Razzanovou, přemožitelku Sereny Williamsové

Zpátky ke hvězdám: Uvidí Praha (staro)novou Terezu Smitkovou?

Alexandrovová, která skolila Ivanovičovou, žádá o české občanství. Zatím je to v počáteční fázi, uvádí Ruska

Los hlavní soutěže J&T Banka Prague Open: Ka. Plíškovou čeká Giorgiová, obhájkyně titulu Šafářová narazí na Kučovou

Bývalá reprezentantka Koukalová se v areálu pražské Sparty rozloučí v neděli s aktivní kariérou