Prosperita Open: Pavlásek prošel do druhého kola, Kolář povolil soupeři dva gemy. Poljak s Kellovským nepřekvapili

- Petr Šístek

Úterní program ostravského challengeru Prosperita Open nabídl vstup hned pěti českých tenistů do hlavní soutěže dvouhry. Adam Pavlásek a Zdeněk Kolář mají za sebou úspěšný vstup do turnaje, zatímco David Poljak s Dominikem Kellovským proti španělským favoritům neuspěli. Porážku ve třech setech na závěr programu schytal Jan Šátral v souboji s Rumunem Dimou.

Jako druhý nasazený vstoupil do turnaje v Ostravě Adam Pavlásek, jemuž v prvním kole čelil Ital Matteo Donati. Pavlásek držel otěže zápasu od úvodu pevně ve svých rukách, v prvním setu prorazil servis soupeře hned v prvním gemu a svou výhodu až do konce sady udržel. A navíc ji dokázal i navýšit v páté hře, kdy odskočil do výhody dvou brejků. Mezitím sám odvrátil tři brejkboly soupeře a dokráčel za vítězstvím 6:2.

Podobný obrázek měl i druhý set, ve kterém Donati ztratil podání hned v úvodu. Tentokrát se z toho sice dokázal dostat a rebrejknout českého favorita ve druhém gemu, ale z jeho strany to bylo pro zbytek zápasu vše. Pavlásek už na servisu další komplikace nepřipustil, v sedmém gemu navíc opět využil příležitost na servisu a zápas následně doservíroval k vítězství 6:4.

„Jsem každopádně rád, že jsem po dlouhé době odehrál solidní zápas. Nemohu být se sebou, samozřejmě, stoprocentně spokojený, ale na první zápas na turnaji to bylo solidní,“ těšilo po utkání Pavláska. „Věděl jsem, že soupeř z forhendu hraje výborně a já do zápasu šel s tím, že ho musím překvapit rychlostí z returnu nebo obecně ze hry. Jsem rád, že jsem dobře servíroval. Ve druhém setu jsem cítil, že se trochu zvedá, ale naštěstí jsem ho trochu uzemnil a dotáhl to.“

Ještě snažší úlohu měl na kurtu jeho soupeř ve druhém kole a majitel divoké karty Zdeněk Kolář, který narazil na jiného držitele divoké karty Dominika Šprocha ze Slovenska. Kolář, který v minulé sezoně dokráčel v Ostravě až do finále, zahájil cestu za obhajobou výsledku suverénně a soupeři povolil pouhé dva gemy. Velkou šanci zakončit zápas měl už za stavu 5:1 ve druhém setu na returnu, kdy neproměnil čtyři mečboly, ale následně český tenista při vlastním servisu dopodával a vyhrál 6:0, 6:2.

„Na jednu stranu to bylo obtížné, protože podmínky tu jsou úplně jiné, než na jaké jsem si navykl,“ řekl Kolář v rozhovoru pro Tenisový svět a připomenul svou dlouhou štaci na turnajích v Kazachstánu. „Míče jsou rychlé, ale podmínky pomalé, ale jsem rád za to, jak jsem se s tím popasoval,“ těšilo ho.

„Ve druhém setu jsem sice neproměnil čtyři mečboly, ale pak jsem se koncentroval na servis a věřil jsem, že to doservíruju,“ podotkl k situaci, kdy nevyužil ani jeden ze čtyř mečbolů na returnu za stavu 5:1.

Šátral prohrál osmkrát servis

Jan Šátral naopak nedokázal splnit roli sedmého nasazeného a v prvním kole prohrál se šťastným poraženým z kvalifikace Dragosem Dimou z Rumunska. Utkání, které bylo plné brejků, Šátral prohrál 7:5, 3:6, 5:7 a litovat může zejména pokaženého závěru.

Český tenista v utkání ztratil celkem osmkrát servis, přičemž soupeři sebral podání sedmkrát. Avšak kritická situace nastala ve třetím setu, v němž prohrál své podání hned čtyřikrát. Šátral se sice ještě zvednul ze stavu 1:4 a srovnal na 4:4, ale následně opět ztratil podání na 4:5. Znovu se však dostal do hry, urval soupeřův servis a vyrovnal na 5:5. v tu chvíli ale počtvrté přišel ve třetím setu o podání a tentokrát už Dimovi vzdorovat nedokázal.

Překvapení se neurodilo

Náročný los pro utkání prvního kola na Prosperita Open vyfasoval David Poljak, jenž se utkal se Španělem Rubenem Ramirezem-Hidalgem a prohrál s ním 3:6, 2:6. Poljak si za celé střetnutí vypracoval jen jeden brejkbol na úvod zápasu, ale nevyužil ho a v prvním setu rozhodl jediný brejk soupeře. V sadě druhé se Hidalgo ujal vedení 4:0 a duel v poklidu doservíroval, čímž potvrdil roli obrovského favorita.

Jeho zápas navíc byl přerušený kvůli dešti, což jeho pozitivní vstup do zápasu zbrzdilo. Ve třetím gemu si totiž vypracoval jediný brejkbol zápasu, ale právě v onom gemu začalo pršet. „Počasí bylo špatné. „Stáli jsme asi dvě hodinky a pak jsme se dlouho tahali o můj servis, prohrál jsem ho a tím se to zlomilo,“ pokrčil rameny český tenista.

Překvapit se nepodařilo ani Dominiku Kellovskému, který v souboji se Španělem Robertem Carballesem-Baenou sice stáhl ztrátu dvou brejků a ze stavu 1:4 se dostal na vyrovnané skóre 5:5, ale od té chvíle se mu přestalo dařit, prohrál osm gemů v řadě a z dvorce odešel s porážkou 5:7, 0:6.

„Po dlouhé době to byl zápas proti hráči, který je na žebříčku hodně vysoko. Očekával jsem těžký zápas, což taky byl,“ hodnotil Kellovský. „Z mé strany jsem, myslím, neodehrál špatný zápas. Měl jsem spoustu šancí, které jsem ale nevyužil, což mě mrzí.“

„Hrál jsem s hráčem, který nedělá lehké chyby. Než jsem si zvykl na tempo, tak mi to chvilku trvalo,“ podotkl k horšímu začátku. Svůj návrat do hry v první sadě však může hodnotit pozitivně. „Zatímco ve druhém setu jsem důležité okamžiky nezvládl, tak v polovině první sady se mi to podařilo. Bohužel, potom byla chyba za stavu 5:5, kdy jsem si nepomohl servisem a nedal jsem ani jeden první servis,“ litoval nevyužité šance.

1. kolo dvouhry

DAVID POLJAK (699.) - Ruben Ramirez-Hidalgo (ESP, 150.) 3:6, 2:6
Marco Cecchinato (ITA, 151.) - Kristijan Mesaros (CRO, 227.) 5:7, 6:3, 6:3
Attila Balasz (HUN, 264.) - Jordi Samper-Montana (ESP, 238.) 6:2, 6:3
Joris de Loore (BEL, 199.) - Miljan Zekič (SRB, 212.) 6:4, 6:7 (5), 6:2
DOMINIK KELLOVSKÝ (596.) - Roberto Carballes-Baena (ESP, 127.) 5:7, 0:6
Sebastian Ofner (AUT, 272.) - Carlos Taberner (ESP, 309.) 6:2, 6:0
Stefano Travaglia (ITA, 208.) - Lorenzo Giustino (ITA, 191.) 6:1, 6:3
Lenny Hampel (AUT, 415.) - Yannik Reuter (BEL, 213.) 6:7 (3), 6:7 (1)
ADAM PAVLÁSEK (106.) - Matteo Donati (ITA, 214.) 6:2, 6:4
ZDENĚK KOLÁŘ (286.) - Dominik Šproch (SVK, -) 6:0, 6:2
Stefano Napolitano (ITA, 190.) - Reda El Amrani (MAR, 559.) 6:1, 6:2
JAN ŠÁTRAL (155.) - Dragos Dima (ROU, 318.) 7:5, 3:6, 5:7

1. kolo čtyřhry

Všechny zápasy odloženy na 3.5.

POLJAK, Nagal (IND) - Carballes-Baena, Ramirez-Hidalgo (oba ESP)
KELLOVSKÝ, MICHNEV - T. Draganja, M. Draganja (oba CRO)
ROSOL, Junaid (AUS) - Kowalczyk, Panfil (oba POL)
Nedunčežijan (IND), Škugor (CRO) - Cecchinato, Donati (ITA)
KOLÁŘ, Gombos (SVK) - Lestienne (FRA), Reuter (BEL)

Prosperita Open den po dni:

Pondělí 1. 5.:

Nejlepší publikum, před kterým jsem letos hrál, pochvaloval si po výhře Rosol ostravskou kulisu

Gombosova krize je pryč! Bylo by skvělé být na konci sezony ve světové stovce, říká šestadvacetiletý tenista

Prosperita Open: Rosol postupuje do druhého kola, Mertl ve finále kvalifikace neuspěl

Neděle 30. 4.:

Los čtyřhry na Prosperita Open: Do hry zasáhne sedm Čechů, Rosol hraje po boku Australana Junaida

Prosperita Open: Druhé kolo kvalifikace i s pěti Čechy, ozdobou nedělního programu souboj Michneva s Mertlem

Šampiona z loňského Roland Garros trápí zdraví: Chci se dát fyzicky dohromady, přeje si Patrik Rikl

Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

Sobota 29. 4.: 

Prosperita Open 2017: Mertl s Gengelem prošli do druhého kola kvalifikace, uspěl také sedmnáctiletý Paroulek

Los hlavní soutěže Prosperita Open: Pavláska čeká na úvod Donati, Rosol změří síly se Setkičem