Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

- Petr Sumbal

Česká tenisová naděje Tadeáš Paroulek se postaral o největší překvapení prvního kola kvalifikace ostravského challengeru Prosperita Open 2017. Majitel divoké karty si dokázal poradit s Rumunem Victorem Vladem Corneou, který je na žebříčku ATP o 854 míst výše než on. Porazil jej dvakrát 6:4 a ještě při tom dokázal v závěru pořádně napnout nervové soustavy všech diváků v hledišti.

Na žebříčku ATP je sice Tadeáš Paroulek klasifikován až na 2001. místě, ale celou kariéru má ještě před sebou. V sobotu učinil významný krok kupředu, když dokázal vyhrát hned první utkání při své premiérové účasti na challengeru v kariéře. A jaký pokrok by rád udělal ve zbývající části sezony? „Chtěl bych se propracovat alespoň do TOP 1000, případně i výše,“ usmíval se Paroulek. „Na českém žebříčku bych si chtěl udržet 25. místo (v rámci Prahy – pozn. redakce), na kterém jsem byl po zimě,“ dodal.

Ačkoliv Paroulek právě dosáhl na své největší vítězství kariéry, snaží se zůstat při zemi a nijak svůj úspěch nezveličuje. „Soupeř byl možná trochu pod průměrem, jakého dosahují hráči, které jsem tady na turnaji viděl. Byl to podle mě velmi příznivý los,“ pravil skromně.

I když sám přiznal, že byl při utkání lehce nervózní, na jeho výkonu to na začátku nebylo vůbec znát. Klíčový brejk prvního setu získal v jeho páté hře a tento náskok už si až do konce sady dokázal udržet. „Už od začátku jsem při jeho servisu hrál docela dobře a měl jsem dost šancí. Při jeho třetím gemu na podání jsem ho brejknul a pak už jsem to dopodával,“ hodnotil vývoj prvního setu tenista I. ČLTK Praha.

Ještě než však na výsledkové tabuli svítila v kolonce setů u jeho jména jednička, musel se Paroulek vypořádat s jednou poměrně nezvyklou situací. Při jednom z jeho servisů, který skončil na síti, praskl popruh upevňující síť v jejím středu a utkání muselo být na pár minut přerušeno. „Je to poprvé, co jsem se s něčím takovým setkal. Byl jsem dost překvapený a rád, že se to rychle opravilo a mohlo se dál pokračovat. Naštěstí mě to moc nerozhodilo, ten gem jsem i tak dokázal vyhrát.“

Ve druhém setu to vypadalo na „one man show“ v podání českého tenisty. Rumun Cornea si na kurtu nevěděl vůbec rady, často jen rozhořčeně rozhazoval rukama a útěchu se snažil hledat očima u svého trenéra sedícího na tribuně. Takhle to šlo až do stavu 5:0 pro Paroulka. Jenže pak jako by se český hráč začal obávat svého velkého úspěchu a bylo ještě k vidění pořádné drama.

Cornea už neměl co ztratit, začal hrát uvolněněji, a to nebyla ve spojení s lehkou nervozitou Tadeáše Paroulka dobrá kombinace. „Je to můj první turnaj kategorie ATP Challenger, tak jsem trochu znervózněl, protože jsem vůbec nepočítal s tím, že bych tady mohl něco vyhrát. Soupeř se chytnul, začal hrát lépe, a to se pak taky projevilo na skóre,“ hodnotil Paroulek neuvěřitelné vzepětí rumunského hráče z 0:5 na 4:5.

Jaký byl recept mladého tenisty na to, aby utkání nakonec dospělo do šťastného konce? „Říkal jsem si, že snad není možné, abych si třikrát v řadě prohrál servis a snažil jsem se co nejlépe se soustředit.“ Co si řekl, to do puntíku splnil. Srovnat už Corneu nenechal a utkání dokázal dopodávat.

Paroulkovi tak zbývá překonat ještě dvě překážky, aby si vybojoval účast v hlavní soutěži Prosperita Open. Na tuto metu se však raději příliš neupíná. „Je to hodně daleko, další soupeř je už kolem 250. místa na žebříčku, a to už bude trošku jiná klasa,“ předpokládal sedmnáctiletý tenista utkání s pátým nasazeným kvalifikace, Rusem Karacevem. Jenže ten nakonec svůj zápas nezvládl, takže v neděli čeká na Paroulka souboj s Rakušanem Pascalem Brunnerem, který je na žebříčku na 818. místě. A to už hratelné rozhodně je.

Prosperita Open den po dni:

Neděle 30. 4.:

Prosperita Open: Druhé kolo kvalifikace i s pěti Čechy, ozdobou nedělního programu souboj Michneva s Mertlem

Šampiona z loňského Roland Garros trápí zdraví: Chci se dát fyzicky dohromady, přeje si Patrik Rikl

Sedmnáctiletý talent Paroulek překvapil Ostravu: Nepočítal jsem s tím, že tady něco vyhraju

Sobota 29. 4.: 

Prosperita Open 2017: Mertl s Gengelem prošli do druhého kola kvalifikace, uspěl také sedmnáctiletý Paroulek

Los hlavní soutěže Prosperita Open: Pavláska čeká na úvod Donati, Rosol změří síly se Setkičem