Gombosova krize je pryč! Bylo by skvělé být na konci sezony ve světové stovce, říká šestadvacetiletý tenista

- Štěpán Hladký, Jan Havlovic

Norbert Gombos si prošel v minulém roce těžkou krizí, během které klesl až do čtvrté stovky světového žebříčku. Z nezáviděníhodné situace se však dokázal dostat a nyní už pokukuje po světové stovce. Slovenský tenista je nyní v Ostravě, kde na Prosperita Open plní roli nasazené jedničky. Gombos poskytl Tenisovému světu exkluzivní rozhovor, ve kterém hovoří nejen o své krizi z loňského roku, ale také například o krásné výměně s Nicolasem Mahutem z turnaje v Marseille.

Jak se zápas vyvíjel z vašeho pohledu?

V prvním setu mi velmi dlouho trvalo, než jsem si zvykl na jeho hru. Snažil jsem se hrát útočně, ale soupeř velmi dobře bránil. Udělal jsem velké množství chyb, což první set rozhodlo. Poté jsem si říkal, že musím ve druhé sadě chytit rytmus a držet si svůj servis, což se mi podařilo. 

V prvním setu vás soupeř pustil pouze ke dvěma brejkbolům. Čím to bylo způsobeno?

Soupeř dělal minimum chyb, skvěle se na kurtu pohyboval a bylo těžké výměnu ukončit. Snažil jsem se ale také hrát na riziko, z čehož pramenily mé časté chyby. V prvním setu byl výsledek jednoznačný, ale poté jsem se rozehrál a bylo to lepší.

Co jste musel ve vaší hře změnit po prvním setu?

Musel jsem eliminovat chyby v mé hře, kterých jsem dělal opravdu mnoho v prvním setu a také být při výměnách trpělivý. To se mi podařilo, začal jsem makat a poté se to celé otočilo.  

Věřil jste, že dotáhnete zápas do vítězného konce poté, co jste ovládl druhý set?

Ne, to ještě ne. V tomto roce jsem totiž prohrál hodně zápasů ve třetím setu, a tak jsem věděl, že není nic vyhráno. Důleižté bylo, abych udržel koncentraci a úroveň hry, kterou jsem předváděl ve druhém setu.

V loňském roce jste na jaře poměrně trápil a spadl jste až do čtvrté stovky světového žebříčku. Kde přišel ten pomyslný zlom?

Jednoznačně se to zlomilo po loňském US Open, po kterém jsem odcestoval do Bangkoku, kde jsem v prvním kole prohrával 3:6, 1:4. ( Gombos - Singh 3:6, 7:6 (4), 6:2) Zápas jsem ale dokázal otočit a tady byl dle mého názoru ten zlomový moment. Poté jsem měl vynikající šňůru na turnajích na podzim – semifinále, semifinále, finále, vítězství, vítězství. Tahle série mi dodala velké sebevědomí a vrátilo mě to tam, kde jsem byl.

Nyní jste vystoupal po dvou letech znovu na 103. místo světového žebříčku. Na jakou pozici byste se chtěl dostat do konce sezony?

Byl bych velmi spokojený, pokud bych se do konce sezony udržel v elitní stovce a hrál bych tak hlavní soutěž na Australian Open. To by bylo skvělé. Snažím se na to ale příliš nemyslet a soustředím se zejména na turnaje, které mě v blízké době čekají.

Máte poměrně blízko k účasti v hlavní soutěži na třetím grandslamu sezony v All England Clubu. Co vy a travnatý povrch?

Na trávě jsem toho příliš neodehrál, vyjma kvalifikací na Wimbledon. Na trávě jsem ještě nevyhrál ani jeden zápas, ale vyzkoušel jsem si tento povrch při Davis Cupu proti Austrálii a cítil jsem se na tomto povrchu velmi dobře.

V letošním roce jste prohrál v kvalifikaci na Australian Open v zápase proti de Schepperovi v rozhodujícím setu 7:9. Jak tento zápas vypadal z vašeho pohledu a co chybělo, abyste duel dotáhl do vítězného konce?

Pokud si dobře pamatuji, tak jsem šel za stavu 5:4 podávat na vítězství v zápase. V této pasáži hry však zahrál soupeř velmi dobře. Kdybych byl v tomto gemu trpělivější, možná bych postoupil. Byl to však těžký soupeř, odehráli jsme spolu kvalitní a velmi vyrovnaný zápas.

Vaším největším úspěchem dosavadního průběhu letošní sezony je čtvrtfinálová účast na turnaji ATP v Marseille. Jak tento turnaj probíhal z vašeho pohledu?

Tento turnaj hodnotím opravdu pozitivně, neboť se mi podařilo vůbec poprvé vyhrát zápas v hlavní soutěži na okruhu ATP. Zde byl opět velmi důležitý první zápas v kvalifikaci, ve kterém jsem se trápil a byl blízko vyřazení, ale dotáhl jsem to do vítězného konce. (Gombos – Lopez-Perez 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4) To mi dodalo sebevědomí a porazil jsem velmi kvalitní soupeře. Došel jsem až do čtvrtfinále, ve kterém mě vyřadil Kyrgios. Celý turnaj byla pro mě skvělá zkušenost. 

Na turnaji v Marseille jste vyřadil ve druhém kole Nicolase Mahuta. V rozhodujícím tiebreaku jste prohrával 2:4, ale po neskutečné výměně jste získal minibrejk zpět. Jak na tento moment vzpomínáte?

Byla to zcela jistě jedna z nejkrásnějších výměn v mé kariéře. To mi dodalo impuls a i díky tomu jsem dokázal zápas otočit. Byl jsem velmi šťastný, že jsem dokázal vyhrát.

VIDEO: Gombos rybičkou ukončil neskutečnou výměnu!

Do bojů v Davis Cupu proti Maďarsku jste sice nezasáhl, ale jak jste vy osobně viděl diskuze slovenských médii kolem nečekané porážky?

Bylo to velké zklamání. V loňském roce jsme je dokázali porazit i přesto, že jsme tehdy měli rankingově horší tým než tomu bylo v letošním roce. Takový je zkrátka tenis. Fucsovics ukázal velmi dobrou formu a ty podmínky u nás v Bratislavě mu zřejmě seděly. My se budeme snažit udržet v první skupině, abychom mohli opět zaútočit o postup do Světové skupiny.

Po přechodu z tvrdého povrchu na antuku jste letos vyhrál na třech turnajích jediný zápas. Kde vidíte příčiny slabší formy?

V loňské sezoně jsem byl zraněný a na antuce se mi příliš nedařilo, což může být jeden z důvodů. Potřebuji to opět zlomit jedním dobrým výsledkem a bude to jen a jen lepší.

V Česku jste se již představil na řadě turnajů, v Ostravě jste ale poprvé. Jak se vám tady líbí?

Je to velmi pěkný turnaj. Jsem tady poprvé až letos, neboť jsem v minulých letech hrál v tomto období turnaje ATP nebo domácí extraligu. Jsem blízko světové stovce, a tak jsem se rozhodl zde hrát. A vidím na vlastní oči, že je to velmi pěkný turnaj.