Vondroušovou vystrašily křeče. Musím hlavně vydržet fyzicky, řekla po postupu na J&T Banka Prague Open

- Jakub Slunečko

Mezi diváky seděl tatínek, děda, sestra nebo přítel. A potom plná tribuna dalších fanoušků, co chtěli konečně vidět Markétu Vondroušovou naživo. K jejich spokojenosti spanilá jízda sedmnáctileté Češky pokračuje i na domácím turnaji J&T Banka Prague Open, kde Vondroušová před jejich zraky vybojovala postup do druhého kola. A to i přes to, že teprve podruhé v životě musela bojovat s křečemi...

Byla to pro mladou hráčku nepříjemná chvíle. První sadu s Němkou Witthöftovou začala skvěla, ale potom ji ztratila v tiebreaku. Když byla blízko srovnání setů na 1:1, začala za stavu 6:5 cítit bolest v lýtku. „Trochu jsem se bála. Asi se mi tam něco skříplo. Na křeče jinak vůbec netrpím, měla jsem je snad jenom jednou v životě,“ popisovala svízelný okamžik.

Možná to byl jen špatný pohyb, možná se projevilo už 50 letos odehraných zápasů. Ošetření nakonec naštěstí nebylo třeba, protože Vondroušová se rychle bolestí zbavila a dokončila povedený obrat – druhou sadu ovládla 7:5, třetí 6:2, a šlo se slavit.

Oddychla si, že nezklamala rodinu na tribuně a mamimku u televize. „Mamka zůstala doma, je moc nervozní, takže se koukala v televizi. Tam je prý víc v klidu. Minulý rok tady taky na druhé kolo byla, tak třeba dorazí,“ smála se sedmnáctiletá Češka.

V další rundě ji čeká vítězka zápasu mezi Anou Konjuhovou (34. hráčka světa) a Janou Čepelovou (97.) startující na divokou kartu. „Budu to mít těžké. Zítra se na zápas půjdeme podívat a snad něco vymyslíme. Musím taky držet fyzicky,“ podotkla Vondroušová.

Pokud by druhé kolo zvládla, mohla by teoreticky v dalším zápase narazit na hvězdnou Caroline Wozniackou. Světová desítka je po vyřazení Karolíny Plíškové největší favoritkou na titul. „Nemusí to vyjít, ale určitě bych si s ní ráda zahrála. Je mi docela sympatická a líbí se mi, jak hraje,“ řekla Vondroušová, která Wozniackou pozorovala, když se jejich tréninkové kurty sešly vedle sebe.

Výhodou pro Vondroušovou je, že si za poslední úspěšné týdny stihla zvyknout na plné tribuny i určitý tlak. V sedmnácti na druhou stranu nemá co ztratit, navíc když po loňském zranění může už žebříčkem jenom stoupat. „Hrála jsem teď větší turnaje a Fed Cup, takže už z toho nejsem tak vykulená. Minulý rok jsem tady hrála osmifinále se Stosurovou, to mě publikum hodně překvapilo, ale teď už jsem na to celkem zvyklá,“ usmála se.

Po fedcupovém zápasu na Floridě se bála, že doma na J&T Banka Prague Open se bude chtít každý „podívat na Vondroušovou“. Obavy ale před zaplněnou Stromovkou přetavila ve svou výhodu. „Není to tak strašné. Vlastně mi diváci fakt hodně hnali dopředu,“ uznala mladá Češka.

Teď už jen, aby držely fyzické síly. Po příletu z Fed Cupu si Vondroušová odpočinula jenom dva dny, pak už ze Sokolova zamířila do Prahy. Kolotoč zápasů se tak rozbíhá nanovo. „Zase jsem v tom zpátky,“ usmála se.